Alppila vanhoissa kuvissa

Alppila sijaitsee Kallion ja Pasilan välissä pohjoispuolella katsottuna Helsingin keskustasta. Se on osa-alue ja yhdessä Harjun kanssa ne kuuluvat Alppiharjuun muodostaen kaupunginosan. Alppilan kuuluisimmat kohteet ovat Linnamäki ja Helsingin kulttuuritalo. Alppilaa rajaavat Aleksis Kivenkatu koillisessa, Sturenkatu kaakossa, Helsinginkatu etelässä sekä rautatie ja sen länsipuolinen Vauhtitie lännessä.

Nimi Alphyddan tuli käyttöön siellä vuonna 1870 avatun ravintolan Alphyddanin nimenä ja sen suomennoksena alettiin käyttämään Alppilaa. Se vahvistettiin vuonna 1909 käyttämään koko puistoalueen nimenä. Vuonna 1959 Alppilasta tuli Alppiharjun osa-alue.

Ravintola Alppila 1875

Eugen Hoffers on ikuistanut näkymää ravintola Alppilasta Eläintarhassa vuonna 1875. Alppila / Alphyddan tunnettiin myös Alppipaviljonkina. Kuva on Museoviraston kuvakokoelmista.

Blogini ”sisältää mainoslinkkejä, mainoslinkit merkitty *-merkillä”.

Tie Alppilan kohdalla

Arvostettu valokuvaaja Daniel Nyblin on ikuistanut tämän näkymän Alppilan tienoolta vuonna 1890.  Tämäkin kuva on Museovirastosta peräisin.

Diakonissalaitoksen kirkko

Arkkitehti ja vapaaherra Karl August Wrede on suunnitellut tämän kuvassa olevan Diakonissalaitoksen kirkon. Se vihittiin käyttöön toukokuussa 1898. Kuvan on ottanut vuosien 1900-1910 välillä G. Arvidsson. Kuva on Museovirastosta. Kirkko sijaitsee Alppikatu 2 osoitteessa.  Tyylisuunta on uusgotiikka ja kirkossa on istumapaikkoja 120.

Alppipuisto 1900

Tässä on Keisarinpaviljonki Alppipuistossa vuonna 1900. Kuvan on ottanut K.E. Ståhlberg itäisessä Eläintarhan puistossa. Kuva on Helsingin kaupunginmuseosta.

Ravintolaa vastapäätä rakennettiin vuoden 1876 yleiseen teollisuusnäyttelyyn liittynyttä Aleksanteri II:n vierailua varten arkkitehti F.A. Sjöströmin suunnittelema keisaripaviljonki. Tämä rakennus ei ole säilynyt nykypäivään.

Alppilan ravintola 1908

M.L. Carstens on kustantanut tämän kuvan ottamisen ravintola Alppilasta vuonna 1908. Kuva on Museovirastosta.

 

Töölönjoen uoma

Tässä on muinaisen Töölönjoen uomaa Alppilassa Eläintarhassa. Sitä on kuvannut Ivan Timiriasev vuonna 1920. Kuva on Helsingin kaupunginmuseosta.

Mäkihyppykilpailut 1932

Helsingin Hiihtäjien mäkihyppykilpailuja on Alppilanmäessä kuvannut Hugo Sundström 17.1.1932. Kuva on Museovirastosta.

Alppilassa Eläintarhan mäellä toimi vuodesta 1905 alkaen vuoteen 1939 hyppyrimäki. Se sijaitsi radan itäpuolella, nykyisen Linnanmäen luoteispuolen reunalla. Hyppyri sijaitsi myös lähellä Alppila / Alphyddan-ravintolaa. Alppilan ja Kajaanin hyppyrimäet olivat Suomen ensimmäiset piirustusten mukaan rakennetut hyppyrimäet. Alppilan hyppyrin nokka oli lohkotuista kivistä tehty ja sen reunat olivat laudoitetut. Hyppyrin nokkapöydän korkeus oli yli kaksi metriä. Mäkiennätyksen on kerrottu olleen 25 metriä tai jopa 35 metriä. Mäen hypyt hypättiin pohjoiseen päin. Alppilan hyppyrimäki purettiin vuonna 1939 ja uusi hyppyrimäki rakennettiin vuonna 1936 Herttoniemeen.

Mäkikilpailun voittaja

Alppilanmäen kisojen voittaja on V. Peltola 17.1.1832 olleissa kisoissa, joista edellinenkin kuva oli. Hugo Sundström on tämänkin ottanut ja Museovirastosta tämä kuva on. Pikkaisen on varusteet ja asusteet muuttuneet 90 vuoden aikana.

Vesilaitos

Toukokuussa 1950 avattiin Linnanmäki. Helsingin kaupungin vesilaitos on ollut siinä vieressä. Kuvan on ottanut Alppilassa 1950 Pekka Kyytinen. Kuva on Museoviraston kuvakokoelmista.

Kultturitalo

Suunnittelija Alvar Aalto on itse ottanut tämän kuvan Kulttuuritalosta vuosien 1955-1958 aikana. Kuva julkisivusta on Aalto-yliopiston arkistosta peräisin. ”Kultsa” on legendaarinen konsertti- ja kokouspaikka Alppilassa Sturenkadulla. Alvar sen tosiaan suunnitteli ja Suomen kansandemokraattiset järjestöt sen rakensivat talkootöinä 1950-luvulla. Se valmistui vuonna 1958. Alvar Aalto sai piirustukset valmiiksi jo vuonna 1953, mutta vaikean taloudellisen tilanteen johdosta taloa ei pystytty aloittaa rakentamaan heti, vaan se alkoi kaksi vuotta myöhemmin. Rakentamiseen osallistui 5000 talkoolaista, jotka tekivät yhdessä 130 000 tuntia talkootyötä.

Alppiharjua Alppilassa

Sky-Foto Möller on ottanut tämän ilmakuvan Alppilasta vuonna 1964. HKM

Kirstinkujaa

Lapsia ja koira on Kirstinkujan kohdalla. Taustalla on Porvoonkatu 17. Kari Pulkkinen on ottanut tämän kuvan vuosien 1967-1969 aikana. Kuva on Museovirastosta.

Tässä on nyt ensimmäinen osio Alppilasta. Jatkan kuvapainotteisen blogin tekoa täältä noin kuukauden päästä. Voit käydä kurkistamassa muita Helsinki-aiheisia juttuja blogini  lopussa olevasta Arkisto-linkistä. On siellä pikkuisen muitakin aiheita.

Tässä on muutamia mainoksia sopimuskumppaneiltani. Katso ja klikkaa!

*

Käypä kurkistamassa, mitä Naantalin kylpylästä löytyy!

*

Yllätä ystäväsi tai sukulaisesi kukkasilla Interfloran välityksellä!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.