Mikkeliläisiä jalkapallolegendoja – Heikki Valjakka

Minulla on ollut ilo oppia tuntemaan monia Mikkelin Palloilijoiden 1970-luvun menestysvuosien legendoja jalkapallokentiltä. Meillä oli paljon yhteisiä harjoituksia edustusjoukkueen kanssa silloin, kun itse pelasin MP:n A-junioreissa. Yksi MP:n tuon ajan idoleista ja legendoista on Heikki Valjakka. Hän syntyi 19.1.1941 Mikkelin maalaiskunnassa. Vähän reilu vuosi sitten 10.6.2021 tuli Heikille iäisyyskutsu. 80 vuotta oli tullut hänelle täyteen tammikuussa.

 

Tässä on Heikki vuoden 1966-purkkasarjan kuvassa. Hän on vaihtanut tässä vaiheessa punaisen Kissojen paidan MP:n siniseen.

Blogini ”sisältää mainoslinkkejä, mainoslinkit merkitty *-merkillä”.

 

Vuonna 1972 Jenkki-purkan myötä sai taas keräillä jalkapalloilijoiden kuvia. Tässä näkyy Heikin kasvotkin.

 

Heikki Valjakan peliura alkoi Mikkelin Pallokissoissa. Hän oli mukana, kun Kissat nousivat Suomen mestaruussarjaan.

Tällä joukkueella Kissat voittivat maakuntasarjan vuonna 1958. Tämä kuva oli Kissa-uutisissa, kun he kuvan myötä onnittelivat Heikkiä hänen 80-vuotispäivänä viime vuoden tammikuussa.

Eturivissä on vasemmalta lukien Pekka Hämäläinen, Pertti Silvonen ja Heikki Valjakka. Takaa vasemmalta Kauko Hälvä, Matti Kekkonen, Martti Maaranen, Paavo Savikkomaa, Keijo Tamminen, Keijo Maaranen, Pentti Kekkonen ja Matti Laamanen. Kaikki pelaajat olivat seuran omia kasvatteja!

 

MP:n pelaajat ovat joukkuekuvassa vuonna 1965. Tällä porukalla noustiin mestaruussarjaan. Kuva on Ilkka Henrikssonin kuva-arkistosta. Heikki on eturivissä ensimmäinen oikealla.

 

MP:n joukkuekuva vuodelta 1970. Tänä vuonna tuli SM-hopeaa sarjasta ja Suomen cupmestaruus. Heikki on keskirivissä toinen oikealta.

 

Tässä on kuva vuodelta 1991, kun MP:n ikämiehet voittivat SM-kultaa. Hinttu oli joukossa mukana. Hän on eturivissä ensimmäinen oikealta.

 

Pelimiehet Urskissa : Heikki Valjakka, Antti Ronkainen, Kyösti Vilhunen ja Antti Rusanen.

 

Heikki Valjakka, toinen vasemmalta, pääsi MP:n kunniagalleriaan. Samaan aikaan pääsi Rainer Jungman vasemmalla ja Seppo Hujanen Heikin vieressä oikealla. MP:n kunniapuheenjohtaja Matti Vanhanen on seuraavana ja seuran puheenjohtaja Olli Heinikainen oikealla. Hänen edessään on F 8 juniori Veikko Mäkelä. Kuvan on ottanut Pietu´s foto.

Heikki Valjakka pelasi MP:ssä 9 kautta vuosina 1965-1973. Siihen mahtui 154 pääsarjaottelua. Kaksi kertaa hän oli voittamassa Suomen cupia eli 1970 ja 1971 ja kahdesti myös SM-hopeaa 1970 ja 1972. Heikki toimi myös 7 vuotta MP:n A-junioreiden valmentajana.

Heikki oikealla puolella valmentajan ominaisuudessa. Vuosi on 1983 ja kyseessä MP:n A-juniorit. Ari Tantun lehtileikkeistä.

