Helsinkiä vanhoissa kuvissa – Kaisaniemenkatua toisen kerran

Ensimmäinen kuvakoosteeni Kaisaniemenkadulta oli 16.12.2022. Tuolloin oli vanhin kuva, jonka toin näytille, vuodelta 1929. Niin tutuksi on tuo kantakaupungin katu tullut varmasti monille muillekin kuin itselleni. Tällä kertaa aloitan kuvalla, joka on ikuistettu vuonna 1921.

Olen näitä kuvia tuonut tarjolle myös Helsinki vanhoissa kuvissa Facebook-ryhmässä. Eilen meni 100 000 jäsenen raja rikki tässä mahtavassa Harry Jussilan perustamassa porukassa. Tällä henkilömäärällä tämä ryhmä olisi Suomen kymmenenneksi suurin kaupunki, jos haluaa vähän mittasuhteita vertailla. Kuinka paljon galluppien teettäjät säästäisivät rahaa, kun katsoisivat ihmisten mielipiteitä vaikkapa tämän ryhmän kommenteista! Siellä olisi hyviä neuvoja kaupungin päättäville elimille ja politikoille yleensä. Olisi monta rakennusta jäänyt purkamatta, jos tältä Harryn jengiltä olisi kysytty. Usein on aivan laidasta laitaan mielipiteitä kommenttien kautta. Gaussin käyrä syntyy näistäkin helposti. ”En oo puolesta, enkä vastaan, vaan pikemminkin päinvastoin”. Tämä savolainen periaate näkyy myös ryhmän kommenteissa silloin tällöin.

Kaisaniemenkatu vuonna 1921

Liikenne on hoitunut jalaksin varustetuilla kulkuneuvoilla ja laitteilla vuonna 1921 talvisella Kaisaniemenkadulla. Kuvan on ottanut Ivan Timiriasew ja se on Helsingin kaupunginmuseosta peräisin. Tällä kohtaa vasemmalla on sijainnut muiden muassa O.J. Dahlberg, joka seinämainoksessa kehuu olevansa Suomen suurin paperi- ja kirjoitustarpeiden varasto. Keskellä kuvaa on ollut Röraktiebolaget eli Putkiosakeyhtiö.

Blogini ”sisältää mainoslinkkejä, mainoslinkit merkitty *-merkillä”.

Mikonlinna

Mikonlinna on osoitteessa Kaisaniemenkatu 1 ja Mikonkatu 13. Tuntematon kuvaaja on ikuistanut näkymän 1920-luvun loppupuolella. Kuva on Helsingin kaupunginmuseosta.

Kaisaniemenkatu 6

Olof Sundström on kuvannut tätä kiinteistöä Kaisaniemenkadun ja Vuorikadun kulmauksessa vuonna 1930. Nelisenkymmentä vuotta myöhemmin siinä vaikutti nuorison suuressa suosiossa ollut vaatetusliike Teinitalo. Myös HOK on toiminut tässä päädyssä alakerrassa tätä kuvaa myöhempinä aikoina. Kuva on Helsingin kaupunginmuseosta.

Kaisaniemenkatu ja Vuorikatu

Hugo Sundström on kuvannut Kaisaniemenkadun ja Vuorikadun kulmausta vuonna 1930. Tässä on silloista pientä ruuhkaa. Kuva on Museovirastosta.

Ratsia Kaisaniemenkadulla

Poliisit tarkastavat autoja ja niiden kuljettajia ratsiassa vuonna 1931. Pietinen on ollut kameroineen paikalla. Kuva on Museovirastosta.

Elannon sekatavaramyymälä

Siisti vaikutelma tulee tämän valokuvan myötä sekatavaraliikkeen järjestelyistä. Tavarat ovat kuin apteekin hyllyllä. Liike on sijainnut osoitteessa Kaisaniemenkatu 3. Kuvan on ottanut vuonna 1934 tuntematon kameramies. Se on Helsingin kaupunginmuseosta.

Seinämainoksia

Englebert oli tunnettu kumitehtaana ja Martini juomistaan. Nelisen vuotta oli kulunut jo kieltolaista, joten oli syytä mainostaa erilaisia juomia korpikuusien alla sijanneiden tehtaiden, kotipolttoisten juomien ja salakuljetettujen pirtujen jälkeen. Tässä ollaan kuvan myötä Kaisaniemenkadun alkupäässä vuonna 1936. Hugo Sundström on näkymän ikuistanut. Kuva on Museoviraston kuvakokoelmista.

Hotelli Karelia

Hotelli Karelia oli jatkosodan aikana Valtion tiedotuslaitoksen käytössä Kaisaniemenkadulla. Kuva on otettu 1941-1943 välisenä aikana. Kuva on Museoviraston kuvakokoelmista.

 

Talouspukeva

Pukevaa löytyi muunakin kuin vaatetusliikkeenä Kaisaniemenkadulla. Tässä on Talouspukeva. Eeva Rista on syyskuussa 1970 ottanut tämän kuvan. Kuva on Helsingin kaupunginmuseosta.

Liikennettä Kaisaniemenkadulla

Simo Rista on kuvannut liikennettä Kaisaniemenkadulla heinäkuussa vuonna 1970. Kuva on Helsingin kaupunginmuseosta.

Liisankadun ja Kaisaniemenkadun risteys

Poliisi on ohjaamassa liikennettä Kaisaniemenkadulla vuonna 1970. Eeva Rista on tämän kuvan ottanut. HKM

Teinitaloa

Tässä on näkymää nuorten suosiman vaatetusliike Teinitalon sisätiloista. Siellä on ollut Kari Raineri Pulkkinen kameransa kanssa vuonna 1973. Kuva on Museoviraston kuvakokoelmista.

 

Laitan tähän loppuun joitakin sopimuskumppanieni mainoslinkkejä ja -vinkkejä. Katso ja klikkaa! Voit löytää tosi edullisia tarjouksia! 

*

Offerillan kautta saat hankittua lahjakortteja moneen paikkaan! Käy kurkistamassa!

*

Hobbyboxista saat tosi edullisesti erilaisia tuotteita. Joskus on jopa 70 % alennusta. Käy kurkistamassa!

*

Interfloran kautta voit yllättää ystäväsi missä päin tahansa Suomea kukkasin. Kokeile ja klikkaa!

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.