Hämeentie vanhoissa kuvissa toisen kerran

Palaan nyt toisen kerran kuvapainotteisten blogien kanssa Hämeentielle. Tämä tienoo on minulle erikoisen tuttua vuosilta 1977-1989, jolloin asuin lähellä Haapaniemen kenttää.  Esittelen vanhoja kuvia aikajärjestyksessä vanhimmasta nuorempaan. Monia nostalgisia muistoja tulee itsellenikin näitä kuvia katsellessa.

Hermannin paloasema

Hämeentie 90 osoitteessa oli Hermannin paloasema. Tässä on palomies ambulanssihevosen selässä aseman edessä. Takana oikealla on Eurantie. Tuntematon kuvaaja on ikuistanut näkymää vuosien 1928-1930 aikana. Kuva on Helsingin kaupunginmuseosta. Paloasema rakennettiin vuonna 1911 ja se siirrettiin Sörnäisten satamaan vuonna 1930.  Hevosambulanssiin kuuluivat rattaat, jossa oli muutamia paikkoja ensiapuhenkilöille sekä takana tilaa tarvikkeille.

Blogini ”sisältää mainoslinkkejä, mainoslinkit merkitty *-merkillä”.

Hämeentie 18

Hämeentie 18 on kuvauskohde huhtikuussa vuonna 1930. Eino Heinonen on tämän näkymän kuvannut. Helsingin kaupunginmuseosta löytyy tämä kuva.

Arabian tehdas

Hugo Sundström on kuvannut Arabian posliini- ja fajanssitehdasta vuonna 1949. Se sijaitsee osoitteessa Hämeentie 135. Kuva on Helsingin kaupunginmuseosta. Arabia on perustettu vuonna 1873 fajanssin ja posliinin käsittelyyn. Se tuli ruotsalaisen Rörstrandin tytäryhtiöksi. Vuonna 1916 yhtiö siirtyi suomalaisomistukseen.  Vuosina 1947-1990 Arabia oli Wärtsilä Oy:n omistuksessa, joka myi sen vuonna 1990 Hackmanille. Nykyään Arabia-brändin omistaa Hackmanista irtautunut Iittala Group. Useita merkittäviä muotoilijoita on ollut suunnittelemassa Arabialle tuotteita. Heitä ovat muun muassa Kaj Franck ja Birger Kaipiainen. Arabia on ollut voittamassa lukuisia muotoilualan palkintoja.

Jalkineliike Hämeentie 130

Eino Heinonen on ikuistanut näkymää Toukolassa jalkineliikkeestä. Ajankohta on ollut 1950-luku. Tarkka osoite on ollut Hämeentie 130. Kuva on Helsingin kaupunginmuseosta.

Arabian tehdas vuonna 1950

Arabian tehdas uudemman kerran on kuvassa. Tällä kertaa on kuvan ottanut Eino Heinonen vuonna 1950. Kuva Helsingin kaupunginmuseo.

Hämeentie 95

Asunto Oy Hämeentie 95 valmistui vuonna 1955. Samana vuonna on Ahti Pesonen ottanut tämän kuvan uudesta talosta. Kuva on Helsingin kaupunginmuseosta.

Hämeentie 36

Tässä on näkymää talviaikaan. Kuvassa on Hämeentie 36  B. Möllerin ikuistamana. Talossa vasemmalla on Osto- ja myyntiliike P. Uusivirta & Kumppani. Keskellä on W. Lystmanin sähköliike. Oikealla on Kelloliike T. Paajanen. Ajankohta kuvaamiselle on ollut vuosi 1966. Kuva on Helsingin kaupunginmuseosta.

Hämeentie 5

Talvella 1968 on Kari Hakli ollut kameransa liikkeellä Hakaniemessä. Tässä ollaan Hämeentie 5 ja Näkinkuja 1 tienoilla. Kuva on Helsingin kaupunginmuseosta.

Hämeentie 2

Tässä kävelee mummo Hämeentie 2  elokuvateatterin kohdilla toukokuussa 1970. Eeva Rista on tämän kuvan ottanut. Kuva HKM

Liikennettä Hämeentiellä

Tuntematon kuvaaja on ottanut aamunaikaista kuvaa Hämeentieltä 1970-luvun alkupuolella. Kuva HKM.

Poika ja Tuulensuu

Elokuvateatteri Tuulensuussa on pyörinyt Perhe- ja lastennäytöksenä Tarzan ja nainen mereltä. Se tuntuu pikku poikaa kiinnostavan. Kuvan on ottanut Eeva Rista vuonna1970. Kuva HKM.

Haapaniemen kenttä

Haapiksen kenttä tunnetaan myös nimellä Väinö Tannerin kenttä. Kuvan siitä on ikuistanut Simo Rista vuonna 1970. Kesäisin se oli pesiskenttänä ja talvella siellä luisteltiin. Nykyisin siinä on Helsingin Ponnistuksen tekonurmikenttä jalkapalloilijoita varten. Kuva HKM.

Hämeentie 39

Keskellä kuvaa vasemmalla on Kruununmakasiini osoitteessa Hämeentie 37. Katu vasemmalle alas päin on Lautatarhankatu. Tunsin kiinteistönhoitajan tuosta matalasta rakennuksesta 1970-luvun lopulta alkaen. Hän oli Karjalasta Muolaan seudulta kotoisin niin kuin minun äitini. ”Mara” oli myös työkaverini, sillä olin itse saman rakennushallinnon alaisen viraston palveluksessa kuin hänkin. Työpaikka oli Uudenmaan Piirirakennustoimisto ja myöhemmin Helsingin Rakennuspiiri. Tämän kuvan on ottanut Kari Hakli vuonna 1971.

Tässä on muutamia sopimuskumppanien mainoksia. Katso ja klikkaa, mitä heillä on tarjolla!

*

Täytä rohkeasti lainahakemuks ja saat lainatarjouksen. Et sitoudu vielä mihinkään! Mukana on yli 30 pankkia ja rahoitusyhtiötä.

*

Löydä unelmiesi korut ja kellot Laatukorun upeasta valikoimasta!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.