Helsinkiä vanhoissa kuvissa – Vallila toisen kerran

Palaan nyt toisen kerran blogieni merkeissä Vallilaan. Ensimmäinen kuvapainotteinen kirjoitelmani täältä oli 26.10.2022. Ilahduttavaa on, että tässä kaupunginosassa on saatu säilyttää puutalorakennuksia. Aloitan jälleen vanhojen valokuvien esille tuomisen vanhimmasta päästä.

Raitiovaunuhalli 1930

Vallilan raitiovaunuhalli on osoitteessa Hämeentie 84-90. Olof Sundström on tämän kuvan ottanut vuonna 1930. Tuohon aikaan Helsingin joukkoliikenteestä vastasi Raitiotie- ja Omnibusosakeyhtiö. Kuva on Helsingin kaupunginmuseosta. Raitiovaunuhallit on rakennettu 1910-luvulla. Suunnittelijana on toiminut tunnettu arkkitehti Selim A. Lindqvist.

Blogini ”sisältää mainoslinkkejä, mainoslinkit merkitty *-merkillä”.

Vallilantie 11 vuosi 1930

Pyykkejä on kuivamassa Vallilantie 11, mikä nykyisin vastaa Mäkeläntie 15 osoitetta. Tässä ollaan vielä rakentamattomalla tontilla. Taustalla on kivitalo Vallilantie 16. Kuvan on ottanut Sakari Pälsi vuonna 1930. Kuva on Helsingin kaupunginmuseosta. Kuvan ottajalla on hieno toinen nimi, mutta siitä ei ole tietoa, jotta onko hän joutunut siitä itse joskus kärsimään. Se oli Lemmitty. Tarkistin, jotta tuo nimi on löytynyt almanakasta vuonna 1947 ja se on mainittu Arvo Kankaisen tekemässä Nimipäiväkirjassa. Nimipäivä on ollut 18.8. Itse muistan jo lapsuudessa lukeneeni Sakari Pälsin kirjoittamia matkakuvauksia. Hän oli valokuvaajan ja kirjailijan lisäksi myös arkeologi, tutkimusmatkailija sekä kansatieteilijä. Pälsi sai professorin arvonimen vuonna 1962. Hän syntyi vuonna 1882 Lopella ja kuoli vuonna 1965 Helsingissä.

Vallilan kaljatehdas

Tuntematon kuvaaja on ikuistanut näkymän Vallilan kaljatehtaasta. Kuva on 1930-luvulla otettu. Koska Vallilan itärajana Hermannin suuntaan on pidetty Hämeentietä, niin tässä on hieman ylitetty nimen puolesta rajaa. Kuva on Vilhovuorenkatu 10 ja Suvilahdenkatu 1 rakennuksesta.

Vaunuteos vuosi 1948

Kuvassa on uunituoreet lasten rattaat. Pariskunta on Fleminginkatu 30 osoitteessa sijaitsevassa Vaunuteos Oy.n myymälässä. Väinö Kannisto on ottanut tämän kuvan 5.4.1948. Kuva on Helsingin kaupunginmuseosta.

Nilsiänkatua

Jalkakäytävän hiekotus on käynnissä Nilsiänkadulla. Eino Heinonen on ikuistanut tämän näkymän 1950-luvulla Vallilassa. Hevonen vetää hiekkakuormaa. Taustalla on Sturenkatu 23, jonka oikealta puolelta lähtee alas Roineentie. Kuva HKM

 

Inarintie 17 ja 19

Kuvassa vasemmalla olevat puutalot ovat Inarintie 17 ja 19. Kivitalo on Hauhontie 6. T. Partanen on ikuistanut tämän näkymän vuonna 1950. Hän on itse ollut kuvatessaan Keiteleentiellä. Kuva on Helsingin kaupunginmuseosta.

Sturenkatua 1950-luvun alussa

Eino Heinonen on kuvannut Sturenkatua ja kuvassa näkyy rakennukset numeroiltaan 26, 27 ja 29. Kuva on otettu vuosien 1950-1953 aikana. Edessä vasemmalla on Pajunen Oy:n (SK26) siirtomaatavaraliike. Keskellä on Vallilan työväentalo (SK 27). Kuva on Helsingin kaupunginmuseosta.

Hämeentien ja Mäkelänkadun risteys

Tämä kuva on löytynyt Elannon kokoelmista. Olemme Hämeentien ja Mäkelänkadun risteyksessä vuonna 1953. HKM

Hartolan puisto

Lapsia on leikkimässä Vallilassa Hartolan puistossa hiekkalaatikolla vuonna 1955. Tämä ikäluokka on nyt jo eläkeiässä. Puistotätien hoivassa on ollut hyvä olla. Sen kertoo myös  lähinnä kameraa olevan lapsen iloinen ilme. Puiston takana ovat rakennukset Inarintie 19 ja 17. Tuntematon kuvaaja on ikuistanut tämän näkymän. HKM

Elannon kemikalio

Kaksi rouvashenkilöä on ostoksilla Elannon juuri avatussa kemikaliossa eli rohdoskaupassa Sturenkadulla marraskuussa vuonna 1958. Kuva on Elannon kokoelmista ja samalla myös Helsingin kaupunginmuseosta.

Hattulantietä

Oikealla puolella kuvassa näkyy Hattulantie 9 ja 11 puutalot. Taustalla on Kangasalantie 9. Paavalin kirkko häämöttää sen takana. Kuvan on 12.3.1959 ottanut Constantin Grünberg. Kuva on Helsingin kaupunginmuseosta.

Vanajantie 19

Aili Sinkkonen on ottanut tämän kuvan Vallilasta 1960-luvulla. Tässä ollaan Vanajante 19 kohdilla. Oikealla puolella on Vanajantie 16-18, 14 ja 12. Suvannontie on keskellä kuvaa oleva poikkikatu. Vallilantie on äärimmäisenä Vanajantien päässä. Kuva on Helsingin kaupunginmuseosta.

Blogini lopusta kommenttiosion jälkeen löytyy linkki arkistoon, jossa on yli sata tekemääni blogia. Niistä valtaosa on Helsinkiä valokuvien kautta tuotu esille ja sitä kautta myös paikallishistoriaa. Palaan vielä uudestaan jo esille tulleisiin kaupunginosiin.

Laitan ohessa muutamia mainoksia, joissa on varmasti hyviä alennusmyyntitarjouksia näin heti joulun jälkeen. Katso ja klikkaa! Hyvää Uutta Vuotta 2023! 

*

Käypä kurkistamassa Vallilan mattoja ja verhoja sekä paljon kaikkea muuta sisustuksen liittyvää! Sieltä löytyy myös hyviä joululahjavinkkejä!

*

Käypä kurkistamassa talvi- tai kesämökkiä vuokralle. Valikoimaa on aika lailla ja hinnat ovat edullisia!  

*

Maksa Suomen yhdistelylainan avulla kaikki muut pikku velkasi ja osamaksusi pois! Klikkaa kuvaa ja katso!

2 kommenttia artikkeliin ”Helsinkiä vanhoissa kuvissa – Vallila toisen kerran

  1. Hei, ”Vanajantie 19” kuvassa Vallilantiellä oleva talo näkyy äärimmäisenä Vanajantien päässä. Siellä siis Vallilantie. Välissä oleva poikkikatu on Suvannontie.
    Kiva blogi! Kiitos!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.