Kesän viettoa lähellä itärajaa Miehikkälässä

 Vietimme toissa kesänä kolmen sukupolven kesken kesää Miehikkälässä viikon verran. Yksi poika lapsenlapsiemme kavereista oli myös lähtenyt mukaamme kotiseudulta Järvenpäästä. Sehän oli ensimmäinen koronakesä 2020 ja me olimme siellä heinäkuun toisella viikolla.

Miehikkälän kirkko on kuvassa, joka on kunnan sivuilta lainattu.

Blogini ”sisältää mainoslinkkejä, mainoslinkit merkitty *-merkillä”.

Miehikkälä on vuonna 1887 perustettu kunta Kaakkois-Suomessa. Venäjän rajalle Vaalimaalle on matkaa 15 km. Miehikkälän rajakuntia ovat Luumäki ja Virolahti. Naapurikaupunkeja ovat Hamina, jonne on matkaa 40 km ja Lappeenranta, johon on 65 km. Venäjän maan kaupunkiin Viipuriin on Miehikkälästä matkaa 80n km ja Pietariin 206 km.

Tässä on Lapjärven vanha koulu, joku oli meidän kesäpaikkamme heinäkuussa 2020.

Miehikkälässä on ollut asutusta jo kivikaudella ja pysyvää asutusta on ollut keskiajalta lähtien. Miehikkälän kirkko on valmistunut vuonna 1881. Tangolaulaja Reijo Taipale on syntyisin tästä kunnasta. Hänelle on omistettu keskustassa oma tie. Asukkaita oli muutama vuosi sitten 1835 eli noin 4,3 asukasta neliökilometriä kohden.

Mökkirantaa tien vieressä ja rantasaunan lähellä on tässä kuvassa.

Miehikkälän pitäjänruokapaketti koostuu karjalanpaistista, punajuurista ja luumukiisselistä. Eipä tullut nyt maistettua, mutta varmasti on hyvää.

 

Tässä oli toisella puolella koulua olevan järven rannalla makkaran paistopaikka.

Meillä ei tällä kesämökkireissulla ollut varsinaista mökkiä, vaan muutaman sadan neliön kokoinen vanha koulu. Siellä olisi ollut petipaikat useine huoneineen yli 20 hengelle. Ruokapöytiin olisi mahtunut 60 henkilöä, joten tilaa riitti hyvin meidän 10-henkiselle seurueelle kolmessa polvessa ihan ruhtinaallisesti. Astioita oli myös riittävästi, koska täällä on mahdollista pitää juhlia, kursseja tai muita vastaavia tilaisuuksia. Keittiökin oli melko massiivinen meidän tarpeisiin. Se oli hyvin varusteltu. Siellä oli iso kylmiö + jääkaappipakastin sekä teollisuusastianpesukone, laitosuuni sekä normaali sähköhella. WC- ja peseytymistiloja oli myös useita. Sinne oli asennettu myös kaksi ilmalämpöpumppua lisäämään viihtyisyyttä.

Tilava ruokasali oli meillä käytössämme.

Tämä koulu on Syväjärven pohjoispäässä sijaitseva Lapjärven vanha koulu. Se on Miehikkälän kunnan omistuksessa ja urheiluseura Miehikkälän Kisaveikot ry huolehtii sen vuokraamisesta ja huollosta. Siellä on tilaa isoimmillekin juhlatilaisuuksille majoituksesta puhumattakaan. Me olimme alun perin vuokranneet melko vieressä olevan kesämökin, mutta jouduimmekin sitten aikaistamaan tuloamme. Vaihto tähän isompaan onnistui hyvin.

Myllylammen uimarantaa lähellä Miehikkälän keskustaa on tässä. Pojat tykkäsivät hyppiä tornista veteen.
Vanhan koulun ympäristössä oli ahomansikoita.

Lapjärven Juhla&Majoitus on toiminut tapahtuma- ja juhlapaikkana merkkipäivää viettäville, häätapahtumille, perhe- ja sukutapaamisille sekä myös perheiden lomanviettopaikkana, kuten meidän kohdalla tapahtui. Tämä on toiminut myös leiripaikkana lapsille ja nuorille.

Rantasauna on tässä. Matkaa järveen on 30-50 metriä.

Koululta oli matkaa Miehikkälän kunnan keskustaajamaan noin 10 km. Siellä kävimme melko tiuhaan. Myllylammen alueen yleinen uimaranta hyppytorneineen oli lähellä ja siellä kävimme uimassa ostosreissujemme yhteydessä. Sen vieressä on upea fresbeegolfrata. Kiersin radan läpi ja täytyy todeta, että se oli todella hieno rata. Se on valmistunut keväällä 2018.

