Kallio vanhoissa kuvissa toisen kerran

Toisen kerran vierailen nyt Kallion kaupunginosassa blogini kanssa. Tienoo tuli todella hyvin tutuksi vuodesta 1977 alkaen. Kotini ja työpaikkani oli lähellä. Kahden alivuokralaiseni työpaikat olivat myös lähellä silloin, kun vielä poikamiesaikoja vietin. Toinen oli töissä Neljännen linjan viinakaupassa ja toinen Pengerkadun poliisissa. Yhdessä nautittiin olutta silloin tällöin.

Aloitan jälleen kuvien esittelyn kronologisessa järjestyksessä vanhimmasta nuorimpaan. I.K. Inha saa aloittaa vuoden 1908 kuvalla. Oikealta nimeltään tämä hyvin arvostettu valokuvaaja oli Into Konrad Nyström. Hän oli myös kirjailija, suomentaja ja toimittaja. Hän kunnostautui erikoisesti kansanperinteen, vanhan elämänmuodon ja Suomen maisemien tallentajana. Yhdessä kuvaamataitelija Eero Järnefeltin kanssa he kiertelivät ympäri Suomea ja tallensivat maisemia, Eero maalaten ja I.K. Inha valokuvaten. No ottihan Eerokin jonkin verran valokuvia! He tykkäsivät käydä muun muassa Kolilla.

Sokeiden kirjasto

Tässä on I.K. Inhan ikuistama näkymä Ensimmäiseltä linjalta Kalliossa. Kyseessä on Sokeiden kirjasto. Valokuva on Suomen valokuvataiteen museosta. Kirjasto tuntee myös osoitteen Eläintarhantie 7. Arkkitehti W. Aspelinin piirtämän Arlaksi nimetyn jugendtyylisen kivitalon peruskivi laskettiin kesäkuussa 1905, ja  arkkitehti Harald Neoviuksen suunnittelema Sokeain kirjasto avattiin joulukuussa 1906. Aiemmin pistekirjoja oli voinut lainata talon eteläpuolella vielä nykyäänkin sijaitsevasta puurakennuksesta. Arla oli alkuaan sokeiden miesten työlaitos.

Blogini ”sisältää mainoslinkkejä, mainoslinkit merkitty *-merkillä”.

Ilmakuva Kalliosta

Veljekset Karhumäki on ollut tunnettu ilmakuvien ottaja eri puolilla Suomea. Tämän kuvan Kalliosta he ovat ottaneet vuonna 1935. Kuva on Helsingin kaupunginmuseosta.

Kallion paloasema

H. Iffland on kuvannut Kallion paloasemaa vuonna 1935. Selkeä ja yksinkertainen arkkitehtuuri on ollut tässä rakennuksessa, joka sijaitsi Agricolankatu 15. Tämä alkuperäinen paloasema valmistui tähän vuonna 1913. Jugend-tyylisen rakennuksen oli suunnitellut Selim A. Lindqvist. Sitä laajennettiin vuonna 1933 eli pari vuotta ennen tämän kuvan ottamista. Gunnar Taucher oli laatinut suunnitelmat, jonka mukaan rakennuksen ulkoasu muuttui täydellisesti. Nykyinen rakennus valmistui vuonna 1978.  Tämä kuva on Helsingin kaupunginmuseosta.

Porthaninrinne 2 ja 4

Eino Heinonen on ottanut tämän valokuvan vuosien 1948-1952 välisenä aikana. Kuvassa ollaan Porthaninrinteessä. Taustalla on Kallion kirkko. Kuva HKM.

Agricolankadun ja Torkkelinkadun risteys

Talonmies Heinonen putsaa luudalla jalkakäytävää Kalliossa. Tässä ollaan Agricolankadun ja Torkkelinkadun risteyksessä ja näkymä on siitä lounaaseen pitkin Porthaninkatua. Väinö Kannisto on tämän katunäkymän kuvannut 1950-luvulla. Talkkari on Torkkelinkatu 5:n kohdilla. Kuva HKM.

Wallininkuja 5 ja 7

Niilo Kienanen on vieraillut Kalliossa kameransa kanssa vuonna 1956. Tässä on rakennukset Wallininkuja 2 ja 4. Taloissa on muun muassa Jalkinekorjaamo Piipponen ja Kallion puusepät. Kuva HKM.

Agricolankatu 5, 7 ja 9

Väinö Kannisto on kuvannut tämän näkymän vuonna 1960 Agricolankadulta. Talot oikealla ovat numerot 5, 7 ja 9. Vasemmalla on Karhupuisto ja Viidennen linjan kerrostaloja. Kuva HKM.

Kallion virastotalo

Heikki ja Kaija Siren ovat suunnitelleet Kallion virastotalon, joka valmistui vuonna 1965. Samana vuonna on tuntematon kuvaaja ottanut tämän kuvan. Osoite on Toinen linja 4. Kuva HKM

Karhupuisto 1970

Puistotapahtumaa vietetään toukokuussa 1970 Karhupuistossa. Mukana on myös Jukka Kuoppamäki. Simo Rista on ollut paikalla myös kameransa kanssa. Kuva HKM

Pojat kalliolla

Poikia on Matti Heleniuksen puiston kalliolla vuonna 1970 Agricolankatu 7 kohdilla. Kuvan on ottanut Eeva Rista. Se on Helsingin kaupunginmuseosta.

Kallion kirkkopuisto

Ihmisiä on istumassa puiston penkeillä Kallion kirkkopuistossa vuonna 1970. Kevätauringossa on kiva olla. Kuvan on ottanut Simo Rista. Se on Helsingin kaupunginmuseosta.

Kallion kansakoulu

Tyttöjä on Kallion kansakoulun pihamaalla vuonna 1970 toukokuussa. Simo Rista on ottanut heistä hienon kuvan. Koulu on Neljäs linja 15 osoitteessa. Kuva HKM

 

Tässä on muutamia mainoksia tuotteista tai palveluista! Käypä kurkistamassa, mitä minun sopimuskumppanit tarjoavat. On helppo tehdä ostoksia kotisohvalta käsin, eikä tarvitse pelätä tartuntoja joka paikassa. Katso ja klikkaa! 

*

Offerillasta voit löytää hyviä lahjavinkkejä erilaisten lahjakorttien kautta pikaisella varoitusajalla eri firmoihin! Käypä kurkistamassa!

*

Hobbyboxissa on välistä jopa 70 % alennusta varastomyynnissä erilaisista tavaroista sähköpöydistä lähtien. Käy kurkistamassa! Siellä on nyt edullisia kävely- tai juoksumattoja. Televisiota katsellessa voi hyvin lenkkeillä kovalla pakkasella tai liukkaalla kelillä. Näin teen itse.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.