Olin 23.1.2023 Pasilassa ensimmäisen kerran blogini myötä. Pasilan tienoilla on aikoinaan ollut Fredriksberg-niminen tila. Se oli alkuun myös rautatieaseman nimi. Tuon tilan naapurina oli Bölen tila. Se on edelleen Pasilan ruotsinkielisenä nimenä. Pasilanimi juontaa Fredriksbergin tilan pitkäaikaisesta vuokraajasta vuonna 1848 syntyneestä Carl Pasilasta, joka ylläpiti alueella myös kauppaa. Vuosi 1848 tuo mieleen hullun vuoden Euroopassa. ”Das stolle Jahr” sanoi historianopettajani Heikki Palmen aikoinaan. Tuon vuoden aikana monissa Euroopan maissa syttyi vallankumouksia ja väkivaltaisia kapinoita. Niitä olivat innoittamassa liberalismin, sosialismin ja nationalismin aatteet. Mutta palatakseni jälleen Pasilaan, niin vuonna 1927 virallistettiin nimi Pasilan esikaupunki.
Kuva on 1920-1930-luvulta Pasilan paloasemasta. Se sijaitsi Fanninmäellä Maistraatinkatu 6 osoitteessa. Arkkitehti Karl Hård af Segerstad on sen suunnitellut ja se valmistui vuonna 1915. Tuntematon kuvaaja on tämän näkymän ikuistanut. Kuvassa on auto ja siviilipukuisia miehiä paloaseman edustalla. Kuva on Helsingin kaupunginmuseosta.
Blogini ”sisältää mainoslinkkejä, mainoslinkit merkitty *-merkillä”.
Eino Heinonen on kuvannut 1950-luvulla näkymää Pasilasta. Vasemmalla oleva rakennus on Pasilankatu 23. Kuva on Helsingin kaupunginmuseosta.
Lapsia on saapunut ihmettelemään kauppias ja kilpa-ajaja Leo I. Mattilan BMW-merkkistä autoa. Tässä ollaan hänen kauppansa edustalla 1950-luvulla. Eino Heinonen on tämän näkymän ikuistanut. HKM
Raija Järvelä on kuvannut vuonna 1963 rakennusta osoitteessa Hertankatu 13 Länsi-Pasilassa. Kuva on Helsingin kaupunginmuseosta.
Aulis Ryyppö on kuvannut rautatieläisten asuntolaa vuonna 1968. Kuva on Helsingin kaupunginmuseosta.
Lastenseimi on ollut kuvan kohteena Patrick Oraksella Puu-Pasilassa vuosien 1970-1971 aikana. Se sijaitsi osoitteessa Kyllikinkatu 15. HKM
Paljon on ehtinyt Patrick Oras ottaa kuvia Puu-Pasilassa rakennuksista, jotka ovat jo ehditty purkaa tähän päivään mennessä. Tässä on hänen ikuistama näkymä pikku tytöstä, joka on istumassa ulkona osoitteessa Hertankatu 5. Kuva on otettu vuosien 1970-1971 aikana. Kuna on Helsingin kaupunginmuseosta.
Kesäkuussa 1971 on Kari Hakli napannut kuvaa miehestä, joka Hopeavuoren kaupan rappusilla soittaa mandoliinia. Mies on Juha Mäkinen ja kaupan osoite on Pasilankatu 3. Kuva on Helsingin kaupunginmuseosta.
Kari Hakli on ikuistanut näkymää Puu-Pasilassa osoitteessa Hertankatu 13 vuonna 1973. Siinä on toiminut Jalkinekorjaamo. HKM
Samaisella kadulla edellisen kuvan kanssa on ollut Hertankatu 16 osoitteessa Kemikalia. Tämänkin näkymän on Kari Hakli ikuistanut vuonna 1973. Kuva on Helsingin kaupunginmuseosta.
Sky-Foto Möller on kuvannut ilmasta Itä-Pasilaa ympäristöineen vuonna 1975. Keskellä on Mäkelänkatu ja Velodromi. Taustalla on Messukeskus. HKM
Erkki Salmela ehti myös ottaa paljon kuvia ennen purkutuomioita. Tämän näkymän hän on kuvannut Länsi-Pasilassa osoitteesta Hertankatu 15 vuonna 1977. Rakennus purettiin vuonna 1981. HKM
Laitan kolme sopimuskumppanieni mainosta tähän vielä. Katso ja klikkaa, mitä tarjouksia heiltä löytyy!
Käypä kurkistamassa Vallilan tuotteita. Sieltä löytyy verhoja, mattoja ja kaikkea kodin sisustamiseen liittyvää. Huomio myös tämä KESÄALE!
*
Lindexistä löytyy vaatetta äidille ja lapselle. Klikkaa kuva ja käy katsomassa!
Björn Borgilta löytyy vaatetta pojille ja miehille! Käy katsomassa!