Sörnäinen vanhoissa valokuvissa kolmannen kerran

Sörnäisten väkiluku on kasvanut vaiheittain, kun alueelle on tullut paljon uusia ja korkeita taloja. Vuoden 2021 viimeinen päivä siellä oli yhtä vaille 15 000 asukasta. Väestötiheys on 9676 asukasta neliökilometrillä. Itselleni se on tuttua aluetta vuosien 1977-1989 ajoilta, koska asuin sillä  alueella. Kotini oli Sörnäisten rantatien ja Hämeentien välissä.

Tuon jälleen tarjolle 12 vanhaa valokuvaa, jotka ovat Museoviraston kuvakokoelmista ja Helsingin kaupunginmuseosta pääosin peräisin. Olen jo aikaisemmin tehnyt kaksi tätä aluetta käsittävää kuvapainotteista blogia.

Pääskylänkatu 7

Oikeaoppisesti on talo rakennettu kalliolle eikä hiekalle. Niinhän isossa kirjassakin kehotetaan tekemään. Signe Brander on ikuistanut tämän näkymän osoitteesta Pääskylänkatu 7 vuonna 1908. Kuva on Helsingin kaupunginmuseosta peräisin.

Blogini ”sisältää mainoslinkkejä, mainoslinkit merkitty *-merkillä”.

Elannon konttorikuvaa

Elanto on ollut suuri työllistäjä Sörnäisten alueella erikoisesti, koska siellä on useita tuotantolaitoksia leipomosta ja meijeristä lähtien. Myös Elannon pääkonttori sijaitsee siellä. Eric Sundström on piipahtanut kameransa kanssa yhdessä Elannon konttoritilassa 22.9.1915 osoitteessa Kaikukatu 2. Kuva HKM

Kahvilatoimintaa Elannon tiloissa

Jykevien pylväiden välissä on kahvilatoimintaa ja asiakkaita Elannon tiloissa. Kuvan on ottanut Eric Sundström 1920-luvulla. Kuva HKM

Nobel Standardin säiliöautoja

Eric Sundström näyttää olevan ahkera Sörnäisten kuvaaja , sillä tämäkin otos on hänen kamerallaan kuvattu. Ajankohta on ollut vuosi 1926. Nobel Standardin säiliöautot ovat tulossa Sörnäisten varastolta. Kuva HKM

Marjatan talo

Eric Sundström on kuvannut niin sanottua ”Marjatan taloa” vuonna 1927 Sörnäisissä. Osoite on Vilhonvuorenkuja 20 – Vilhonvuorenkatu 7-9. Kuva on Helsingin kaupunginmuseosta.

Hillosipulien purkittamista

Nuori nainen siirtää hillosipuleita suurista astioista pienempiin lasipurkkeihin Elannon säilyketehtaalla, joka sekin on sijainnut Sörkassa. Osoite on ollut Hämeentie 11-13 eli sama kuin pääkonttorilla. Kuva on Elannon kokoelmista ja samalla myös Helsingin kaupunginmuseosta. Ajankohta on ollut vuosi 1933.

Sörnäisten satama-alue

Valokuvaaja Pietinen on ikuistanut näkymää Sörnäisten satama-alueelta vuonna 1935.  Hän on itse ollut OTK:n pääkonttorin katolla kameransa kanssa. Kuva on Museoviraston kuvakokoelmista.

Sirpalesaari

Pietinen on kuvannut Sirpalesaarta Merisataman rannasta vuonna 1935. Taustalla on vuonna 1922 perustettu moottoritehdas Ares Ab. Kuva on Museovirastosta.

Ebeneserin lastentarha

Ruokatunti on alkamassa Ebeneser-säätiön lastentarhassa Sörnäisissä. Pietinen on kuvannut vuosien 1937-1939 välillä tätä tapahtumaa.  Kaikki lapset kiltisti odottavat, kunnes viimeinenkin lapsi on ateriansa saanut. Kuva on Museovirastosta.

Työstä lähtijöitä Wärtsilä

Raskas raadanta on tällä erää ohitse ja työpäivä on pulkassa Wärtsilän tehtailla (Kone ja silta). Työstä lähtijöitä on ollut kuvaamassa Hugo Sundström vuonna 1949. Osoite on Sörnäisten rantatie 9-11. Kuva HKM

Tuohon aikaan teollisuustyöntekijät olivat selvästi köyhyysrajan yläpuolella. Heidän asemansa oli suhteellisen vakaata. Teollisuuden osuus ammatissa toimivista oli vuonna 1950 Helsingissä 32 %. Vuonna 1985 se oli enää 16 %.

Sörnäisten satama 1950-luku

Mauno Mannelin on ollut kuvaamassa Sörnäisten satamassa 1950-luvulla puutavaran lastaamista. Kuva on Lustosta – Suomen Metsämuseosta.

Käenkuja 6

Foto Roos on ollut kuvaamassa Käenkujaa 25.9.1962. Kuva on Helsingin kaupunginmuseosta.

Laitan vielä noin kahdeksan minuuttia elävää kuvaa. Kyseessä on Finlandia katsaus numero 487 ja se on vuodelta 1960. Siinä näytetään Hakaniemen sillan rakentamista Kruununhaan ja Sörnäisten välille. Pieni pätkä on myös Suomen ja Ranskan välistä futismaaottelua. Lyhytelokuvaan pääset tästä: Finlandia-katsaus 487 | Kansallinen audiovisuaalinen instituutti | Finna.fi

Tässä on muutamia mainoksia, joissa yleensä aina on melkoisen hyviä tarjouksia. Tämä päivänä on myös terveellistä käydä kauppaa etänä, niin välttää basillit ja bakteerit sekä pienentää hiilijalanjälkeä. Tuotteet saat halutessasi kotiovelle! Katso ja klikkaa! 

*

Tässä on hieno mahdollisuus yllättää ystävä etänä kukkasin. Katso ja klikkaa!

*

Luin living on suomalainen yritys, joka tekee muun muassa kylpypyyhkeitä ym. bambusta. Katso ja ihmettele!

 

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.