Mikkeliläisiä jalkapallolegendoja – Esko Pöyry

Nostan Mikkelin Pallo-Kissojen Esko Pöyryn mikkeliläisten jalkapallolegendojen joukkoon. Vaikken tätä Kissojen perustajajäseniin kuulunutta Eskoa ehtinyt koskaan pelikentillä näkemään, niin olen hänet varmastikin lukuisia kertoja nähnyt tietämättäni  katsomossa tai kentän laidalla ainakin paikallisissa hegemoniaotteluissa Kissojen ja MP:n välillä 1960- ja 1970-luvuilla. Esko Pöyry on ollut välittämässä meille Vanhat futarit Mikkeli facebook-ryhmäläisillekin Länsi-Savon ja poikansa Juha Pöyryn kautta mielenkiintoista tietoa Kissojen historian ensimmäisistä vuosista. Mikkelin Pallo-Kissat perustettiin vuonna 1946 ja siitä lähtien Esko vaikutti pelaajana ja seura-aktiivina aina 1950-luvun loppuun asti.

 

Tässä on Pallo-Kissojen A-nuorten joukkue vuodelta 1948.

Yllä olevassa kuvassa ovat eturivissä vasemmalta alkaen Keijo Hyytiäinen, Ahti Korhonen ja Raimo Terho. Keskirivissä ovat Keijo Parkkinen, Jaakko Kovanen ja Hannu Iivanainen. Takarivissä vasemmalta Pertti Silvonen, Esko Pöyry, Jorma Huopoinen, Keijo Tamminen, Tauno Väisänen ja Raimo Lähde. Mikkelin kaupungin kanslian arkistossa vuoden 1976-1977 kesästä kesään arkistoapulaisena muistan nähneeni kaupunginsihteeri Hannu Iivanaisen nimen monessa paperissa. Muistan myös Jaakko Kovasen olleen tuomitsemassa myös minun urani jalkapallomatseja juniori-ikäluokissa MP:ssä.

Blogini ”sisältää mainoslinkkejä, mainoslinkit merkitty *-merkillä”.

Tässä on Länsi-Savon lehtileikekuvaa muutamien vuosien takaa, kun facebook-kaverini Jukka Laitinen on tehnyt Eskosta juttua.

Mikkelin Pallo-Kissat tekivät Esko Pöyryn aikaan ainakin yhden ulkomaanmatkan. Se tapahtui vuonna 1957, kun he kävivät Neuvostoliitossa pelaamassa. Ottelu oli Leningradissa paikallisen tehtaan joukkuetta vastaan. Tästä ottelusta on Risto Pöyry välittänyt näytille kuvia ja dokumenttia niiden myötä myös Vanhat futarit Mikkeli facebook-ryhmään. Kissat voittivat ottelun 2-0. On kerrottu, että pelinjälkeiset juhlat olivat Kissoille paljon rankemmat kuin itse ottelu. ”Rauhalle ja ystävyydelle” otettiin paukku jos toinenkin ja maljaa kohoteltiin tiuhaan tahtiin.

Seuraavana vuonna Kissat pelasi samaa joukkuetta vastaan Mikkelissä. Nyt tuli takkiin 1-7. Nyt ei ole tietoa siitä, kuinka ”rauhaa ja ystävyyttä” Mikkelissä otettiin vastaan.

Nyt tulee kuvia Esko Pöyryn arkistosta tuosta ottelusta.

MiPK Leningradissa vuonna 1957
Yksi mies vielä puuttuu.
Kapteenit ja tuomaristo kättelevät ennen matsia.
Tuomarit ovat valmiita aloittamaan. Yleisöä on jonkin verran laidalla katsomassa. Väitettiin, että kyseisessä tehtaassa on yhtä paljon työntekijöitä kuin Mikkelissä oli asukkaita.
Pelaajat tervehtivät toisiaan.
Jorma Paju oikealla ja Keijo Tamminen vasemmalla ovat vaaleapaidoista kättelemässä eturivissä.

Esko Pöyryn lempinimiä ovat olleet ”Koppa”, ”Vaape” ja ”Halitai Lontoosta”. Olisi kiva tietää, mistä ovat nimet saaneet juurensa, kun eivät niistä mikään viittaa oikeaan nimeen. Esko syntyi vuonna 1931 ja hän viime vuoden heinäkuussa 2021 kuoli 90-vuotiaana. Esko ehti olla muun muassa maalari, Kinolinnan ovimies ja kuoromies.

Onneksi on Laitisen Jukka noin 4-5 vuotta sitten ehtinyt haastatella Eskoa Länsi-Savoon ja saada meille kaikille arvokasta tietoa Pallo-Kissojen alkuvaiheista.  Samoja asioita on tullut esille myöhemmin myös Kissa-uutisten kautta. ”Alkuaikojen Pallo-Kissat oli työläistaustaisten eli Emolan poikien oma seura. Mikkelin Pallo-Kissat perustettiin vuonna 1946 Mikkelin Vauhdin lopetettua palloilutoiminnan, (paitsi lentis). Alussa oli kaikesta pulaa pelipaidoista lähtien. Muutaman vuoden jälkeen pelipaitaongelma ratkesi, kun Mikkelin kummikaupunki Ruotsissa eli Borås lahjoitti Kissoille vuonna 1949 punaiset paidat, valkoiset housut ja punaiset sukat. Siitä saakka Kissat on pelannut samoissa väreissä”. Näin on Esko Pöyry muistellut.

