Kontula vanhoissa kuvissa

Alussa oli suo, kuokka ja Jussi. Näin aloittaa Väinö Linna romaaninsa Täällä Pohjantähden alla. Nykyisen Kontulan tienoilla oli haja-asutusta aikanaan jonkin verran. Siellä oli paljon suoalueita ja pitkään se pysyi rakentamattomana. Vuonna 1962 tekivät kaupungin herrat päätöksen, jotta rakennusyhtiöt Haka ja Sato sekä Helsingin kaupunki saavat rakentaa Kontulasta lähiön. Asemakaavat valmistuivat itäpuolelle vuonna 1963 ja länsipuolelle vuosina 1964 ja 1965. Rakennusmassat olivat suuria. Sen vastapainoksi tuli luoda tilaa pihoille ja tehdä avoin korttelirakenne. Paikalliset asukkaat ovat sitä mieltä, että rakennusmassa näyttää suurelta, kun sitä katsoo ilmasta puiden latvojen yläpuolelta. Kyllä tontit ovat suuria ja pihat riittävän väljiä heidän mielestä. Varsinainen Kontulan perustamisen vuosipäivä on 18.3.1964, jolloin asuntoalueen peruskivi muurattiin suureen siirtolohkareeseen Porttitien varressa.

Kontulan rakentaminen alkoi toukokuussa 1964 Kontulantien itäpuolelta Porttikujalta. Asuntopula oli Helsingissä tuohon aikaan kova. Vauhdilla nousi elementtitaloja pystyyn. Kontulaan muutti lapsiperheitä ahtaista asunnoista Helsingin keskustasta. Kontulan rakentaminen rahoitettiin pääasiassa asuntosäästämisellä ja suureksi osaksi myös aravalainoituksella. Alue oli pitkän aikaan keskeneräinen. Vaikka rakennukset nousivat suht koht nopeasti, alueet ympärillä olivat pitkän aikaa keskeneräiset. Pihojen ja teiden rakentaminen oli kesken, sekä palvelut sekä liikenneyhteydet olivat huonoja. Heikkoa palvelutasoa kohensi huomattavasti ostoskeskuksen valmistuminen vuonna 1967.

Kontula kuuluu Mellunkylän kaupunginosaan. Siinä on naapurissa Kurkimäki, Vesala ja Kivikko. Asukkaita Kontulassa on 14 100. Kontula on yksi Suomen suurimmista lähiöistä.

Kansakoulun piha

Kontulan kansakoulun pihaa on kuvannut Constantin Grünberg.  Ajankohta on ollut vuosi 1965. Osoite on Naapurintie 5. Kuva on Helsingin kaupunginmuseosta.

Blogini ”sisältää mainoslinkkejä, mainoslinkit merkitty *-merkillä”.

Ilmakuva vuosi 1967

Sky-Foto Möller on ottanut ilmakuvaa Kontulasta vuonna 1967. Kuva on Helsingin kaupunginmuseosta.

Rakennustyömaita 1967

Tässä on valmiita rakennuksia Kontulassa ja työn alla olevia. Tässä ollaan rakennusyhtiö Hakan työkohteissa. Kuvan on ottanut 8.10.1967 U.A. Saarinen. Tämä on Museoviraston kuvakokoelmista.

Porttikujan Elanto

U.A. Saarinen on ottanut tämänkin kuvan 8.10.1967. Tässä on Elanto Porttikujalla. Kuva on Museovirastosta.

Arpojen myyntiä

Tämä kuva arpojen myynnistä ja myyjästä on löytynyt Aalto-yliopiston arkistosta. Ajankohtaa ei ole mainittu. Tässä ollaan kuitenkin ostoskeskuksen alueella Ostostie 4.

Kontulankaari 1

Kontulankaari 1 ja Kaarikuja 2 on oheisen rakennuksen osoite. Jalmari Aarnio on tämän näkymän ikuistanut vuonna 1968. Kuva on Helsingin kaupunginmuseosta.

Sakaran kansakoulu

Sakaran kansakoulu on Vesalaa, mutta mahdutan sen kuitenkin tähän Kontulaa käsittävään kirjoitelmaani. Tässä on opettaja Sirkka Kaijanmäki oppilaineen kansakoulun pihalla kevätjuhlapäivänä vuonna 1968 tai 1969. Kuvan on ottanut Tuulevi Levin-Silfvenius. Kuva on Helsingin kaupunginmuseosta.

Kotikonnun henkilökuntaa

Tässä on K-kauppa Kotikonnun henkilökuntaa vuonna 1970. Sijainti on ollut Kontulan ostoskeskuksessa Ostostie 4. Kuva on Helsingin kaupunginmuseosta.

Kontulan ostoskeskus

Tässä ollaan kuvan myötä Kontulan ostoskeskuksessa syyskuussa 1970. Eeva Rista on ottanut tämän kuvan. Se on Helsingin kaupunginmuseosta peräisin. Kontulan ostari avattiin syksyllä 1967. Ensimmäisen osan suunnitteli arkkitehti Aino Tandefelt-Laurila. Tiloja oli aluksi 31 liikkeelle. Kontulan ostari oli suurempi kuin Puotinharjun ostoskeskus, joka oli Suomen suurin. Pysäköintipaikalle mahtui 400 autoa. Päivittäistavarakauppa Kotikontu oli maan suurin kauppa. Siellä oli tilaa noin 1100 m2. Elanto, T-market Haasmaa ja HOK olivat melkein yhtä suuria. Ostoskeskuksessa oli enimmillään kuusi pankkia.

Tossulätkäjengi

Risto Rautiainen on ikuistanut näkymän Leikkikuja 2 tossulätkäjengistä Kontulassa vuosien 1977-1979 aikana. Kuva on Helsingin kaupunginmuseosta.

Päiväkodin lapset retkellä

Päiväkoti Kontulan lapset ovat päässet Helsingin kaupungin liikennelaitoksen kustantamalle linja-automatkalle 4.11.1980. Kuvan on ikuistanut liikennelaitokselle useita kuvia ottanut Unto Laitila. Kuva on Helsingin kaupunginmuseosta.

Ensiapuryhmäläisiä

Tässä on Punaisen ristin Kontulan osaston ensiapuryhmäläisiä ostoskeskuksessa ennen vuotta 1995. HKM

Jatkan myöhemmin täältä vanhojen valokuvien kanssa uudestaan. Minulla on ollut Kontulassa useita kavereita vuosien varrella ja muutamia siellä asuu yhä edelleen.

Tässä on muutamia hyviä tarjouksia sopimuskumppaneiltani erilaisista tuotteista. Katso ja klikkaa! Tässä vaiheessa on jo hyvä alkaa katselemaan kesäksi vuokramökkejä. On siellä toki tarjolla myös mökkejä ympäri vuoden! Ennen kuin järvet sulavat, niin Naantalin kylpylässä pääsee uimaan ja nauttimaan muistakin palveluista.

 

*

Lomarenkaalla on melkoisen laaja valikoima vuokramökkejä, huviloita ja huoneistoja ympäri Suomea. Kaikkiaan löytyy 4200 kohdetta. Klikkaa kuvaa ja katso!

*

Pari vuotta sitten Naantalin hotelli valittiin Suomen parhaaksi. Kurkista, mitä tarjouksia täältä löytyy kylpylöineen! Sieltä löytyy ainakin 60+ tarjoukset, syyskuun hoitotarjoukset ja K-plussa-tarjoukset.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.