Aloin viime vuoden lokakuussa tehdä näitä kuvapainotteisia Helsinki-aiheisia blogeja. Minulla on kolmas vuosi jo menossa Facebook-ryhmässä Helsinkiä vanhoissa kuvissa, joissa olen myös joitakin näitä samoja kuvia tuonut ryhmään näytille. Itselläni on ollut mielenkiintoa erikoisesti Helsingin kantakaupungin vanhoihin rakennuksiin. Niistä erikoisesti valtion omistuksessa olleet kiinteistöt ovat minulle monetkin tulleet tutuiksi. Vuodesta 1977 alkaen olin pari kymmentä vuotta kiinteistönhoidollisissa tehtävissä ensin Uudenmaan piirirakennustoimistossa ja sitten Helsingin rakennuspiirissä. Toimimme rakennushallituksen alaisuudessa hoitaen valtion arvokasta kiinteistökantaa. Muiden valtion kiinteistöjen tuntemus Helsingissä kasvoi ammattiyhdistystoiminnan myötä oppimalla tuntemaan kiinteistönhoitoväkeä ympäri Helsinkiä ja vähän laajemmaltikin. Olin omalta osaltani tekemässä 1990-luvulla historiaa, kun sain tehtäväkseni tehdä Valtion kiinteistöjen hoitohenkilökunta ry:n historiikin vuosilta 1945-1995. Tähän kirjoitustyöhön minut sai houkutelluksi Opetushallituksen pääluottamusmies Jaakko Veijalainen.
Tämän kertainen aloituskuva Hakaniemestä on vuodelta 1900. Pojat ovat jäällä Eläintarhanlahden pohjukassa. Kuva on otettu pohjoiseen päin. En mene vannomaan, vaikka kuvassa olisi tyttöjäkin. Osalla henkilöitä on luistimet jalassa. Taustalla näkyy puutaloja Siltasaaren pohjoisrannalla, mikä nykyään tunnetaan Säästöpankinrantana. Tuntematon kuvaaja on tämän näkymän ikuistanut. Se on Helsingin kaupunginmuseosta peräisin.
Blogini ”sisältää mainoslinkkejä, mainoslinkit merkitty *-merkillä”.
Valokuvaaja Signe Brander on vuonna 1913 kuvannut Hakaniementoria Hämeentie 2 a:sta. Taustalla näkyy Kruununhakaa. Kuva on Helsingin kaupunginmuseosta.
Samoihin aikoihin edellisen Branderin ottaman kuvan kanssa on tuntematon kuvaaja eri vinkkelistä kuvannut yli sata vuotta suuressa suosiossa ollutta toria. Tämä kuva on Museoviraston kuvakokoelmista.
Tyyne Böök on päässyt kuvaamaan Siltasaarenkatu 6 edustalla olevia punaisten puolen konekiväärimiehiä 12-13.4.1918.
Komeisiin pinoihin on kasattu Helsingin energianhuoltoon liittyvää polttopuuta vuonna 1940 Hakaniemen torilla. Kuvan on ottanut Pekka Kyytinen. Tämä on Museoviraston kuvakokoelmista peräisin.
Kansan huolto on jakanut perunaa tarvitseville 1940-luvulla Hakaniemen torilla. Pekka Kyytinen on tämänkin näkymän kuvannut. Kuva on Museovirastosta.
Torilla lainehtii tulvavesi vuonna 1949. Pekka Kyytinen on tämän näkymän ikuistanut. Kuva on Museovirastosta.
Ilmapalloja ja vapputavaroita on ollut myynnissä vappuna vuonna 1952 Hakaniemen torilla. Tämän kuvan on ottanut Bertel Okkola. Kuva on Museovirastosta.
Tässä tuli näiden kuvien lomassa hieno mahdollisuus esitellä myös paljon Hakaniemeä kuvannutta Väinö Kannistoa. Tässä Väinö pitelee rikkoutunutta polkupyörää torilla vuonna 1955. Taustalla on kauppahalli ja huoltamo. Kuva on Helsingin kaupunginmuseosta.
Väinö Kannisto (1897-1971) oli suomalainen itseoppinut valokuvaaja. 1940-luvulla hän perusti Itseni-nimisen valokuvaamon Kallion kaupunginosaan. Hän kuvasi melko paljon Suomen kommunistisen puolueen tilaisuuksia. Hänen kuviaan löytyy luetteloituna Helsingin kaupunginmuseosta noin 10 000 kappaletta. Pääpaino on erityisesti 1940-1950-lukujen valokuvissa, joiden joukkoon mahtuu paljon kulttuurihistoriallisesti merkittäviä valokuvia.
Vihannesmyyjä poseeraa U.A. Saariselle 6.7.1961 Hakaniemen kauppahallissa. Myymälään on saatu uudet Huurre kylmäkalusteet. Kuva on Museovirastosta.
Tyttö on lakaisemassa lattiaharjalla pihaa Saariniemenkatu 6 osoitteessa. Taustalla on Pitkänsillanranta 15 pihan puolta. Eeva Rista on tämän kuvan ottanut toukokuussa 1970. Kuva on Helsingin kaupunginmuseosta.
On menossa vappu vuonna 1972. Kameran takana on valokuvaaja Simo Rista. Hän on kuvannut näkymää etelän suuntaan. Vappukulkueen ohimarssia odotetaan! Kuva on Helsingin kaupunginmuseosta.
Tässä on vielä vajaa kymmenen minuuttia elävää kuvaa Finlandia katsaus no 461 muodossa. Se on vuodelta 1960. Hakaniemestä tapahtuu startti Kävellen kuntoon marssiin. Linkki leffaan on tässä: Finlandia-katsaus 461 | Kansallinen audiovisuaalinen instituutti | Finna.fi
Laitan muutamia mainoksia yhteistyökumppaneiltani. Näiden yrityksien tarjontaan ja tuotteisiin on helppo tutustua ihan kotisohvalta käsin. Käy kurkistamassa ja klikkaamassa, mitä edullisia tavaroita tai palveluksia on tarjolla!
Käy kurkistamassa Telian tarjouksia!
Onpa hienoja kuvia ja muistoja vanhasta Helsingistä. Kiinteistönhoito on varmasti muuttunut vuosikymmenten kuluessa. Kaupunki on ymmärtääkseni yksityistänyt aika paljon vanhaa rakennuskantaa eikä rakennushallitustakaan liene enää olemassa. Toivottavasti arvorakennusten kiinteistönhoito pysyy laadukkaana jatkossakin modernien ohjelmistojen ja kiinteistönhuollon tietopankin avulla.
Kyllä nykyäänkin Senaatin kautta valtion kiinteistökantaa hoidetaan. Se on jatkumoa Rakennushallitukselle ja Valtion kiinteistölaitokselle. Kiitokset kiinnostuksesta blogiini!