Pasila vanhoissa kuvissa neljännen kerran

Joskus ihmettelin, kun Pasila on ruotsiksi Böle, niin kuitenkin Bemböle on suomeksi Pempyöli. Olen myös ihmetellyt, kun Järvenpää on ruotsiksi Träskända, niin myös Järvenperä on sitä samaa.

Pasilassa on asukkaita yhteensä reilu 10 000. Työpaikkoja siellä on yli 25 000. Ei siis ole ihme, että jokainen Helsinkiin tuleva ja lähtevä lähijuna pysähtyy Pasilassa. Tulevaisuuden haaveet ovat päättäjillä kovat. Väkiluku kolminkertaistuu ja työpaikat kaksinkertaistuu vuoteen 2040 mennessä.

Olen nyt neljättä kertaa vanhojen valokuvien merkeissä täällä. Aiemmin olen tuonut esille 36 kuvaa ja nyt niitä tulee 12 lisää. Laitan suorat linkit aiemmista blogeistani loppupuolelle. Olen osan näitä kuviani tuonut tarjolle myös mainiossa Helsinki vanhoissa kuvissa Facebook-ryhmässä. Siinä meni tänään juuri 108 000 jäsenen määrä täyteen.

Saksalaisen HMS Herthan miehistö

Tässä on saksalaisen HMS Herthan miehistö juhlimassa suomalaisrouvien kanssa Pasilassa vuonna 1918. Kuvan takana lukee Tyska flottan Alphyddan. Jossakin vaiheessa on katsottu, että myös Alppilan ravintola olisi kuulunut Pasilaan. Melko lähellähän se on, mutta kuitenkin se Alppilaksi luetaan. Haitanneeko tuo nyt mittään, vaikka Pasilassa nyt kuvien myötä olemmekin!

Blogini ”sisältää mainoslinkkejä, mainoslinkit merkitty *-merkillä”.

Juna Pasilan asemalla

Hugo Sundström on ikuistanut näkymää Pasilan rautatieasemalta 1.3.1932. Juna seisoo pysähtyneenä siellä. Kuva on Museovirastosta.

Valkoisen kaartin osastoa

Suomen valkoisen kaartin osasto on Pasilassa  29.2.1932. Kuva on Journalistisesta kuva-arkistosta peräisin.

Elannon liha- ja leikkelemyymälä

Kuvan myötä olemme vuodessa 1935. Tässä on Elannon liha- ja leikkelemyymälä Hertankatu 9 osoitteessa, mikä nyt vastaisi Pasilan puistotie 5. Kuva on Helsingin kaupunginmuseosta.

Konepajan ruokala

Ruokatunti on meneillään VR:n Pasilan Konepajalla vuonna 1946. Kuvan ruokalasta on ottanut valokuvaaja Väinö Kannisto. Kuva on Helsingin kaupunginmuseosta.

Pasilan konepajan työntekijöitä

Tässä on työkuva VR:n Pasilan konepajan hallista vuonna 1946. Se sijaitsi Aleksis Kivenkatu 17. Väinö Kannisto on tämän kuvan ottanut. Se on Helsingin kaupunginmuseosta peräisin.

Velodrom – Helsingin pyöräilystadion

Velodromilla on ollut Suomen Työväen Urheiluliiton tilaisuus 13.6.1948, jossa Tapio Rautavaara laulaa ja soittaa. Kuvan on ottanut Väinö Kannisto. Se on Helsingin kaupunginmuseosta peräisin.

Rautatieläisten asuntoalue

Tämä tiilinen asuinrakennus on rautatieläisten asuntoaluetta. Elävästi muistan, kun kaverini Masan kanssa menimme hänen sukulaisperheen luokse kylään pullapitko mukanamme ja luovutimme sen ovella rouvalle. Myöhemmin kahvia juodessamme isäntä sanoi, ettei heillä ole tämän kummempaa pullaa tarjota. Kyllä rouvaa hävetti. Tämä kuva on Raija Järvelän ottama vuonna 1963. Talo tunnettiin myös nimellä Toralinna ja Kivimuuri. Nykyisin sen osoite on Veturikatu 3. Kuva on Helsingin kaupunginmuseosta.

Pasilan konepaja

Mies on pistohöylän takana VR:n Pasilan konepajalla 1960-luvulla. Kuvan on ottanut Paul Ukkonen. Kuva on Helsingin kaupunginmuseosta.

Radiokatu vuonna 1969

Simo Rista on kuvannut näkymää Radiokadulta vuonna 1969. Tähän aikaan se oli vielä Pasilankatua. Keskellä kuvaa on Yleisradion toimitalo, jossa kuvausvuonna toimi television lähetyskeskus. Taaempana on Puu-Pasilaa. Kuva on Helsingin kaupunginmuseosta.

Itä-Pasilan eteläreunaa

Harri Ahola on vuonna 1976 kuvannut Itä-Pasilan eteläreunaa. Hän on itse ollut kuvatessaan Kumpulantie 7 rakennuksen katolla. Tornitalo on Kasöörikatu 2 ja sen takana on Ratamestarinkatu 1 ja sen oikealla puolella 2 b. Kuva on Helsingin kaupunginmuseosta.

Poika ajelee polkupyörällä

Pekka Punkari on ikuistanut näkymää Itä-Pasilasta vuonna 1977. Poika ajaa polkupyörällään kevyen liikenteen väylää Kasöörinkatu 4 kohdilla. Kuva on Helsingin kaupunginmuseosta.

Tässä on aikaisemmat blogini Pasilasta:

Helsinkiä vanhoissa kuvissa – Pasila – Mannari (blogaaja.fi)

Helsinkiä vanhoissa kuvissa – Pasila toisen kerran – Mannari (blogaaja.fi)

Helsinkiä vanhoissa kuvissa – Pasila kolmannen kerran – Mannari (blogaaja.fi)

Laitan muutamia mainoksia yhteistyökumppaneiltani. Näiden yrityksien tarjontaan ja tuotteisiin on helppo tutustua ihan kotisohvalta käsin. Käy kurkistamassa ja klikkaamassa, mitä edullisia tavaroita tai palveluksia on tarjolla!

*

Lomarenkaalla on melkoisen laaja valikoima vuokramökkejä, huviloita ja huoneistoja ympäri Suomea. Kaikkiaan löytyy 4200 kohdetta. Klikkaa kuvaa ja katso!

*

Käy kurkistamassa Telian tarjouksia! 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.