Juhani Aho, Venny ja Tilly – kolmiodraamaa

Jatkan nyt toisella Juhani Ahoa koskevalla blogilla. Otan tässä enemmän esille sitä, mitä ympärillä olevat ihmiset eivät silloin vielä tienneet, mutta mikä tänä päivänä on monelle selvinnyt. Kerron vähän siitä kolmiodraamasta. Juhani Aho oli Wendla Irenen eli lyhyemmin Vennyn kanssa avioliitossa 21.9.1891 alkaen. He olivat tavanneet toisensa ensimmäisen kerran syystalvella 1890 Helsingissä. Heidän esikoislapsi Heikki syntyi Hausjärvellä vuonna 1895. Loppusyksystä 1897 aviopari muutti Järvenpäähän Vårbacka-nimiseen taloon vuokralle. Vuokraisäntänä toimi Järvenpään Kartano ja Westermarckit. Venny ei ollut kovin innostunut kodin- ja lastenhoidosta ja hän pyysi kymmenen vuotta itseään nuorempaa siskoaan Mathildaa eli Tillya auttamaan näissä asioissa. Apua alettiin saada pikku Heikin ollessa vuoden vanha. Siinä vaiheessa Venny lähti stipendimatkalle Berliiniin ollen siellä monta kuukautta. Tässä vaiheessa alkoi Juhanin ja Tillyn suhde kehittyä ystävyyttä pitemmälle.

Venny Soldanin luonnos Juhani hiihtämässä. Tämän on Venny tehnyt 20 vuotta Juhanin poislähdön jälkeen. Kuvan luonnoksesta on ottanut Matias Uuskylä. Luonnos löytyy Järvenpään taidemuseosta.

Blogini ”sisältää mainoslinkkejä, mainoslinkit merkitty *-merkillä”.

Venny ei katkaissut suhteitaan ja ystävyyttään sisareensa Tillyyn. Tilanne oli vaikea, muttei hän halunnut erota Juhanista. Tämä oli kipeä asia, josta ei kerrottu ulkopuolisille. Se pysyikin salassa aina vuoteen 1951. Tuolloin julkaistiin Antti Ahon isästään  kirjoittama kaksi-osainen teos ” Juhani Ahon elämä ja teokset I-II ”. Tässä elämäkertaosiossa tuli kolmiodraama esille. Onhan Juhani Aho itsekin kirjoittanut draaman nimeltä ”Juha” vuonna 1911, joka kertoo kahden sisaren rakkaudesta. Elävästä omasta elämästään hän on siihen kirjaan ainekset saanut. Tuula Levo on julkaissut vuonna 2000 kirjan ”Neiti Soldan”, joka on kirja Tillysta. Sisareensa Tillyyn Vennyllä oli kaksijakoinen suhde. Hän rakasti siskoaan hyvin paljon ja tarvitsi hänen apuansa taloustöissä ja lapsen hoidossa, mutta hän huomasi kyllä miehensä ja sisarensa kovin läheisen kanssakäymisen.

Tässä on Venny 18-vuotiaana 1881-1882 Daniel Nyblinin ottamassa valokuvassa. Se löytyy Museoviraston kuvakokoelmista.

 

Sitten kävi niin, etä avopuolisona toiminut Tilly alkoi odottamaan lasta Juhanille. Venny lähetti sisarensa tuolloin Ruotsiin Göteborgiin synnyttämään, ettei totuus paljastuisi. Kun poika Nils Björn Soldan sitten syntyi vuonna 1902, palasi Tilly Järvenpäähän ja esitteli ”Nissen” kasvattipoikanaan.

Tässä on Tilly Soldan. Olen itse ottanut tämän kuvan Järvenpään kulttuuripolun varrella olevasta infotaulusta. Alun perin se on Museoviraston kuvakokoelmista lähtöisin.

Juhani Aho osti avopuolisolleen Tillylle ja pojalleen maapalstan Ristinummelta, joka tuolloin vielä kuului Tuusulaan. Se sijaitsi melko lähellä Vårbackaa eli taloa, jossa hän ja Venny asuivat. Tilly perusti sinne lasten hoitokodin ”Kakarasaaren” tullakseen jotenkin toimeen. Juhani vieraili siellä säännöllisesti ja viljeli peltoja. Suvustakaan ei kukaan tiennyt asioiden oikeaa laitaa vielä tässä vaiheessa Juhania, Vennyä ja Tillya lukuun ottamatta.

Tässä on Juhani Aho työhuoneensa sohvalla 1910-luvulla. Kuva on Museoviraston kuvakokoelmista.

Kirjassaan ”Neiti Soldan” kirjoittaa Tuula Levo sisarien luonteenlaaduista seuraavaa: Venny oli voimakas ja luova nainen, jonka selviytymiskykyä on ihailtu. Tilly oli lapsellinen ja alistuva. Hänelle ei annettu mitään arvoa, koska hän ei ollut taiteilija.

Tässä on Tilly Soldan pienokaisensa Nils Björnin kanssa. Tämänkin kuvan otin infotaulusta Järvenpään kulttuuripolulla kierrellessä.

Vuonna 1914 Tilly Soldan luopui ”Kakarasaaresta”. Hän lähti Tukholmaan opiskelemaan sairaanhoitajaksi. Kun hän valmistui, niin hän muutti poikansa kanssa Helsinkiin Töölöön. Hän sai viran lastenhoito-opiston johtajattarena.

