Malmin lentoasema vanhoissa kuvissa kolmannen kerran

 

Eipä vielä oikein tarkkaan tiedä, kuinka Malmin lentoaseman mahtaa jatkossa käydä. Hiljaiseloa on ollut jonkin aikaa lentämiseen liittyvien asioiden suhteen. Toivottavasti taustalla olisi viisautta ja ymmärrystä!

Tuon nyt kolmatta kertaa vanhoja valokuvia näytille lentoaseman historiasta eli sieltä 1930-luvulta lähtien. Tällä kertaa lähden liikkeelle juuri siltä ajalta, kun lentoasemaa alettiin rakentamaan.

Lentoaseman rakennustöitä

Akseli Neittamo  on ikuistanut näkymää syksyllä 1936 Malmin lentoaseman rakennustöistä, kun ne ovat siellä olleet aluillaan. Kuva on Suomen Ilmailumuseosta. Kentän ja kiitoteiden suunnittelu oli Tie- ja vesirakennushallituksella. Lentoaseman ensimmäiset rakennukset suunnittelivat Rakennushallituksen arkkitehdit.

Blogini ”sisältää mainoslinkkejä, mainoslinkit merkitty *-merkillä”.

Presidentti Kyösti Kallio

Presidentti Kyösti Kallio on lähdössä Pohjoismaiden päämiesten tapaamiseen Tukholmaan vuonna 1939. Kun tietää ajankohdan ja näkee saattajat, niin voi päätellä, että siellä keskustellaan turvallisuuspoliittisista asioista. Kyösti Kallio on edessä vasemmalla ja hänen vieressään on Hugo Österman. Hänen takanaan on Aladar Paasonen ja hänestä oikealle on Lauri Malmberg. Äärimmäisenä oikealla on Niilo Hersalo. Kuva on julkaistu Svenska pressenissä 18.10.1939.  Tässä Pohjolan valtionpäämiesten tapaamisessa oli Kyösti Kalliolla tarkoituksena viestiä Pohjoismaiden tukea Suomelle. Tapahtuma ei tuottanut toivottua tulosta. Palattuaan kotimaahan oli Kallio todennut läheisilleen – ”yksin”- ei muuta.

Lisunov Li-2

Lentokone Malmin lentoasemalla vuonna 1946 on Neuvostoliitossa sodan aikana lisenssillä valmistettu Lisunov Li-2. Malmin kenttä oli valvontakomission käytössä vuosina 1944-1946. Tämän kuvan on ottanut Otso Pietinen. Kuva on Museovirastosta.

SAS-yhtiön lentokone

”Ansgar Viking” on SAS-yhtiön DC-3 lentokone. Tässä se on Malmin lentoasemalla 26.10.1947. Kuvan on ottanut J. Utriainen. Kuva on Museoviraston kuvakokoelmista.

Aero Oy:n ”Kuikka”

Aero Oy:n lentokone ”Kuikka” on kuvattu kesällä 1947 Malmin lentoasemalla. DC-3 -lentokoneen tunnus on OH-LCB. Kuva on Suomen Ilmailumuseosta.

Ministeri Ramsayn arkku

Henrik Ramsay kuoli purjehdusretkellä Ruotsissa heinäkuussa 1951. Ministeri Ramsayn arkku kuljetettiin Visbystä Helsinkiin Douglas DC-3 lentokoneella OH-LCG heinä-elokuun vaihteessa. Kuvan on ottanut U.A. Saarinen. Se on Museoviraston kuvakokoelmista.

Lentokonehalli

Tässä on Malmin lentokonehallia kuvattuna 1950-luvulla. Tämä kuva on Kauko Tuomikosken kokoelmista Suomen Ilmailumuseossa. Lentoaseman rakennuksista toteutettiin tämän lentokonehallin eli hangaarin rakentaminen ensimmäisenä. Se valmistui syksyllä 1937.

Postin auto kentällä

Postin Renault-merkkinen auto on Malmin lentokentällä vuonna 1950. Kuva on Postimuseosta.

Armi Kuusela lähdössä Miss Universum kisoihin

Keväällä 1952 Armi Kuusela lähti edustamaan maatamme Miss Universum-kisoihin. Mehän tiedämme, että sieltä tuli hienosti ykkössija. Lentokone on Aero Oy:n Douglas DC-3. Kuvan Malmin lentoasemalla on ottanut U.A. Saarinen. Kuva on Museovirastosta. Armi oli 17-vuotias voittaessaan Miss Universum-kisat. Se ei ketään haitannut, että Armi oli alaikäinen. Kisat pidettiin Long Beachilla Kaliforniassa. Kisassa oli 29 osallistujaa. Armi sai palkinnoksi kermanvärisen avoauton sekä arvokkaan timanttirannekellon. Hän olisi saanut myös kilpailun järjestäneeltä Universal Studios-elokuvayhtiöltä seitsenvuotisen filmaussopimuksen, mutta sitä Armi ei ottanut vastaan.

 

Egyptin prinsessa Faika

Egyptin 26-vuotias prinsessa Faika on tulossa seuraamaan Helsingin Olympiakisoja 14.7.1952. Hänen vieressään oikealla puolella kuvassa on Erik von Frenckell vastaanottokomiteassa. Vasemmalla on prinsessan puoliso senaattori Sadek Bey. Kuvan on ottanut Hugo Sundström. Se on Museoviraston kuvakokoelmista peräisin. Tämän olympiavierailun yhteydessä prinsessa Faika teki matkoja myös Suomen maakuntiin. Kainuussa prinsessa vietiin laskemaan Ylä-Kainuun kuuluisia koskia varta vasten tehdyllä koskiveneellä. Tuo samainen vene on yhä säilössä hyrynsalmelaisen matkailuyrityksen pihassa. Prinsessan veli kuningas Faruk oli tuohon aikaan maailmankartalla. Samaan aikaan olympialaisten kanssa Faruk syöstiin vallasta 26.7.1952. Hän menetti kruununsa ja jatkoi elämäänsä maanpaossa muun muassa Italiassa. Prinsessa Faika menehtyi pitkän sairauden jälkeen vuonna 1983.

 

Norjan kuninkaallisia

Norjan kruununprinssi Olav on prinsessojen Astridin ja Ragnhildin kanssa vastaanottamassa kruununprinsessa Märthaa Malmin lentoasemalla 18.7.1952. He itse saapuivat jo edellisenä päivänä. Kuvan on ottanut Hugo Sundström ja se on Museovirastosta.

Lentoasema vuonna 2007

Muihin tähän astisiin verrattuna melko tuoreen valokuvan on ottanut Malmin lentoasemasta Saara Vilhunen vuonna 2007. Kuva on Museovirastosta.

 

Laitan tähän loppuun vielä muutamia mainoksia sopimuskumppanieni tarjouksista. Katso ja klikkaa.

*

Lindexistä saat edullisesti naisten ja lasten vaatteita.

*

Tästä kelloja ja koruja on tarjolla! Katso ja klikkaa!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.