Helsinkiä vanhoissa kuvissa – Malmi toisen kerran

Olen nyt toista kertaa Malmilla kuvapainotteisen blogin merkeissä. Vaimoni oli töissä Malmin terveyskeskuksessa toista kymmentä vuotta perushoitajana, joten sitäkin kautta ovat nämä tienoot tulleet tutuiksi. Vuodesta 1989 lähtien kävimme Järvenpäästä Helsingissä töissä ja useita vuosia työmatkat tehtiin omalla autolla. Vuoden verran kimppakyydissämme kulki myös eräs työkaverini yhdessä oman vaimonsa kanssa.

Malmi kuului aikanaan Helsingin maalaiskunnan suurimpiin ja vanhimpiin kyliin ja se oli kunnan hallinnollinen keskus. Kylän liepeillä olevalla nummella oli suuri, Ruotsin vallan ajalta periytynyt ”malmi” eli sotaväen harjoitus- ja leirialue. Tällä alueella on nyttemmin Malmin hautausmaa.

Aloitan jälleen vanhojen valokuvien esittelyn sieltä iäkkäämmästä päästä. Tällä kertaa vanhin kuva on vuodelta 1938.

Malmin lentokenttä

Tässä on muutamia matkustajalentokoneita lentokentän vihkiäispäivänä 15.5.1938. Kuvan on ottanut Aarne Pietinen Oy. Lentoasema valmistui 1936. Se toimi Helsingin päälentoasemana vuoteen 1952 saakka. Vuosien 1944-1946 Malmin kenttä oli valvontakomission hallinnassa. Tämä kuva on Helsingin kaupunginmuseosta.

Blogini ”sisältää mainoslinkkejä, mainoslinkit merkitty *-merkillä”.

Malmin Elanto

Tuntematon kuvaaja on ollut Malmin Elannossa kameransa kanssa 1950-luvulla. Asiakkaita on tässä elintarvikeosastolla. Myymälä sijaitsi Kirkonkyläntie 2 ja Kaupparaitti 21 osoitteessa. Kuva on Helsingin kaupunginmuseosta.

Terveystalo

Helsingin maalaiskunnan ensimmäinen terveystalo sijaitsi Malmilla. Se vihittiin käyttöön 8.8.1940. Suunnittelija tälle rakennukselle oli Jalmari Peltonen ja urakoitsija oli rakennusmestari Edvin Kalme. Osoite oli Kunnantie 3. Tämän kuvan on ottanut Mauno Mannelin 24.9.1964. Se on peräisin Vantaan kaupunginmuseosta.

Malmin kirkko 1965

Entinen Grashofin huvila ostettiin 1896 Kunnantaloksi ja käräjätaloksi. Suuren alueliitoksen jälkeen vuonna 1946 rakennus muutettiin kirkoksi ja se toimi siinä tehtävässä vuoteen 1979 saakka. Osoite on Kunnantie 1 ja Kirkonkyläntie 20. Kuvan on ottanut Constantin Grünberg vuonna 1965 ja se on Helsingin kaupunginmuseosta peräisin.

Kansakoulun ruokala

Tässä rakennuksessa on toiminut Malmin kansakoulun ruokala. Osoite on Kirkonkyläntie 33. Constantin Grünberg on tämän kuvan ottanut vuonna 1965. Varsinainen koulurakennus oli osoitteessa Kirkonkyläntie 25. Kuva HKM

Latokartanontie 11

Kuvan rakennuksesta osoitteessa Latokartanontie 11 on ottanut Constantin Grünberg. Se on Helsingin kaupunginmuseosta peräisin.

Autokorjaamo

Minulla oli ensimmäinen auto Morris Mini Minor. Se oli vuosimallia 1961. Autoni oli kymmenen vuotta vanha minun ostaessa sen 1000 markalla vuonna 1971. Jos olisin asunut Malmilla, olisin voinut käyttää sitä juuri täällä pikkuvikojen takia, joita silloin tällöin oli. Tämän kuvan on ottanut Kari Hakli vuonna 1969 ja tämä autokorjaamo sijaitsi Kirkonkyläntie 37 osoitteessa. Kuva on Helsingin kaupunginmuseosta.

Malminraitti 4

Lähellä Malmin toria on tämä rakennus Malminraitti 4. Kari Hakli on ottanut tämän valokuvan vuonna 1969. Kuva HKM

Ylä-Malmia

Kaksi poikaa on fillareilla liikkeellä Ylä-Malmilla Suvitien ja Tyyneläntien kulmilla. Ajankohta on vuosi 1970 ja kuvan on ottanut Simo Rista. HKM

Hautaustoimisto

Hautaustoimisto Vuorela on sijainnut osoitteessa Kirkonkyläntie 27 puutalossa Ylä-Malmilla lokakuussa 1970, kun valokuvaaja Simo Rista on siitä kuvan ottanut. HKM

Nainen ja lapset

Kuva on Ylä-Malmilta Kirkonkyläntieltä. Tässä nainen työntää lastenvaunuja Malmin kansakoulun kohdilla. Lapset ovat huomanneet Simo Ristan ja kameran. Ajankohta on lokakuu ja vuosi 1970. Kuva HKM.

Kansakoulu 1978

Ilkka Pöyhönen on ottanut kuvan Malmin kansakoulusta vuonna 1978. Sijainti on ollut Karviasitie 3. Kuva HKM

Tässä on suora linkki ensimmäiseen Malmi-aiheiseen blogiini 28.10.2022: Helsinkiä vanhoissa kuvissa – Malmi – Mannari (blogaaja.fi)

Laitan vielä elävää kuvaa Helsingistä vuodelta 1952. Tässä Harry Lewingin toimittamassa koosteessa nähdään kuvaa Miina Sillanpään hautajaisista, Itävallan uuden lähettilään saapumisesta, yleisurheilukisoista Otaniemen urheiluhallista, lentokonelahjoituksesta Malmin lentoasemalla ja Kansallisteatterin 50-vuotis juhlallisuuksista. Otaniemeä lukuun ottamatta muut tapahtumat ovat Helsingistä:  Finlandia-katsaus 174 | Kansallinen audiovisuaalinen instituutti | Finna.fi

Tämän blogini lopussa kommentit osion jälkeen on linkki arkistoon, josta löytyy muiden aiheiden joukosta vielä yli 30 Helsinki-aiheista kirjoitelmaani vanhojen valokuvien kera. Käy kurkistamassa!

Laitan ohessa muutamia mainoksia, joissa on varmasti hyviä alennusmyyntitarjouksia näin heti joulun jälkeen. Katso ja klikkaa! Hyvää Uutta Vuotta 2023! 

*

Vakuutukset kannattaa aika ajoin käydä läpi ja siinä samalla kilpailuttaa! Katso ja klikkaa!

*

Älyttömän hyviä älykelloja ja koruja on kaupan! Käy kurkistamassa!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.