Kaivopuisto vanhoissa kuvissa toisen kerran

Olen nyt toista kertaa Kaivopuistossa vanhojen valokuvien kera. Ensimmäisen kuvapainotteisen blogini tein täältä 17.3.2023. Muistelen tässä kirjoittaessani aikoja 1970-luvun lopulta, kun aika usein viikonloppuisin serkkuni Karin kanssa kävimme kahvilla Cafe Ursulassa. Monta vuosikymmentä on siitäkin ajasta kulunut, mutta muistissa on yhä se miljöö, missä sitä kahvia sai tuolloin nauttia meren äärellä.

Pyhän Henrikin Katedraali

Tässä on Pyhän Henrikin Katedraali oikealla puolella valokuvassa ja vasemmalla puolella on pappila. Kuvan on ottanut Carl Adolph Hårdh 1870-luvulla. Katedraalia rakennettiin vuosina 1858-1860 arkkitehti Ernst Bernhard Lohrmannin suunnitelmien mukaisesti. Osoite on tänä päivänä Pyhän Henrikin aukio 1. Tyylisuunta on uusgotiikkaa. Oheinen kuva on Museoviraston kuvakokoelmista.

Pyhän Henrikin kirkko siunattiin käyttöön vuonna 1860, mutta sen vihki vasta 14.9.1904 Mohilevin arkkihiippakunnan arkkipiispa Jerzy Szembek. Ensimmäinen suomalainen katolinen pappi Wilfrid von Christierson oli kirkkoherrana vuosina 1906-1911. Ulkoasultaan kirkko on säilynyt lähes koskemattomana, mutta sen sisätiloja uudistettiin vuonna 1981 arkkitehti Olof Hanssonin johdolla.

Blogini ”sisältää mainoslinkkejä, mainoslinkit merkitty *-merkillä”.

Neiti Sally Häggman

Naisten piti tuohon aikaan pyöräillessä varoa, ettei pitkä hame mene ketjujen väliin. Tässä pyöräilee neiti Sally Häggman Kaivopuistossa tarkalleen 27.9.1896 kello 13-14 välillä. Kuva on Museoviraston kuvakokoelmista. Sally oli neiti vuoteen 1909 asti, jolloin hänestä tuli Anders Kramerin puoliso eli tulevan vuorineuvoksen vaimo.

Nora ja Heinrich Reincke

Tässä ovat sisarukset Nora ja Heinrich Reincke Kaivopuistossa 27.9.1896 klo 13-14 välillä. Kuva on Museoviraston kuvakokoelmista. En ole aivan varma, jotta onko tässä kyseessä sama Heinrich, joka omisti Munkkiniemen kartanon 1950-luvulla ja halusi vaihtaa sen Cygnaeuksen galleriaan.

Talvista Kaivopuistoa

K.E. Ståhlberg on ikuistanut talvista näkymää 1890-luvulta Kaivopuistossa. Tässä on tie Wiikin villasta Kalliolinnasta. Kuva on Museoviraston kuvakokoelmista.

Itäinen Kaivopuisto

Tässä on kuvattu Itäistä Kaivopuistoa ja kahta kulkijaa 5.3.1907. Artur Faltin on ollut mies kameran takana. Kuva on Museovirastosta.

Itäinen Puistotie

Tässä on Itäistä Puistotietä aikavälillä 1900-1929. Valokuva on löytynyt Otavan kokoelmista.

Saksalaiset kouluttamassa

Keväällä 1918 ovat saksalaiset olleet kouluttamassa helsinkiläisiä suojeluskuntalaisia Kaivopuistossa. Kuva on Museovirastosta.

Vapaussodan veteraanit tervehtimässä

Vapaussodan veteraanit tervehtivät kenraali Mannerheimiä Kaivopuistossa. Aarne Pietinen on ottanut tämän kuvan vuonna 1932. Kuva on Museovirastosta.

Villa Keirkner

Tässä on itsellenikin tuttu rakennus 1990-luvulta. Kuvan ottohetkellä tämä oli Villa Keirkner. Tämä sijaitsee Itäinen Puistotie 1 osoitteessa ja tunnetaan myös Marmoripalatsina. Eliel Saarinen on tämän rakennuksen suunnitellut ja se valmistui vuonna 1918. Tämän kuvan on ottanut Eric Sundström vuonna 1933. Kuva on Museovirastosta.

Kaivopuiston satamarataa

N. Granberg on vuonna 1945 ikuistanut näkymää Kaivopuiston satamaradasta. Kuva on Museoviraston kuvakokoelmista.

Kaivopuiston rantaa

Taiteellisen kuvan on Helge Heinonen ikuistanut Kaivopuiston rannasta vuonna 1962. Vielä on puut tallella tällä kohtaa. Se todettiin Facebook ryhmässä Helsinki vanhoissa kuvissa ja eräs kommentoija julkaisi kuvan puista näin 61 vuotta myöhemmin. Särkän laituriksi todettiin kuvan laituri. Tältä tienoolta lähti myös jäätie Suomenlinnaan. Tämä kuva on Museovirastosta.

Lapsia pulkkamäessä

Tässä on Volker von Boninin ottama talvinen kuva Kaivopuiston pulkkamäestä. Aika usein on käynyt niin, ettei Volker ole ilmoittanut ottamiensa valokuvien ajankohtaa. Tämäkin jää arvailujen varaan, joten veikkaan laajasti 1970- tai 1980-luvulta tämä kuva varmaankin on. Museoviraston kuvakokoelmista se on peräisin.

Tässä on vielä kymmenisen minuuttia elävää kuvaa Helsingistä. Kyseessä on Aito Mäkisen toimittama lyhytelokuva Vappua vuodelta 1964. Hilpeätä ja hauskaa on ollut vapun vietto eri puolilla Helsinkiä. Vähän tuli vettäkin jossakin vaiheessa. Filmi löytyy tästä: Vappu | Kansallinen audiovisuaalinen instituutti | Finna.fi

Laitan muutamia mainoksia yhteistyökumppaneiltani. Näiden yrityksien tarjontaan ja tuotteisiin on helppo tutustua ihan kotisohvalta käsin. Käy kurkistamassa ja klikkaamassa, mitä edullisia tavaroita tai palveluksia on tarjolla!

*

Lomarenkaalla on melkoisen laaja valikoima vuokramökkejä, huviloita ja huoneistoja ympäri Suomea. Kaikkiaan löytyy 4200 kohdetta. Klikkaa kuvaa ja katso!

*

Käy kurkistamassa Telian tarjouksia!

2 kommenttia artikkeliin ”Kaivopuisto vanhoissa kuvissa toisen kerran

  1. Hienoja kuvia, ja varsinkin se Kaivopuiston rannasta. Näkyy että originaali on kehitetty pimiössä. Mielenkiintoista!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.