Kaisaniemi vanhoissa kuvissa neljännen kerran

Puoli vuotta sitten olen vanhojen valokuvien kera ollut viimeksi Kaisaniemessä blogini merkeissä. Nyt tuon näytille kuvia 1900-luvun alkupuolelta lähtien 12 kpl.

Joutsenlampi vuonna 1891

Hugo Simberg oli myös valokuvaaja taidemaalarin työnsä lisäksi. Muun muassa Eero Järnefelt harrasti myös valokuvausta. Hyvinhän ne sopivat yhteen. Tässä on kuvassa Joutsenlampi Kaisaniemessä vuonna 1891. Mäen päällä näkyy Mikonkadun pohjoispää. Oikealla puolella on Hotel Wilhelmsbad, hotellin kylpylä. Kuva on Kansallisgalleria/Arkistokokoelmat.

Blogini ”sisältää mainoslinkkejä, mainoslinkit merkitty *-merkillä”.

Soutuklubin paviljonki vuonna 1891

Hugo Simberg on kuvannut tämänkin kohteen vuonna 1891. Oikealla puolella on Soutuklubin paviljonki. Edessä ja vasemmalla on Eläintarhan lahti ja vastapäätä äärivasemmalla on Rieksin huvila Siltasaaressa. Tämäkin kuva on Kansallisgalleriasta.

Fredrik Paciuksen patsas

Gustav Sandberg on kuvannut Kaisaniemessä säveltäjä Fredrik Paciuksen patsasta vuonna 1895. Paciusta pidetään suomalaisen taidemusiikin isänä. Hän itse oli syntyisin saksalainen, mutta asui suurimman osan elämästään Suomessa. Hän syntyi vuonna 1809 Hampurissa ja kuoli vuonna 1891 Helsingissä. Pacius on säveltänyt Suomen kansallislaulun Maamme. Tämä kuva on Suomen Lähetysseurasta.

Ilmatieteen laitos 1907

Signe Brander on ikuistanut näkymää Kaisaniemessä vuonna 1907. Tämä kuva on otettu Puutarhakatu 4:stä pohjoiseen. Edessä on Ilmatieteen laitos ja Kaisaniemen urheilukenttä. Kuva on Helsingin kaupunginmuseosta.

Ihmisiä nurmikolla

Signe Brander on ottanut myös tämän kuvan Kaisaniemestä. Ihmisiä on nurmikolla ottamassa aurinkoa vuonna 1912. On ollut ihan hieno juttu, että näin läheltä Helsingin ydinkeskustaa on löytynyt tämmöinen virkistäytymispaikka rauhallisessa ympäristössä. Kuva on Helsingin kaupunginmuseosta peräisin.

Unioninkadun ja Liisankadun kulma

Tämänkin kuvan on Signe Brander ikuistanut yli sata vuotta sitten meidänkin nähtäväksemme. Kuva on napattu vuonna 1912 Kaisaniemessä. Taustalla näkyy Unioninkadun ja Liisankadun kulmausta kerrostaloineen. Kuva on Helsingin kaupunginmuseosta.

Kasvitieteellinen puutarha

Helsingin Yliopiston kasvitieteellisen puutarhan rakennus on ollut valokuvaaja Signe Branderin kuvauksen kohteena vuonna 1912. Kasvitieteellinen puutarha Kaisaniemenrannassa on yhä edelleen suosittu kohde yleisölle ja tutkijoille aivan lähellä Helsingin keskustaa. Tämäkin kuva on Helsingin kaupunginmuseosta.

 

Kaisaniemen puistoa vuonna 1920

Tämän kuvan Kaisaniemestä on ottanut monelta alalta tuttu Sakari Pälsi. Hän oli arkeologi, tutkimusmatkailija, kansatieteilijä, kirjailija tämän valokuvaajan työn ohella. Hyvin tämä valokuvaus sopii yhteen noihin kaikkiin. Sakari Pälsi syntyi vuonna 1882 Lopella ja kuoli vuonna 1965 Helsingissä. Hän sai professorin arvonimen vuonna 1962. Tämä kuva on Kaisaniemen puistosta ja se on otettu vuonna 1920. Kuva on Helsingin kaupunginmuseosta.

Kaisaniemi syksyn sumussa

Gunnar Lönnqvist on kuvannut Kaisaniemeä 13.11.1926 syksyisessä sumussa. Liukkaan näköinen keli on ollut tuolloin myös. Kuva on Museoviraston kokoelmista.  Gunnar Lönnqvist oli helsinkiläinen valokuvaaja ja liikemies. Hän aloitti uransa ateljeekuvaajana ja siirtyi pian harrastajakuvaajaksi. Hän syntyi Helsingissä vuonna 1891 ja kuoli myös Helsingissä vuonna 1978.

 

Laulujuhlan yleisöä 1932

Sångfestpublik i Kaisaniemi 1932 eli Laulujuhlan yleisöä Kaisaniemessä vuonna 1932. Kaisaniemessä on pidetty paljon juhlia ja konsertteja. Alkuun niitä pidettiin ruotsalaisten ylioppilaiden toimesta ravintolan omistajalle Kajsalle, josta niemi on nimensäkin saanut. Tämä kuva on SWibelius-museon arkistosta.

Näkymä Vuorikatu 22 katolta

Pekka Kyytinen on Ilmatieteen laitoksen katolta kuvannut näkymää pohjoisen suuntaan. Tuo kyseinen valtion virasto sijaitsi Vuorikatu 22 osoitteessa. Se on itsellenikin tuttu rakennus, sillä se kuului osittain minun kiinteistönhoidolliselle vastuulle 1990-luvulla ollessani rakennushallituksen alaisessa Helsingin rakennuspiirissä töissä. Taustalla näkyy muun muassa Kasvitieteellistä puutarhaa. Kuva on otettu vuonna 1958. Se on Helsingin kaupunginmuseosta peräisin.

Öinen Kaisaniemi 1971

Matti Honkavaara on ollut yöllä kameransa kanssa Kaisaniemen ravintolan tienoilla vuonna 1971. Muutamia kertoja olen itsekin käynyt työkavereideni kanssa nauttimassa maittavan lounaan tuolla noin vuonna 2010 tai ennen sitä. Kuva on Helsingin kaupunginmuseosta.

 

Blogini lopussa on Arkistot osio, josta pääset katsomaan kaikkia tähän blogipohjaan kirjoittamia juttuja kuvineen. Suuri osa on Helsinkiä koskevaa. Olen kirjoitellut myös jonkin verran urheiluaiheisia blogeja. Niissä ovat sankareina ollut hiihtäjiä, juoksijoita ja jalkapalloilijoita. Tämä harrastukseni on kestänyt parisen vuotta. Toinen blogipohjani löytyy osoitteesta  https://arimonblogi.fi  . Siellä on kaikkea muuta kuin Helsinkiä käsittävää aineistoa. Käy kurkistamassa!

Laitan tähän loppuun vielä muutaman sopimuskumppanieni mainoksen, joista varmasti löytyy joitakin hyviä ja edullisia tarjouksia . Katso ja klikkaa kuvia! 

 

*

Katso Offerillan lukuisia diilejä! Mahtavat alennukset moniin eri juttuihin!

*

Käy kurkistamassa, mitä luontaistuotteita löytyy! Klikkaa kuvaa ja katso!

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.