Aika lähellä tätä uimapaikkaa on myös Salpalinja-museo. Viime kesänä Sulkavalla meillä oli tilaisuus tutustua sen alueen salpalinjaan eli puolustusasemiin Vilkaharjun tienoilla Saimaan rannalla. Suomenlahdelta itärajaa myötäilevä salpalinja kulkee Saimaan läheltä kohti Lappia Savukoskelle asti. Pituutta kertyy noin 1200 km. Kaikista järeimmin linnoitettu alue sijaitsee Suomenlahden ja Saimaan välisellä alueella. Miehikkälä on juuri tällä vyöhykkeellä ja se hyvin puoltaa sitä asiaa, että museokin on saatu tänne.

Salpalinjahan koostui sadoista sopiviin maastokohtiin sijoitetuista puolustusasemista. Salpalinjaa rakennettiin talvisodan jälkeen 1940-1941 ja 1944 Suomen itärajan läheisyyteen. Se on edelleenkin yksi maamme historian suurin rakennustyömaa. Keväällä 1941 sitä oli tekemässä enimmillään 35 000 miestä. Innostuin Miehikkälän vierailun johdosta niin paljon, että liityin melko pian facebook-ryhmään Salpavaeltajat. Sitä kautta on ollut mahdollisuus nähdä kuvin, mitä on tapahtunut eri puolilla linjaa ja kuinka sitä ylläpidetään ja kehitetään nyt. Kirjoittamishetkellä nyt vuonna 2022 on menossa juuri itänaapurimme raaka hyökkääminen Ukrainaan ja sitä käsittämätöntä raakuutta on kestänyt jo yli 40 vuorokautta.

Miehikkälän salpalinjaa on kuvassa. Tämä kuva on kunnan sivustolta.

Kesäpaikkamme vieressä oli myös jalkapallokenttä. Maalit ja verkot olivat vähän kulahtaneet ja nurmikkokin oli päässyt vähän kasvamaan, Kyllä me siinä pääsimme pienellä porukalla hyvin napsimaan ja pelailemaan. Koulurakennuksen ympäri kiersi noin kilometrin mittainen lenkkirata koukaten myös toisen järven rantaa. Talvisin siinä on valaistu hiihtolatureitti.

Lämmitys olisi pelannut hyvin, muttei ollut tarvetta käyttää näitä.

Tyttäreni kävivät Miehikkälästä käsin Vaalimaalla Zsar Outlet Villagessa. Siellä oli paljon edullista kosmetiikkaa ja muotivaatetta sekä muuta kodin tarviketta. Väite mainoksissa on, että tuotteet olisivat joka päivä 30-70 % normaalihintoja alhaisemmat. Kyllä he sieltä jotakin löysivätkin.

Minun piti tämän matkan aikana poiketa Haminassa, mutta se jäi kuitenkin käymättä. Kävin siellä RUK:n kevätkesällä 1974 eli tarkemmin 5.4.-18.7.1974. Kurssini nimi oli Rautakoura ja se oli 145. kurssi. Olisi ollut kivaa käydä sotilaskodissa ja muistella menneitä.

Ihan kiva vaikutelma jäi Miehikkälästä. Tyttäreni pojat tykkäsivät myös, koska aktiviteetteja löytyi sekä läheltä että kauempaa. He saivat istua tai ainakin istuivat Salpamuseon lähellä olevan panssarivaunun päällä. Uiminen oli heistä myös tosi kivaa. Viikko vierähti nopeasti.

Tässä vielä muutamia mainoksia, joita voit katsoa ja klikata! Hyviä tarjouksia on kyseessä!

*

Lindex on yksi Euroopan johtavista muotiketjuista. Sen liikeidea on tarjota inspiroivaa ja hintansa arvoista muotia naiselle. Valikoimaan kuuluu useita eri kokonaisuuksia, kuten naisten alusvaatteita, naistenvaatteita, lastenvaatteita ja kosmetiikkaa. Lindexillä on usein erilaisia kampanjoita, jotka sisältävät hienoja tarjouksia. He ovat myös sitoutuneet valmistamaan ympäristöystävällisesti valmistettua muotia.

*

Laatukoru.fi on kotimainen koru- ja kelloalan verkkokauppa. Valikoimiimme kuuluu sekä kotimaisten että kansainvälisten brändien kelloja, koruja ja älykelloja. Lisäksi Laatukorulla on oma kultasepänverstas Hyvinkäällä, jossa valmistetaan Laatukorun omia Silván-brändin timanttikoruja, kuten vihkisormuksia, kihlasormuksia, korvakoruja ja riipuksia. Silván-timanttikoruja on saatavilla vain Laatukorusta. Laatukorun omien Silván-timanttikorujen lisäksi valikoimistamme löytyy mm. seuraavia brändejä: TAG Heuer, Longines, Tissot, GARMIN, Kalevala, Raymond Weil, Seiko, GANT, Swarovski, Lumoava sekä monia muita!

*

Partioaitta palvelee luonnossa liikkuvia ympäri Suomen. Partioaitan valikoimassa olevissa tuotteissa korostuu toiminnallisuus, pitkäikäisyys, ympäristöystävällisyys ja huollettavuus.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.