Kamppi vanhoissa kuvissa

Kamppi on alue aivan Helsingin kaupungin ydinkeskustassa. Asukkaita siellä ei paljoa ole moniin kaupunginosiin verrattuna, vain reilut 12 000, mutta niinhän se yleensä on kaikkialla, missä liikeyrityksiä ja muita aktiviteetteja on paljon. Alueella on muun muassa linja-autoasema, metroasema, Kampin kauppakeskus, Tennispalatsi ja Sähkötalo. Nykyisen Narinkkatorin paikoilla on ollut Ruotsin vallan ajoilta 1600-luvulta lähtien aina 1900-luvun alkuun saakka sotaväen harjoituskenttä. Sitä kutsuttiin nimellä Kampen ja siitähän se nykyinen nimi on sitten tullut.

Fredrikinkadun ja Eerikinkadun risteys

Kuvapainotteisen blogini vanhin kuva on 1880-1990-luvulta Fredrikinkadun ja Eerikinkadun kulmasta. Taustalla on Kampin tori. Tuntematon kuvaaja on tämän näkymän ikuistanut. Kuva on Museoviraston kuvakokoelmista.

Blogini ”sisältää mainoslinkkejä, mainoslinkit merkitty *-merkillä”.

Kamppiin kuuluu Mannerheimintien länsipuolinen osa Helsingin ydinkeskustasta ja alueita aina Hietalahteen asti. Kun luettelen naapurit, niin siitä pystyy päättelemään, missä keskiössä Kamppi on. Lähellä ovat Etu-Töölö, Kluuvi, Kaartin kaupunki, Punavuori, Jätkäsaari, Ruoholahti ja Lapinlahti. Katuina rajat menee suunnilleen seuraavasti: Mechelininkatu, Pohjoinen Rautatiekatu, Mannerheimintie, Uudenmaankatu, Bulevardi ja Hietalahdenranta.

Albertinkatu ja Antinkatu risteys

Tämä kuva on otettu Antinkatu 26 ja Albertinkatu 34 risteyksestä aikavälillä 1880-1910 Suomen Lähetysseuran toimesta. Vuosina 1864-1868 tässä talossa sijaitsi Lähetyskoulu. Antinkatu vaihtui vuonna 1928 Lönnrotinkaduksi. Talossa on J.V. Ulanderin kenkäkaupan mainoskilpiä. Kuva on Museovirastosta.

Lönnrotin patsaanpaljastus

Elias Lönnrotin patsas paljastettiin 18.10.1902. Emil Vikström on tämän muistomerkin veistänyt. Tässä ollaan Andreankadulla eli Antinkadulla. Myöhemmin siitä tuli Eliakselle oma katu – Lönnrotinkatu. Kuva on Museoviraston kuvakokoelmista.

Satamarata 1907

Signe Brander on ollut kameransa kanssa Malminkatu 40:ssä. Siitä hän on kuvannut koilliseen, miten satamarata on sijoittunut Kampissa. Kuva on vuodelta 1907. Taustalla näkyy Etu-Töölöä. Kuva on Helsingin kaupunginmuseosta.

Kalevankatua ja Mannerheimintietä

Rune Uggla on vuonna 1958 kuvannut näkymää Mannerheimintieltä Kalevankadun suuntaan iltavalaistuksessa. Kuva on Helsingin kaupunginmuseosta.

Vapun viettoa 1959

Tässä on juhlijoita vappuna Lasipalatsin kohdilla Mannerheimintien varrella. Juha Jernvall on tämän näkymän ikuistanut. Kuva on Helsingin kaupunginmuseosta.

Linja-autoja Kampissa

Kampin linja-autoasemalla on runsaasti laitureissa busseja. Kuvan on ottanut Constantin Grünberg loppupuolella 1960-lukua. HKM

Hietalahdentori

Ilmakuvan Hietalahdentorista ja ympäristöstä on ottanut Sky-Foto Möller vuonna 1965. Tämä on itselleni myös tuttua aluetta 1990-luvulta, kun olin kiinteistöesimiehenä valtion taloissa näilläkin alueilla. Tässä oli meidän hoidossa rakennuksia mm. Teknillinen oppilaitos Abrahaminkatu 1-5, Sinebrychoffin taidemuseo Bulevardi 40, Aleksanterin teatteri ja Patentti- ja rekisterihallitus Bulevardilla sekä eri virastoja Lönnrotinkatu 37. Omakin toimipiste oli tässä viimeisessä osoitteessa.

Autotalo ja Tennispalatsi

Kaj-Erik Löfgren on ottanut upean värikuvan iltavalaistuksessa Autotalosta ja Tennispalatsista. Ajankohta on ollut vuosi 1968. Autotalon osoite on Fredrikinkatu 50-52 ja Salomonkatu 17. Tennispalatsi on Fredrikinkatu 65 ja Salomonkatu 15 osoitteessa. Kuva on Helsingin kaupunginmuseosta.

Mercatorin käytävä

Mercatorin käytävää pitkin pääsi korttelin läpi Yrjönkadulta Mannerheimintielle. Simo Rista on tämän kuvan ottanut vuonna 1970. HKM

Jalankulkijoita Primulan kulmassa

Eeva Rista on kuvannut näkymää Primulan kulmasta Kalevankadulla vuonna 1971 maaliskuussa. Tässä ollaan Mannerheimintien puoleisessa päässä ruuhka-aikana ylittämässä katua. Näkymä on Stockmannin tavaratalon kulmasta lounaaseen. HKM

Ilmakuva Kampista

Ilmakuvan Kampista on ottanut kukapas muu kuin Sky-Foto Möller. Ajankohta on 1970-luku. HKM

Tässä on noin kahdeksan minuutin pätkä elävää kuvaa 1950-luvulta Kansallisen audiovisuaalisen instituutin arkistosta. Kamppia siinä on lyhyesti siellä sattuneen tulipalon johdosta. Se oli Kampinaukiolla.  Linkki on tässä:  Finlandia-katsaus 253 | Kansallinen audiovisuaalinen instituutti | Finna.fi

Tässä oli ensimmäinen osioni Kampista vanhojen valokuvien myötä. On ilo palata tännekin uudestaan. Blogini lopussa on linkki arkistoon, josta pääset katsomaan aikaisempia kuvapainotteisia blogejani Helsingistä. Niitä on siellä jo nelisenkymmentä. Muistakin aiheista kirjoitelmia löytyy. Reilu vuosi sitten innostuin pitkästä aikaa kirjoittamisesta. Siihen liitettynä kuva löytyy monta mielenkiintoista kohdetta.

Laitan tähän loppuun vielä muutamia mainoksia sopimuskumppanieni tarjouksista. Katso ja klikkaa.

*

Lindexistä löytyy jatkuvasti hyviä tarjouksia! Käy klikkaamassa!

*

Cellbes on naisten vaateliike, jossa on aina hyviä tarjouksia! Käy kurkistamassa!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.