Hämeentie Helsingissä vanhoissa kuvissa neljännen kerran

Nyt olen tuttuakin tutummalla alueella jo neljättä kertaa kuvapainotteisten blogieni kanssa. Asuin vuosina 1977-1989 Hämeentien ja Sörnäisten Rantatien välissä. Tätä nykyä on meno hiljentynyt huomattavasti katuliikenteessä, kun yksityisautoilua on vähennetty.

Handolinin värjäämö

Osoitteessa Hämeentie 159 on toiminut Albert Handolinin värjäämö. Atelier Apollo on juuri ehtinyt ottaa rakennuksesta valokuvan vuonna 1900 ennen kuin talo on purettu. Puinen tehdasrakennus sijaitsi nykyisessä Verkatehtaanpuistossa. Kuva on Helsingin kaupunginmuseosta.

Blogini ”sisältää mainoslinkkejä, mainoslinkit merkitty *-merkillä”.

Vallilan kansakoulu

Signe Brander on käynyt kuvaamassa kouluruokailua Vallilan kansakoulussa Hämeentie 80 osoitteessa. Ajankohta on ollut vuosi 1913. Kuva on Helsingin kaupunginmuseosta.

Koulu on ollut toiminnassa vuodesta 1902 asti. Koulun painopistealueet tänä päivänä ovat taito- ja taideaineet. Vallilan ja Hermannin alueet olivat aikoinaan työväen ja köyhien asuinalueita, jotka olivat kasvaneet kaupungistumisen myötä. Kaupunki pyrki järjestämään kansakoulujärjestelmän mukaista opetusta kaikille lapsille. Tätä ennen opetusta oli lapsille järjestetty lähinnä yksityisten hyväntekeväisyystahojen toimesta.

Arabian tehdas

Keramiikkaesineitä ladotaan polttokapseleihin lasitusta varten Oy Arabia Ab:n tehtaalla vuonna 1933. Aarne Pietinen on tämän työnäkymän kuvannut. Tämä kuva on Museoviraston kuvakokoelmista.

Arabian keramiikkatehtaan perusti vuonna 1847 ruotsalainen Rörstrand. Häntä kiinnosti erityisesti Venäjän markkinat, joille pääsy oli helpompaa Suomesta. Tuotanto alkoi lokakuussa 1974. Suomalaisomistukseen yhtiö siirtyi vuonna 1916. Vuosina 1948-1990 tehtaan omisti Wärtsilä. Hackman osti Arabian vuonna 1990. Nyt yritys kuuluu Iittala Groupiin. Tunnettuja suunnittelijoita ovat vuosikymmenien aikana olleet muiden muassa Kaj Frank, Birger Kaipiainen, Inkeri Leivo, Heljä Liukko-Sundström, Heikki Orvola, Olga Osol ja Raija Uosikkinen.

WC-pönttöä puhdistetaan

Olemme edelleen Arabian tehtaalla. Tässä työntekijä puhdistaa WC-pönttöä ennen sen lasitusta. Aarne Pietinen on ottanut tämän kuvan. Kuva on Museovirastosta.

Talvinen näkymä Hämeentieltä

Edessä oikealla on Hämeentie 11 ja Kaikukatu 2 osoitteessa Elannon pääkonttori. Oikealla puolella kuvassa on Haapaniemen kenttä. Tämän talvisen kuvan on ottanut Eino Heinonen vuonna 1950. Kuva on Helsingin kaupunginmuseosta.

Hämeentie 32

Tässä olemme kuvan myötä Hämeentiellä. Taustalla keskellä kuvaa on OTK:n pääkonttori. Valokuvaaja Aukusti Tuhka on tämän näkymän ikuistanut vuonna 1953. Kuva on Museovirastosta peräisin.

Satamarata vuonna 1958

Erik Friman on kuvannut satamarataa Hämeentieltä Kulosaaren siltaa kohti 19.3.1958. Kuva on Helsingin kaupunginmuseosta.

Hämeentie 16 ja 18

Linja-auto on Hämeentiellä 11.3.1959. Erik Friman on ottanut tämän kuvan. Kuva on Helsingin kaupunginmuseosta.

Hämeentie 33, 35 ja 37

Unto Pusa on ollut kameransa kanssa Hämeentiellä vuonna 1960. Tässä ollaan rakennuksien numerot 33, 35 ja 37 kohdilla. Kuva on Helsingin kaupunginmuseosta.

Kansatalon rakentaminen

Tässä on rakennustyömaa Hämeentie 33 ja Vilhonvuorenkatu 2 kulmauksessa. Vakuutusyhtiö Kansan taloa siinä rakennetaan ja tarkka ajankohta on 4.9.1961. Tuntematon kuvaaja on ikuistanut tämän näkymän.

Hämeentie 166

Constantin Grünberg on kuvannut punaista puurakennusta Hämeentie 166 osoitteessa vuonna 1965. Kuva on Helsingin kaupunginmuseosta. Puurakennuksen seinässä on kyltti ”Koskela”.

Hämeentie 4

Lastentarhan lapsia hoitajineen on Hämeentien ja Toisen linjan risteyksen kohdilla suojatietä ylittämässä. He ovat matkalla Tokoinrannan puistoon. Valokuvaaja Eeva Rista on heitä kuvannut vuonna 1970. Kuva on Helsingin kaupunginmuseosta.

 

Laitan muutamia mainoksia yhteistyökumppaneiltani. Näiden yrityksien tarjontaan ja tuotteisiin on helppo tutustua ihan kotisohvalta käsin. Käy kurkistamassa ja klikkaamassa, mitä edullisia tavaroita tai palveluksia on tarjolla!

*

Tämä on hyvä vaihtoehto rengaskauppoihin. Nopeat toimitukset kotiisi tai asennuskorjaamollesi; useita maksutapoja sekä edulliset renkaat ja vanteet. Rengasmerkkejä ovat mm. Good year, Pirelli, Bridgestone, Hankook, Continental, Michelin ja Nokian tyres. Löytyy myös Outlet, jossa on tosi edulliset hinnat. Klikkaa kuvaa ja katso!

*

Pari vuotta sitten Naantalin hotelli valittiin Suomen parhaaksi. Kurkista, mitä tarjouksia täältä löytyy kylpylöineen! Sieltä löytyy ainakin 60+ tarjoukset, syyskuun hoitotarjoukset ja K-plussa-tarjoukset.

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.