Pasila vanhoissa kuvissa viidennen kerran

Saas nähdä, jotta kuullanko urheiluselostajalta näiden Pariisin Olympiakisojen aikaan kertaakaan, jotta Maammelaulu Pasila, olkaa hyvä! Viikko on kisoja jo takana päin.  Ei ole vielä tullut pistesijojakaan. Nyt olen tehnyt viidennen koosteen Pasilasta vanhojen valokuvien merkeissä. 60 kuvaa on jo kasassa, joten pikku hiljaa alkaa kokonaiskuvaakin saada. Länsi-Pasilassa on oltu muutosten kourissa 1960-luvulta lähtien, kun vanhoja puutaloja on purettu ja massiivisia uusia rakennuksia on tullut sen sijaan.

Pasila on junailijoiden suosiossa kävijämäärien suhteen. Jokainen Helsingistä lähtevä ja sinne tuleva henkilöjuna kulkee Pasilan kautta. Asemalla ollaan noin viiden minuutin matkan päässä Helsingin päärautatieasemasta.

Nyt lähdemme liikkeelle vuoden 1916 aikaisella kuvalla alakansakoulun pihalta.

Alakansakoulun luokka

Alakansakoulun II luokka vuonna 1916 on kuvassa. Oppilaat ja opettaja ovat Pasilankatu 21 pihassa. Opettaja on sukunimeltään Katila. Tuntematon kuvaaja on ikuistanut näkymää. Kuva on Helsingin kaupunginmuseosta.

Blogini ”sisältää mainoslinkkejä, mainoslinkit merkitty *-merkillä”.

Entinen Kauppahalli

Tässä on entinen Kauppahalli. Se on ollut vuodesta 1925 alkaen Kivenhakkaamo. Eino Heinonen on ottanut tämän kuvan vuosien 1949-1950 aikana. Kuva on Helsingin kaupunginmuseosta.

Hertankatu 11 pihaa

Eino Heinonen on kuvannut Hertankatu 11 rakennuksen pihaa 1950-luvulla. Kuva on Helsingin kaupunginmuseosta.

Vesiposti Pasilassa

Kari Hakli on kuvannut vesipostia Pasilankadun ja Magdaleenankadun kulmauksessa vuonna 1971. Kuva on Helsingin kaupunginmuseosta.

Hertankatu 11 piha

Nyt olemme noin parikymmentä vuotta myöhemmin uudestaan Hertankatu 11 osoitteessa pihan puolella. Tämän kuvan on ottanut Kari Hakli vuonna 1971. Kuva on Helsingin kaupunginmuseosta.

Leppästen koti

Leppästen koti on sijainnut osoitteessa Pasilankatu 4. Kari Hakli on ikuistanut näkymää vuonna 1971. Kuva on Helsingin kaupunginmuseosta.

Pyykinpesijä

Pyykinpesijä on osoitteessa Pasilankatu 20. Pesutupa on kivijalassa. Kari Hakli on ottanut tämän kuvan vuonna 1971. Kuva on Helsingin kaupunginmuseosta.

Hopeavuoren myymälä sisältä

Kari Hakli on vieraillut Hopeavuoren myymälän sisällä ja ottanut siellä kuvan. Ajankohta on vuosi 1971 ja osoite on Pasilankatu 3. Kuva on Helsingin kaupunginmuseosta. Pasilassa on tätä nykyä Taloustirehtöörinpuisto, joka on nimetty Jalmari Hopeavuoren mukaan. Viereinen Hopeavuorenkatu on nimetty myös hänen mukaansa. Jalmari Hopeavuori asui kauan Pasilassa ja toimi alueen hyväksi. Hän oli tunnettu kauppias ja hän toimi monissa luottamustehtävissä kunnanvaltuustossa, seurakunnassa ja liike-elämässä.

Purkutyöporukkaa

Pasilankatu 6 osoitteessa on purkutyöt meneillään. Laszlo Lelkes on kuvan ottanut vuonna 1974. Kuva on Helsingin kaupunginmuseosta.

Bussipysäkki Pasilankadulla

Erkki Salmela on kuvannut bussipysäkkiä Pasilankatu 22 kohdilla. Silloin elettiin vuotta 1979. Kuva on Helsingin kaupunginmuseosta peräisin.

Leankatu 2-4

Jan Alanco on kuvannut Leankatu 2-4 rakennuksia vuonna 1984. Taustalla  on Pasilan linkkitorni.  Kuva on Helsingin kaupunginmuseosta peräisin.

Palkkatilankatu 8

Jan Alanco on ottanut myös tämän kuvan vuonna 1984. Osoite on Palkkatilankatu 8. Kuva on Helsingin kaupunginmuseosta.

Laitan tähän linkit aikaisempiin Pasila-aiheisiin blogeihini.  Ensimmäisen tein 23.1.2023 ja sinne pääsee tästä: Pasila vanhoissa kuvissa – Mannari (blogaaja.fi). Toinen kuvapainotteinen kirjoitelmani 15.2.2023 on tässä: Pasila vanhoissa kuvissa toisen kerran – Mannari (blogaaja.fi). Kolmas blogini Pasilasta on 18.3.2023 ja se on tässä: Pasila vanhoissa valokuvissa kolmannen kerran – Mannari (blogaaja.fi). Neljännen kerran olin kuvieni kanssa Pasilassa 30.5.2023. Linkki löytyy tästä: Pasila vanhoissa kuvissa neljännen kerran – Mannari (blogaaja.fi) .

Laitan tähän yhden sopimuskumppanini mainoksen. Klikkaa kuvaa ja katso, kuinka huikeita tarjouksia sieltä löytyy!

*

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.