Lauttasaari vanhoissa kuvissa toisen kerran

Lauttasaaren suomenkielinen nimi otettiin käyttöön vuonna 1919. Nimi saatiin saarelle liikennöivästä lauttaliikenteestä. Vuonna 1914 alkoi Ruoholahden ja Lauttasaaren välillä jo liikennöidä Julius Tallbergin omistama höyrylautta. Drumsö-niminen lautta seilasi tuota väliä vuoteen 1936. Lauttasaaren ensimmäinen silta valmistui vuonna 1935.

Aloitan tämän toisenkin blogini Lauttasaaresta kronologisessa järjestyksessä kuvia tuomalla. Vanhemmasta nuorempaan tuon vanhoja valokuvia tarjolle ja tällä kertaa aloitan vuonna 1896 otetusta kuvasta.

Lauttasaaren kartanon piha vuonna 1896

Lämpimästi pukeutuneita ovat Mitterhusenin lapset heinäkuussa 1896 Kartanon pihalla. Vasemmalta alkaen ovat kuvassa Elli, Otto ja Frida Mitterhusen. Tänä päivänä navigoitaessa pihalle pitäisi käyttää osoitteena Otavantie 10. Kuvan on ottanut Karl Mitterhusen ja se on peräisin Helsingin kaupunginmuseosta. Karl Mitterhusen syntyi vuonna 1952 ja kuoli vuonna 1922. Hän on suomalainen valokuvaaja.

Blogini ”sisältää mainoslinkkejä, mainoslinkit merkitty *-merkillä”.

Lauttasaaren kartano

Lauttasaaren kartanoa ja sitä ympäröiviä rakennuksia on vuonna 1918 kuvannut J. Strömsholm. Kuva on Helsingin kaupunginmuseosta peräisin. Tätä nykyä kartanon omistaa Koneen säätiö. Kartanon päärakennus on valmistunut vuonna 1837 ja se edustaa empiretyyliä. Rakennus ja sen tontti on suojeltu asemakaavalla vuonna 1978. Matkaa Lauttasaaren metroasemalta kartanoon on noin 200 metriä.

Naisia uimassa

Tuntematon kuvaaja on onnistunut saamaan kuvan naisista, kun he ovat uimassa Lauttasaaren rannassa jossakin päin saarta 1920-luvulla. Kuva on Helsingin kaupunginmuseosta.

Radiator

Eino Heinonen on saanut kamerallaan ikuistetuksi talvisen näkymän Lauttasaarentieltä itään päin. Kuva on otettu vuosien 1948-1953 välillä. Oikealla on vuonna 1948 valmistunut Radiator Oy:n toimitalo. Sen osoite on Lauttasaarentie 48. Rakennus on nykyään asuinkäytössä. Kuva on Helsingin kaupunginmuseosta peräisin. Radiator oli vesi-, lämpö-, kaasu- ja viemärijohtojen asennusliike. Se fuusioitui Huberiin vuonna 1968.

Ola Fogelberg

Sarjakuvataiteilija Ola Fogelberg on työhuoneessaan Lauttasaaressa vuonna 1950, kun valokuvaaja Eino Heinonen on hänestä tämän kuvan ottanut. Kuva on Helsingin kaupunginmuseosta peräisin. Ola ”Fogeli” Fogelberg on Pekka Puupään luoja. Ennen Esa Pakarisen esittämää filmihahmoa Pekka Puupäästä se oli jo suosittu sarjakuvahahmo. Ola oli suomenruotsalainen ja taiteellisuuksien lisäksi hän oli myös Elannon mainospäällikkö. Hän on yksi maamme sarjakuvan merkittävimmistä pioneereista. Ola Fogelberg syntyi vuonna 1894 Helsingissä ja kuoli vuonna 1952 myös Helsingissä.

Lauttasaarentien ja Pohjoiskaaren risteys

Kuvassa ollaan Lauttasaarentie 3 kohdilla, tarkemmin Lauttasaarentien ja Pohjoiskaaren risteyksessä. Taustalla näkyvä Esson huoltoasema on osoitteessa Pohjoiskaari 18. V.S. Salokangas on ottanut tämän kuvan vuonna 1955. HKM

Lauttasaaren camping

Kuvan Lauttasaaren Camping-alueelta on ottanut Volker von Bonin. Se sijaitsee Särkiniemessä. Ajankohta on ollut vuosi 1960. Kuva HKM

Pojat ongella

Pojat ovat ongella Lauttasaaren sillan luona kesällä 1960. Volker von Bonin on tämän kuvan ottanut. Kuva HKM (Helsingin kaupunginmuseo)

Lauttasaaren vanha silta

Tässä on Lauttasaaren vanha silta vuonna 1967. Se on purettu ja korvattu uudella vuonna 1969. Kuvassa on myös Suomen Kaapelitehdas ja Julius Tallberg Oy:n varasto. Kuvan on ottanut Constantin Grünberg. Se on Helsingin kaupunginmuseosta.

Tytöt työntävät vaunuja

Leena ja Susanna työntävät nukenvaunuja kadulla Katajaharjuntien ja Telkkäkujan risteyksessä. Ajankohta on vuosien 1969-1975 välissä, kun Teuvo Kanerva on tämän kuvan ottanut. Kuva on Museoviraston kuvakokoelmista.

Iltanäkymä Lauttasaaresta

Tässä on hieno iltanäkymä Lauttasaaresta. Sienimäinen vesitorni on taustalla keskellä. Kuvan on ottanut Teuvo Kanerva vuosien 1969-1975 aikana. Kuva on Museovirastosta.

Mutterikioski vuonna 1969

Aili Sinkkonen on kuvannut Mutterikioskia Lauttasaarentie 2 osoitteessa 30.9.1969. Kioski on palvellut pitkään. Se rakennettiin jo vuonna 1927. Kuva on Helsingin kaupunginmuseosta.

Tässä on mahdollisuus seurata pieni 10 minuutin pätkä elävää kuvaa vuodelta 1958. Kansallisen audiovisuaalisen instituutin arkistoimassa filmissä nähdään muun muassa Lauttasaaren sillan korjausta. Helsinkiä tulee myös esille lapsien palatessa kesäsiirtolasta kotiin Savosta ja Karjalasta. Hollywood-tähti Taina Elg saapuu lomailemaan Suomeen. Zündapp-mopedia esitellään. Kumpulan maauimalassa pidetään uintishow-esitys. Finlandia-katsaus 385 | Kansallinen audiovisuaalinen instituutti | Finna.fi

 

Laitan ohessa muutamia mainoksia, joissa on varmasti hyviä tarjouksia näin heti joulun jälkeen. Kyseessä on omat luotetut sopimuskumppanit!

*

Hobbyboxista löytyy edullista tavaraa sähköpöydästä alkaen. Klikkaa kuvaa ja katso!

*

Offerillan kautta voit pikaisesti hommata lahjakortin lahjaksi! 1500 eri mahdollisuutta löytyy!

*

Hemmottele itseäsi ja läheisiäsi viettämällä aikaa Naantali Spa &Hotellissa. Klikkaa kuvaa ja katso tarkemmin tietoja!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.