Olen nyt toista kertaa blogieni kautta Katajanokalla. Tämä kantakaupungin itärannalla sijaitseva kaupunginosa on rauhallinen ja merellinen. Se tunnetaan jugendtaloista, Viking Linen terminaalista, lääninvankilasta ja pohjoisrannan jäänmurtajasatamasta joitakin asioita mainitakseni. Katajanokka – Skatudden-nimi on peräisin 1600-luvun loppupuolilta. Aiemmin paikkaa kutsuttiin nimellä Estnäs Skatan, joka tarkoittaa Vironniemen kärki.
Eugen Hoffers on ikuistanut näkymää vuonna 1869 Katajanokan suunnasta. Itse hän on ollut kameransa kanssa Ulrikaporinvuorella eli Tähtitorninmäellä. Tässä on näkyvissä Pohjois-Esplanadia, Eteläsatamaa ja Katajanokkaa. Uspenskin katedraali jyhkeänä on näkyvissä oikealla puolella olevine puutaloineen. Rannalla on Rahapajan rakennus. Kuva on Helsingin kaupunginmuseosta.
Blogini ”sisältää mainoslinkkejä, mainoslinkit merkitty *-merkillä”.
Tässä on komea värillinen postikortti 1900-luvun alun Katajanokasta. Kuva on Museoviraston kuvakokoelmista. Arkkitehti Selim A. Lindqvist on suunnitellut keskellä olevan Aeolus-talon, joka valmistui vuonna 1903. Se on yksi hieno esimerkki Katajanokan hienoista jugend-rakennuksista. Aeolus on Luotsikadun ja Kruunuvuorenkadun kulmauksessa. Tässä rakennus on vielä kellertävässä asussa, mutta nykyisin se on vihreä.
Tässä on kuvaa Katajanokan puistikosta. Olemme kuvan myötä lähes samassa paikassa kuin edellä olevassa postikortissa. Tämä on myös postikortti, joka löytyy Museoviraston kuvakokoelmista.
M.L. Carstens on kuvauttanut Katajanokkaa vuonna 1908. Tässä ollaan Luotsikadulla. Vasemmalla on vuonna 1908 valmistunut Luotsikatu 8 ”Bellona”, jonka on suunnitellut F. Oskar Helenius. Oikealla on vuonna 1903 valmistunut Luotsikatu 5. Sen ovat suunnitelleet arkkitehdit Gesellius, Lindgren ja Saarinen.
I.K. Inha on ikuistanut näkymää Katajanokan kanavalta vuonna 1908. Taustalla on Borgströmin tupakkatehdas ja muita Meritullintorin rakennuksia. Kuva on Suomen Valokuvataiteen museosta. Tupakkatehdas toimi Meritullinkatu 1:ssä vuodesta 1839 alkaen. Sen perusti kauppaneuvos Henrik Borgström vanhempi vuonna 1834. Tehdas lopetti toimintansa vuonna 1928. Se oli Helsingin suurin tupakkatehdas. Siellä oli vuonna 1913 työntekijöitä 700. Tunnetuimpia tupakkamerkkejä tehtaan tuotannossa olivat Kaukasiska, Kalif, Prima, Odessa ja Tilaus sekä sikarimerkeistä oli tunnetuin Fennia.
Katajanokan Tulli- ja pakkahuone on kuvassa vuonna 1908. Siitä on kuvan ottanut I.K. Inha. Arkkitehti Gustaf Nyström on piirtänyt kyseisen rakennuksen ja se valmistui vuonna 1901. Sama mies on piirtänyt myös Valtionarkiston, Säätytalon ja Vanhan Kauppahallin Etelärannassa joitakin rakennuksia mainitakseni. Tässä rakennus on kuvattu päädystä, kaupungista päin tultaessa. Rakennuksen molemmilla puolilla on rautatiekiskot ja niillä tavaravaunuja. Talon päädyssä on hevosia kärryineen ja kaduilla on joitakin jalankulkijoita. Kuva on Suomen Valokuvataiteen museosta.
Tässä on Tulli- ja pakkahuoneen toinen pääty kuvattuna saman vuonna 1908 kuin edellinenkin kuva. I.K. Inha on tämänkin näkymän ikuistanut. Kuva on Suomen Valokuvataiteen museosta.
Eric Sundström on kuvannut 1910-luvulla Rahapajankadulla. Taustalla on Satamakatu 2. Kuva on Helsingin kaupunginmuseosta.
SKY-Foto Möller on kuvannut Katajanokkaa vuonna 1968. Kohti suoraan keskellä kuvaa on Enso Gutzeitin pääkonttori ja sen takana Uspenskin katedraali. Melkoisen paljon negatiivista palautetta on ollut esimerkiksi Vanhat kuvat Helsinki facebook-ryhmässä tuosta Alvar Aallon suunnittelemasta ”sokeripalasta”, joka rakennettiin Norrmenin talon paikalle. Punatiilinen uusrenessanssia edustanut asuintalo ehti siinä olla vuosina 1897-1960. Se oli Theodor Höijerin luomus. Tämä kuva on Helsingin kaupunginmuseosta.
Tämäkin kuva on SKY-Foto Möllerin ottama. Se on ikuistettu vuonna 1970. Kuva on Helsingin kaupunginmuseosta.
Erkki Salmela on kuvannut lasten leikkipuistoa Katajanokan puistossa. Ajankohta on ollut vuosi 1978. Kuva HKM.
Tässä on Helsingin lääninvankilan kappeli vuonna 1984. Kuvan on ottanut P.O. Welin. Se on Museoviraston kuvakokoelmista peräisin.
Muita Helsinki-aiheisia sekä muitakin tekemiäni blogeja pääset katsomaan tämän kirjoitelman lopussa olevasta arkistot linkistä. Helsingistä on jo tehtynä kolmisen kymmentä blogia.
Laitan ohessa muutamia mainoksia sopimuskumppaneiltani! Niissä on hyviä tarjouksia tuotteista tai palveluista! Käy kurkistamassa, jos et usko!
Nyt kannattaa jo alkaa varailemaan vuokramökkiä kesäksi. Täältä löytyy satoja vaihtoehtoja edulliseen hintaan!
Käypä kurkistamassa, mitä kaikkea Telia tarjoaa!