Mennään bussilla kolmatta kertaa Helsinki-aiheisissa blogeissani. ”Linja-autossa ompi tunnelmaa” laulettiin aikanaan, mutta se tarkoitti varmaankin pitempiä reissuja, eikä näitä Helsingin liikennelaitoksen ruuhkaisia bussimatkoja. Vauhti on ollut päällä Taistollakin aikanaan, joka kuljetti sinistä bussia Simo Salmisen esittämässä laulussa.
Olen käsitellyt tästä julkisesta liikenteestä myös raitiovaunuja blogeissani erikseen. Hevosraitiovaunuillahan sitä lähdettiin Helsingissä reittiliikenteeseen toista sataa vuotta sitten.
Eino Antero Bergius on ikuistanut näkymää vuonna 1907 Nikolajeffin linja-autosta. Ensimmäisen kerran kokeiltiin linja-autoliikennettä tällä autolla reitillä Töölö – Haagan risteys. Aloite oli lähtenyt toiminimi M.G. Steniukselta. Auto osoittautui kuitenkin rakenteeltaan heikoksi bussiliikenteeseen ja se myytiin vielä samaisena vuotena 1907 Stockmannille. Siellä se muutettiin kuorma-autoksi.
Blogini ”sisältää mainoslinkkejä, mainoslinkit merkitty *-merkillä”.
Tässä kyydissä on jo ollut iloisia ilmeitä, joten alkaa olla pikku hiljaa linja-automatkustamisessa jo tunnelmaa. Tämä on reittiliikenteestä Helsinki- Nurmijärvi otettu kuva. Valokuvaajaa ei ole tiedossa, mutta ikuistus on arkistoituna Helsingin kaupunginmuseossa. Kuva on 1920-luvulta.
Korttikeskus on kustantanut kuvan linja-autosta vuonna 1929. Tämä auto on liikennöinyt väliä Töölö-Kauppatori-Töölö. Tämä kuva on Museovirastosta.
Olof Sundström on ikuistanut näkymää Oy Omnibus Ab:n linja-autosta reitillä Eira-Kruununhaka-Eira. Kuva on otettu vuonna 1932. Kuljettaja poseeraa ylpeänä ajokkinsa vieressä. Kuva on Helsingin kaupunginmuseosta.
Olen tähän kuvakokoelmaan ottanut muitakin Helsinkiä käsittäviä linja-autoja, kuin pelkästään kaupunkiliikenteen busseja. Tässä on postia kuljettava autoa tankkaamassa vuonna 1933. Aarne Pietinen on ikuistanut näkymää maaliskuussa. Kuva on Museoviraston kokoelmista.
Edelleen jatkuu linja-autojen kantikas muotoilu tässä 1930-luvulla otetussa valokuvassa. Kuljettaja Emil Tuominen seisoo ajokkinsa vieressä. Hän ajoi täällä linja-autolla reittiä Sääksjärvi-Mäntsälä-Helsinki. Tässä ollaan Rautatientorilla. Tuntematon kuvaaja on ikuistanut näkymää.
Valokuvaaja J. Kirchner on ottanut kuvan kaukoliikenteen linja-autoista Helsingin linja-autoasemalla vuonna 1937. Kuva on Helsingin kaupunginmuseosta.
Valokuvaaja Aarne Pietinen on kuvannut matkustajia Helsingin linja-autoasemalla Simonkadulla vuonna 1937. Kuva on Helsingin kaupunginmuseosta.
Büssing-merkkiset linja-autot tulivat käyttöön vuonna 1936. Tämä kuva on otettu vuonna 1938. Tässä ollaan Meritullintorilla ja keskellä kuvaa taustalla on ylväänä Uspenskin katedraali. Fotoma Oy on kuvan ottanut. Se on Helsingin kaupunginmuseon arkistosta.
Sisu-merkkinen postilinja-auto on parkissa Olympiastadionin edustalla Helsingissä vuonna 1948. Tällä ajettiin postia ja ihmisiä välillä Helsinki- Turku. Kuva on Postimuseosta.
Tässä on näkymää Tapanilan torilta Veljestentien ja Päivöläntien risteyksestä. Kuvan on ottanut kansallisrunoilijamme kaima Eino Leino vuonna 1969. Kuva on Helsingin kaupunginmuseosta.
Tässä on bussikalustoa vuodelta 1975 Helsingin Rautatientorilla. Tuntematon kuvaaja on ikuistanut näkymää. Kuva on Helsingin kaupunginmuseosta.
Tässä tulee vielä muutamia sopimuskumppanieni mainoksia hyvistä tuotteista tai palveluista. Katso ja klikkaa!
Käypä kurkistamassa Vallilan tuotteita. Sieltä löytyy verhoja, mattoja ja kaikkea kodin sisustamiseen liittyvää. Huomio myös tämä KESÄALE!
Lindexissä on edullisia vaatteita vauvoille ja naisille! Käy kurkkaamassa!
Hienoja vanhoja busseja, näyttivät ennen aika erilaisilta. Muistan kyllä itsekin hyvin bussin numero 62, joka meni Rautatientorilta Pirkkolaan ja Maunulaan. Bussit muuttuvat koko ajan huimaa vauhtia, kuten muuttuvat myös linja-auton varaosat nopeasti. Tuttavani oli aikoinaan linja-auton kuljettajana Helsingissä.
Kiitokset kiinnostuksesta! Bussit ovat minunkin mielestä olleet hienoja, oikeastaan kautta aikojen.