Herttoniemi vanhoissa kuvissa toisen kerran

Olen toista kertaa tuomassa vanhoja kuvia Herttoniemestä näytille tämän kuvapainotteisen blogini kautta. Tällä kertaa vanhin kuva on vuodelta 1827 maalauksesta, joka kuvaa Herttoniemen teollisuutta. Etenen vanhimmasta kuvasta nuorimpaan noin kymmenen kuvan verran.

Valerian Galjamin maalaus 1827

Tässä lähes sata vuotta sitten tehdyssä maalauksessa piirretyt rakennukset liittyvät joko tiilitehtaaseen tai saviastia- ja kaakelitehtaaseen. Keskellä kohoaa pienellä nyppylällä tuulimylly. Lahdella on soutuvene ja siinä on neljä henkilöä. Summittaiseksi osoitteeksi on mainittu Laajasalon silta, Herttoniemen salmen pohjoinen silta. Se on silloista Helsingin pitäjää. Vasemmalla puolella on Herttoniemeä ja oikealla puolella on Laajasaloa tai Tammisaloa. Rakennukset sijaitsevat Herttoniemen kartanon mailla. Teoksen omistaa Helsingin kaupunginmuseo. Se on vesivärimaalaus. Kuvan teoksesta on ottanut Kerttuli Wessman.

Blogini ”sisältää mainoslinkkejä, mainoslinkit merkitty *-merkillä”.

Puutalo vuosi 1900

Tuntematon kuvaaja on ikuistanut näkymää Herttoniemestä siinä 1900 vuoden tuntumassa. Talo, ylioppilas ja tyttö ovat kaikki tunnistamattomia. Kuva on Helsingin kaupunginmuseosta.

Melinin liikenteen autoja

Nämä linja-autot liikennöivät Kulosaaren ja Herttoniemen väliä. Ne ovat Paavo ja Yrjö Melinin linja-autoyhtiön autoja. Tuntematon kuvaaja on ikuistanut näkymää 1930-luvulla. Kuva on Helsingin kaupunginmuseosta.

Perunan lajittelua

Väinö Kannisto on ottanut kuvan perunan lajittelusta Herttoniemessä vuonna 1954. Perunaa viljeltiin monin paikoin. Oli siirtolapuutarha, Pauligin tehdas ja Invalidisäätiön palstat. Ei ole tietoa, miltä pellolta tämä kuva on. Se on peräisin Helsingin kaupunginmuseosta.

Kirkon leikkikoulu

Niilo Kienanen on ottanut kuvan 1950-luvulla. Kuvan tiedostossa on ollut, että kyse olisi kirkon leikkikoulusta. Siellä laulettiin, leikittiin ja askarreltiin. Pyhäkoulu oli sitten asia erikseen. Kuva on Helsingin kaupunginmuseosta.

Ilvestien kulkijoita

Eino Heinonen on ikuistanut näkymää, jossa lapsien lisäksi näkyvät Ilvestien talot numero 6, 8, 10, 12 ja 14. Kuva on vuodelta 1960 ja se on Helsingin kaupunginmuseosta peräisin.

Siilitie 5

Kaikki näkyvissä olevat talot ovat Siilitie 5 kuuluvia. Ne on suunnitellut arkkitehti Matti Hakuri. Kuvan on ikuistanut Heikki Havas vuonna 1957. Kuva on Helsingin kaupunginmuseosta.

Lapset marjassa

Puutarhamaisessa Herttoniemessä on voinut aikoinaan myös marjastaa metsämarjoja. Tämän kuvan on ottanut Istvan Racz vuonna 1957. Kuva on Museoviraston kuvakokoelmista.

Lapsia kelkkamäessä

Tässä tullaan mäki alas junamaisesti. Istvan Racz on tämänkin kuvan ottanut Herttoniemessä Siilitie 1. Hän asui itse Näätätiellä. Kuva on vuodelta 1958. Se on Museovirastosta.

Kansakoulun oppilaita

Herttoniemen kansakoulun oppilaita vuonna 1959 on käynyt kuvaamassa Istvan Racz. Kuva on Museoviraston kuvakokoelmista.

Tytöt koulutiellä

”Olen unessa useasti, sinun kaduillas koulutie, kotiportilta kouluun asti, minun askeleeni vie”, runoili V.A. Koskenniemi aikoinaan. Tässä ollaan valppaina, koska mäen alapuolella Istvan Racz ottaa kuvaa. Ajankohta on vuosi 1959. Kuva on Museovirastosta.

Balettikoululaisia

Kaikki kuvan balettitanssijat olivat oheisessa kuvassa tyttöjä. Näkymän on ikuistanut Istvan Racz vuonna 1959. Kuva on Museoviraston kuvakokoelmista.

Mäyrätiellä 1960

Tässä ollaan Mäyrätiellä vuonna 1960. Kuvan on ottanut Foto Roos. Kuvassa näkyvät rakennukset numero 1, 2 ja 6. Kuva on Helsingin kaupunginmuseosta.

Herttoniemen kirkko

Istvan Racz on ottanut oheisen kuvan Herttoniemen kirkosta vuonna 1960. Kuva on Museoviraston kuvakokoelmista peräisin. Punatiilinen kirkko on valmistunut kahta vuotta aikaisemmin eli vuonna 1958. Sen on suunnitellut arkkitehti Osmo Lappo. Hänen päätyönsä on ollut Vekarajärven kasarmialue kymmenisen vuotta tätä myöhemmin. Kirkko sijaitsee Hiihtomäentie 23. Istumapaikkoja on 375. Kirkko on peruskorjattu vuosina 2001-2002, mutta se on nyt suljettuna vuonna 2019 todettujen vakavien sisäilmaongelmien vuoksi.

Laitan ohessa muutamia mainoksia, joissa on varmasti hyviä tarjouksia! Katso ja klikkaa, mitä sieltä löytyy!  

 

*

Shoppaile muotia ja kodinsisustusta helposti ja edullisesti netissä Cellbesiltä!

*

Björn Borg – Alusvaatteet ja treenivaatteet – naisille ja miehille sekä kenkiä ynnä muuta!

2 kommenttia artikkeliin ”Herttoniemi vanhoissa kuvissa toisen kerran

  1. Muutama lisäys.

    Siiltie 5 kuvassa myös näkyvät tornitalot ovat Siilitie 5

    Lapsia kelkkamäessä on kuvattu Siilitie 1

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.