Heikki tunnetaan lempinimillä Hinttu ja Isukki. Siis vieläkin tunnetaan, vaikka aika täällä maan päällä hänestä jättikin. Vanhat futarit Mikkeli facebook-ryhmässä on tullut pari hyvää syytä siihen, miksi Heikki sai lempinimen Isukki. Ilkka Henriksson kertoi, että Heikki oli ainoa ukkomies MP:n vuonna 1965 mestaruussarjaan nousseessa joukkueessa. Esko ”Iekki” Seppänen kertoi myös hienon isällisen tarinan Heikistä. Hän muistelee sitä hetkeä, kun pääsi 17 vuotiaana maalille Jerry Holopaisen loukkaannuttua. Siinä vaiheessa MP johti 1-0 Lahden 69:ää vastaan. Joukkueessa alkoi olla selvästi hermostuneisuutta ja jännittämistä tuon vaihdon jälkeen. Kesken kaiken isukki huusi:     ” Kyllä poika hoitaa, sitä varten se siellä on! Pelataan vaan oma peli!” Nuo sanat jäivät Eskon mieleen. Voitto tuli 2-0.

Heikki oli omasta mielestäni tasaisen varma ja hyvä puolustaja. Laitan tähän vielä Vanhat futarit Mikkeli facebook-ryhmäläisten ytimekkäitä luonnehdintoja Hintusta:

  • Isukki oli nimensä arvoinen. (Ari Iivonen)
  • Isukki oli usein joukkueen tukipilari ja henkinen johtaja – hyvä tsemppari hän oli myös ikärijoukkueissa. (Hannu Koponen)
  • Isukin kanssa pelattiin keilamaaottelu Unkarin reissulla. (Aulis Liukkonen)
  • Hinttu oli hyvä vahtimestari Rantakylän koulussa. (Harri Jokinen)
  • Isukki teki keittiön ukolle ja muorille Siekkilässä. Kätevä siis paitsi jaloistaan, myös käsistään. (Olli Väänänen)
  • Hän osasi varmasti myös käyttää päätään tarvittaessa! (Arimo Manninen)
  • Isukki oli upea ukko! Ja aina pastillit mukana. (Ari Tanttu)
  • Hinttu oli pelimies ja ihminen viimeisen päälle! R.I.P. Hintulle! (Juhani Hujanen)
  • Isukki oli myös 1991 Suomen mestari 35 v seniorit – hän toimi joukkueen kapteenina ja tsempparina. (Hannu Koponen)
  • Sisukas, terrierimäinen puolustaja (Hannu Hynninen)

Kiitän kaikkia kommentoijia ja rohkenin laittaa ne lupaa kysymättä blogiini, sillä niin hyvin ne kuvaavat edesmennyttä hyvää ja legendaarista pelimiestä!

Sanomaa on myös Heikin läheisten muistotekstissä kuolinilmoituksessa:

On ilta
Aurinko laskee vuoren taa
Puut hiljaa kuiskii kuuntelee
Lintujen laulukin hiljenee
Muistan naurun, muistan laulun
Yhteiset hetket, arjen työt
On jäähyväisten aika
Sinä lähdet minä jään
On jäähyväisten aika
Muistosi elää, hyvästi jää
Rakkaudella, kaivaten

 

 

MP:n ikämiesten iloa ikämiesmestaruuden uusiutumisen huumassa. Lehtileike

 

Tässä on muutamia mainoksia, joissa on tosi upeita tarjouksia tuotteista tai palveluista! Katso ja klikkaa!

*

Laatukoru.fi on kotimainen koru- ja kelloalan verkkokauppa. Valikoimiimme kuuluu sekä kotimaisten että kansainvälisten brändien kelloja, koruja ja älykelloja. Lisäksi Laatukorulla on oma kultasepänverstas Hyvinkäällä, jossa valmistetaan Laatukorun omia Silván-brändin timanttikoruja, kuten vihkisormuksia, kihlasormuksia, korvakoruja ja riipuksia. Silván-timanttikoruja on saatavilla vain Laatukorusta. Laatukorun omien Silván-timanttikorujen lisäksi valikoimistamme löytyy mm. seuraavia brändejä: TAG Heuer, Longines, Tissot, GARMIN, Kalevala, Raymond Weil, Seiko, GANT, Swarovski, Lumoava sekä monia muita! 

*

Jos sinulle on kertynyt useita lainoja, niin kannattaa harkita yhdistelylainaa, jota ohessa esitellään. Lainat yhdistämällä voi saavuttaa satojen eurojen säästöt joka kuukausi. Suomen yhdistelylaina.fi on 100 % kotimainen palvelu, joka kilpailuttaa puolestasi jopa 30 pankin ja rahoituslaitoksen korot. Hakemus käsitellään välittömästi ja saat lainarahat tilillesi parhaimmillaan heti saman päivän aikana. Lainahakemus on ilmainen eikä sido sinua mihinkään, joten hae rohkeasti yhdistelylainaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.