Kaisaniemi vanhoissa kuvissa kolmannen kerran

Kolmatta kertaa olen kuvapainotteisten blogieni kanssa Kaisaniemessä. Olen erikseen jo tehnyt kolme blogia Kaisaniemenkadusta, joka itselleni on vuosikymmenien ajan tullut erityisen tutuksi. Tuon yleensä tai nykyisin oikeastaan aina 12 vanhaa valokuvaa näytille kussakin blogissani. Siinä samalla on mahdollisuus kertoa vähän paikallishistoriaa, vaikka kuvat itse kertovatkin enemmän kuin tuhat sanaa. Olen joitakin näistä kuvista tuonut myös Facebook ryhmän Helsinki vanhoissa kuvissa jäsenille nähtäväksi päivittäin.

Joutsenlampi 1902

Kaisaniemen joutsenlampea on kuvannut vuonna 1902 Esther Heikel. Kuva on Helsingin kaupunginmuseosta peräisin.

Blogini ”sisältää mainoslinkkejä, mainoslinkit merkitty *-merkillä”.

Pelastusarmeijan kokousIvan Timiriasew on kuvannut Pelastusarmeijan kokousta Kaisaniemessä 1910-luvulla. Ihmisiä on ollut runsain joukoin paikalla. Kuva on Helsingin kaupunginmuseosta.

Lapsia Kaisaniemessä 1912

Signe Brander on kuvannut pikku lapsia Kaisaniemessä vuonna 1912. Kuva on Helsingin kaupunginmuseosta.

Kaisaniemi 1912

Yleisnäkymää Kaisaniemestä on ikuistanut jälleen Signe Brander vuonna 1912. Kuva HKM

Kaisaniemen joutsenlampi 1915

Ihmisiä on joutsenlammen äärellä Kaisaniemessä vuonna 1915. Nils Jakob Wasastjerna on ikuistanut näkymää tuolloin. Kuva HKM

Suojeluskuntalaisia vuosi 1922

Olisiko tässä mahdollisesti paraatiharjoitukset menossa Kaisaniemen kentällä suojeluskuntalaisten kesken? Eric Sundström on kuvannut näkymää vuonna 1922. Kuva on Helsingin kaupunginmuseosta.

Kaisaniemen lammikko

Kaisaniemen joutsenlampea on kuvannut Kalle Havas vuonna 1925. Kuva on Helsingin kaupunginmuseosta peräisin.

Ravintola Kaisaniemi

Valokuvaaja Aarne Pietinen on kuvannut ravintola Kaisaniemen asiakkaita vuonna 10.4.1931. Kuva on Museoviraston kuvakokoelmista.

Maria Pellikka puiston penkillä

Tuntematon kuvaaja on ikuistanut 21.5.1938 Maria Pellikkaa puiston penkillä istumassa. Kuva on Pielisen museosta.

Fredrik Paciuksen patsas

Fredrik Paciuksen rintakuvan paljastustilaisuus oli Kaisaniemessä 8. kesäkuuta vuonna 1895. Se oli ensimmäisiä Suomen taiteilijoille omistettuja henkilömuistomerkkejä. Kymmenen vuotta aikaisemmin oli valmistunut runoilija J.L. Runebergille muistomerkki Esplanadille. Paciuksen muistomerkin on tehnyt Emil Wikström. Tämän valokuvan ajankohtaa ei ole mainittu tiedostossa eikä myöskään kuvan ottajaa. Se on kuitenkin Helsingin kaupunginmuseosta peräisin.

 

Elannon pesäpallojoukkue

Elannon pesäpallojoukkue on Kaisaniemen urheilukentällä 1950-luvulla. Kuva on Elannon kokoelmista.

Lapsia Kaisaniemessä

Lapsia on hiekkalaatikolla ja rattaissa Kaisaniemessä vuonna 1958. Istvan Racz on ikuistanut tuolloin näkymää. Kuva on Museoviraston kuvakokoelmista.

Tässä on vielä noin kahdeksan minuuttia elävää kuvaa täydentämään tietämystämme Kaisaniemestä. Lyhyt filmi on nimeltään Keidas pääkaupungin sydämessä ja se on vuodelta 1959. Se on Kansallisen audiovisuaalisen instituutin arkistosta. Lyhyt leffa alkaa tästä: Keidas pääkaupungin keskustassa | Kansallinen audiovisuaalinen instituutti | Finna.fi

Laitan kaksi sopimuskumppanieni mainosta tähän vielä. Katso ja klikkaa, mitä tarjouksia heiltä löytyy! 

*

Vallilasta löytyy verhoja ja mattoja sekä muuta kodin sisutukseen liittyvää tuotetta edulliseen hintaan. Katso ja klikkaa!     

*

Lindexissä on edullisia vaatteita vauvoille ja naisille! Käy kurkkaamassa!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.