Tilly Soldan kuoli syöpään 58-vuotiaana vuonna 1931. Hän eli siis kymmenen vuotta Juhani Ahon kuoleman jälkeen. Venny eli heidän jälkeensä vielä pitkään. Hän kuoli vähän alle 82 vuotiaana vuonna 1945. Ennen kuolemaansa Venny oli esittänyt toivomuksen, ettei häntä haudattaisi Juhani Ahon viereen Iisalmeen. Hän halusi Soldanien sukuhautaan Hietaniemen hautausmaalle Helsinkiin.

Taiteilija Venny Soldan 1900-luvun alkupuolella on tässä kuvassa. Kuva on Museovirastosta. Koska Venny on syntynyt vuonna 1863, niin tässä kuvassa hän on noin nelikymppinen.

Mitähän olisivat Juhanin appivanhemmat tuumanneet, jos olisivat saaneet tietää Juhanin ja tyttäriensä kolmiodraamasta? Jotkut ovat sanoneet, että suurin rangaistus kaksinnaimisesta on kaksi anoppia. Juhanilla oli vain yksi, kuten muillakin yleensä. Mutta mitä olisi sanonut 1910-luvun lainsäädäntö ja Juhanin veli Pekka, joka oli fennofiili, mutta Nikolai Bobrikovia Ruotsissa piilossa olleena oli tullut uskoon ja sen jälkeen vaikutti helluntaiherätyksessä saarnamiehenä. Tyttärien isä oli aikanaan Suomen Rahapajan johtaja August Fredrik Soldan. Äiti oli saksalaissyntyinen Marie omaa sukua Müller. Aikamoisia naissankareita löytyi Tuusulanjärven taiteilijayhteisöstä. J.H. Erkkokin ehti olla kuusi kertaa kihloissa.

Tässä on muutamia erikoistarjouksia! Katso ja klikkaa!

*

Lindex on yksi Euroopan johtavista muotiketjuista. Sen liikeidea on tarjota inspiroivaa ja hintansa arvoista muotia naiselle. Valikoimaan kuuluu useita eri kokonaisuuksia, kuten naisten alusvaatteita, naistenvaatteita, lastenvaatteita ja kosmetiikkaa. Lindexillä on usein erilaisia kampanjoita, jotka sisältävät hienoja tarjouksia. He ovat myös sitoutuneet valmistamaan ympäristöystävällisesti valmistettua muotia.

*

Laatukoru.fi on kotimainen koru- ja kelloalan verkkokauppa. Valikoimiimme kuuluu sekä kotimaisten että kansainvälisten brändien kelloja, koruja ja älykelloja. Lisäksi Laatukorulla on oma kultasepänverstas Hyvinkäällä, jossa valmistetaan Laatukorun omia Silván-brändin timanttikoruja, kuten vihkisormuksia, kihlasormuksia, korvakoruja ja riipuksia. Silván-timanttikoruja on saatavilla vain Laatukorusta. Laatukorun omien Silván-timanttikorujen lisäksi valikoimistamme löytyy mm. seuraavia brändejä: TAG Heuer, Longines, Tissot, GARMIN, Kalevala, Raymond Weil, Seiko, GANT, Swarovski, Lumoava sekä monia muita!

*

Hyvät renkaat ovat yksi henkivakuutus. Huonoilla tossuilla voi helpostikin joutua vesiliirtoon puhumattakaan liukkaista keleistä. Renkaat vaihtoon on rengasalan verkkokauppa. Bythjul Norden AB:n pääkonttori on Tukholmassa. Keväällä 2007 on perustettu tytäryhtiöt Suomeen, Tanskaan ja Norjaan. Yritys on toiminut Internetissä vuodesta 2002 ja se on myynyt kymmeniätuhansia renkaita. Tavoitteena on tarjota asiakkaille nopeimmat toimitusajat, paras valikoima ja helppo tapa ostaa netistä.

*

Vallila on suomalainen sisustus- ja tekstiilialan perheyritys, joka on perustettu Helsingin Vallilaan vuonna 1935. Mallisto uudistuu kahdesti vuodessa. Se on aina sekä ajankohtainen että leimallisesti vallilalainen: rohkea, värikäs ja eri tyyleillä leikittelevä. Mallisto kattaa astiat, tapetit, sekä sisustus- että käyttötekstiilit aina metritavarasta suihkuverhoihin ja torkkupeittoihin asti, sillä kodin jokainen nurkka on erinomaisen muotoilun arvoinen – tai kuten vallilaisilla on tapana sanoa – Vallilaa vaille valmis. 

*

Kesällä vietetään paljon juhlia eri puolilla Suomea. Joskus sattuu vaan käymään niin, että menee päällekkäin synttärit ja rippijuhlat tai muuta vastaavaa. Silloin on todella hyvä olemassa tämä Interfloran palvelumuoto ostaa kukat ja yllättää sankari! Interflora on Suomen johtava kukkatervehdysten toimittaja. Interflora välittää päivittäin satoja tunteita ja tuoksuja kukkatervehdyksillä ympäri Suomen ja myös ulkomaille. Kotimaassa kukkatervehdyksiä toimittaa lähes 300 Interfloran kukkakauppaa. Interflora on maailmanlaajuisesti noin 140 maassa toimiva itsenäisten kukkakauppayrittäjien vapaaehtoinen organisaatio. Suomessa se on toiminut jo vuodesta 1927.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.