Helsingin Kauppatori vanhoissa kuvissa toisen kerran

Marraskuun puolivälissä tein ensimmäisen kuvapainotteisen kirjoitelmani Kauppatorilta. Kansallisarkistossa töissä ollessani tuli joskus ruokatunnilla piipahdettua täälläkin. Kerran oli erään siivousfirman kanssa sovittu kahvitreffit torille. ”Solli-Olli” sanoi tulevansa tiettyyn aikaan myyntiteltalle, jossa oli Suomen parhaat lihapiirakat. Hän ei tiennyt, että niitä myyntipisteitä löytyi tuolloin torilta kolme. Onneksi löysimme toisemme ja pääsin nauttimaan lahjuslihiksestä ison kahvin kera.

Havis Amanda

G. Heurlin on ikuistanut näkymää Kauppatorilta Havis Amandan suihkulähteen läheltä 1920-1930-lukujen aikana. Kuva on Museoviraston kuvakokoelmista peräisin. Havis Amanda on pystytetty vuonna 1908 Kauppatorin laidalle. Sen tekijä on Ville Vallgren. Tämä alaston Manta symbolisoi merestä nousevaa Helsinkiä. Helsingin kaupunki oli tämän työn tilannut Vallgrenilta.  Se on tehty pronssista ja korkeus on viisi metriä. Vappuna patsas on juhlinnan keskipisteenä. Ylioppilaat tuolloin pesevät Mantan ja lakittavat sen.

Blogini ”sisältää mainoslinkkejä, mainoslinkit merkitty *-merkillä”.

Kauppatori 1930 tienoilla

Tässä kuvassa on Kauppatori tyhjänä vuoden 1930 kieppeillä. Taustalla on Uspenskin katedraali ja sen vieressä on ns. Norrmenin talo, joka valmistui vuonna 1897 ja purettiin vuonna 1960. Tuntematon kuvaaja on ikuistanut tämän näkymän. Kuva on Helsingin kaupunginmuseosta.

Kauppatoria 1940-luvulla

Tässä on etualalla torin itäpäässä sijaitseva Linnan allas. Aarne Pietinen Oy on tämän näkymän ikuistanut 1940-luvulla. Se on Museoviraston kuvakokoelmista peräisin.

Vihanneskauppias

Tuntematon kuvaaja on saanut ikuistetuksi kurpitsakauppiaan iloisen ilmeen tuotettaan esitellessään. Tässä ollaan 1950-luvulla Kauppatorin tunnelmissa mukana. HKM

Torinäkymä 1950-luku

Myös veneillä toivat torikauppiaat tuoretta tavaraa myyntiin. Tässä on J. Harju kuvannut Kauppatoria 1950-luvulla. Kuva on Museovirastosta.

Tuoreita vihanneksia

Albert Lunte on ikuistanut näkymää kamerallaan 1950-luvulla. Tässä on tuoreita vihanneksia ja hedelmiä kaupan.

Kukkamyyntiä sateessa

Torikauppaa on käytävä säällä kuin säällä. Tässä ollaan sateella kukkakauppoja tekemässä aivan Havis Amandan suihkulähteen lähellä. Arvo Kajantie on tämän valokuvan ottanut 1950-luvulla. Kuva on Helsingin kaupunginmuseosta.

Veneitä Kolera-altaassa

Arvo Kajantie on kuvannut Kolera-altaassa olevia veneitä, joista käsin käydään myös torikauppaa. 1950-luku on meneillään. Kuva HKM.

Vihanneskauppaa 1957

Erkki Voutilainen on kuvannut vihanneskauppaa torilla 28.10.1957. Kuva on Museoviraston kuvakokoelmista.

Sienikauppaa

Sieniä on tarjolla suoraan veneestä. U.A. Saarinen on ikuistanut tämän näkymän 12.9.1960. Kuva on Museoviraston kuvakokoelmista.

Silakkamarkkinat 1972

Veneitä on Kolera-altaassa. Silakkamarkkinat vuonna 1972 ovat meneillään. Kari Hakli on ottanut tämän kuvan. Kuva on Helsingin kaupunginmuseosta peräisin.

Silakkamarkkinoita on Helsingissä pidetty vuodesta 1743 lähtien. Tänä vuonna niitä vietettiin 2.-8.10.2022. Stadin silakkamarkkinoilla oli noin 80 000 kävijää tänä vuonna. Ne ovat yksi Suomen vanhimmista yleisötapahtumista, joita vuosittain järjestetään. Silakkamarkkinoiden tavoitteena on tukea kalastajien elinkeinoa ja nostaa esiin silakkaa ja särkikalaa vastuullisena, terveellisenä ja herkullisena ruokavalintana.

 

Perunanmyyntiä 1973

Lopen perunaa on kauppaamassa maanviljelijä Pentti Vanhakoski vuonna 1973. Kuvan on ottanut Kari Pulkkinen. Kuva on Museovirastosta.

Edullista sipulia kaupan

Vain 70 penniä on maksanut sipulinippu elokuussa 1970. Simo Rista on tämän näkymän kuvannut tuolloin sateiselta Kauppatorilta. Kuva HKM

Laitan ohessa muutamia mainoksia sopimuskumppaneiltani tuotteista tai palveluista. Käy kurkistamassa! Joitakin asioita on helppoa hoitaa kotoa käsin, niin säästyy matkakuluilta ja tartuntojen riskeiltä. 

*

Tässä on oiva konsti maksaa pikku vipit ja osamaksut pois tämän Suomen yhdistelylainan avulla. Samalla tippuu monet toimitusmaksut pois. Käy kurkistamassa!

*

Vallilasta löytyy verhoja ja mattoja ja vaikka mitä! Käy kurkistamassa!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.