Hymyilevä Esko – Kuva Kissa-uutiset vuosi 2021

Erikoisen mielenkiintoista on ollut Eskon haastatteluiden myötä kuulla, kuinka pelimatkoja tehtiin seuran perustamisen alkuvaiheissa. ” Pelimatkat tehtiin kahdella kuorma-autolla, Lokosen Onnin ja Rahkosen Taunon. Autoissa oli ensi alkuun korotetut laidat ja taivas oli kattona. Joskus reissujen jälkeen oltiin täysin märkiä, kun vettä satoi kaatamalla. Oli siinä istumista kuoppaisilla teillä. Sittemmin autot saivat kopit. Siitä seurasi, että pakokaasut pyrkivät hiipimään kyydissä olijoiden hengitettäviksi Savonlinnaan, Lappeenrantaan, Lahteen ja Heinolaan suuntautuneilla reissuilla. Aamulla viideltä saatettiin lähteä. Samaan kyytiin tuli mukaan huutosakkikin. Istuttiin yhdessä pimeässä tikkuja takapuolessa”, muisteli Esko Pöyry muutamien vuosien takaisessa lehtihaastattelussa.

En tiedä, miten jalkapalloilleet Pöyryt ovat olleet sukua toisilleen, mutta heitä on ollut Mikkelissä pääsarjoissa pelanneina joitakin. Eskon lisäksi pelimiehiä ovat olleet ainakin Jussi ja Heikki Pöyry. Kauppaoppilaitoksen joukkueessa oli meillä SM-pronssia voittamassa vuonna 1975 myös Seppo Pöyry. Hän oli Otavasta kotoisin. Mikko Pöyry veti minun nuoruusvuosina poikakerhoa, josta pääosa vietettiin Mikkelin urheilupuistossa. Sinä vuonna taisi olla jalkapallon MM-kisat Englannissa ja loppuottelu Englanti ja Länsi-Saksa pelattiin jälkipelinä vielä pitkään. Mikkelin Pallo-Kissat oli aina Esko Pöyryn sydäntä lähellä. Vielä muutamia vuosia sitten hänet nähtiin seuraamassa Urheilupuiston lehtereillä Kissojen ja MP:n paikallisottelua.

 

Sitten vähän mainoksia tähän loppuun! Klikkaa ja katso, mitä tarjouksia nyt löytyy!

*

Laatukoru.fi on kotimainen koru- ja kelloalan verkkokauppa. Valikoimiimme kuuluu sekä kotimaisten että kansainvälisten brändien kelloja, koruja ja älykelloja. Lisäksi Laatukorulla on oma kultasepänverstas Hyvinkäällä, jossa valmistetaan Laatukorun omia Silván-brändin timanttikoruja, kuten vihkisormuksia, kihlasormuksia, korvakoruja ja riipuksia. Silván-timanttikoruja on saatavilla vain Laatukorusta. Laatukorun omien Silván-timanttikorujen lisäksi valikoimistamme löytyy mm. seuraavia brändejä: TAG Heuer, Longines, Tissot, GARMIN, Kalevala, Raymond Weil, Seiko, GANT, Swarovski, Lumoava sekä monia muita!

*

NAANTALIN KYLPYLÄ on maankuulu kylpylä- ja kokoushotelli Naantalissa, aivan meren rannalla ja idyllisen Naantalin vanhan kaupungin kyljessä. Kylpylä tarjoaa täydelliset puitteet todelliseen irtiottoon arjesta: tasokkaat huoneet, ylellisen spa & wellness -osaston, useita ravintoloita ja tietysti monipuolista viihdettä. Naantalin Kylpylä on valittu Suomen parhaaksi hotelliksi jo kahtena vuonna peräkkäin kansainvälisessä World Travel Awards -gaalassa. Naantalin Kylpylän omistaa turkulainen perheyritys Sunborn Oy, joka tarjoaa yli 40 vuoden kokemuksella kansainvälisen tason majoitus-, kokous- ja ravintolapalveluita sekä Suomessa että ulkomailla.

*

Kesällä vietetään paljon juhlia eri puolilla Suomea. Joskus sattuu vaan käymään niin, että menee päällekkäin synttärit ja rippijuhlat tai muuta vastaavaa. Silloin on todella hyvä olemassa tämä Interfloran palvelumuoto ostaa kukat ja yllättää sankari! Interflora on Suomen johtava kukkatervehdysten toimittaja. Interflora välittää päivittäin satoja tunteita ja tuoksuja kukkatervehdyksillä ympäri Suomen ja myös ulkomaille. Kotimaassa kukkatervehdyksiä toimittaa lähes 300 Interfloran kukkakauppaa. Interflora on maailmanlaajuisesti noin 140 maassa toimiva itsenäisten kukkakauppayrittäjien vapaaehtoinen organisaatio. Suomessa se on toiminut jo vuodesta 1927.

*

Vieläpä ehtii tällekin kesälle käydä kurkistamassa vaatteita, telttoja ja makuupusseja ym. retkeilytarvikkeita oheisesta linkistä. Se on helppoa tänä päivänä! Partioaitta palvelee luonnossa liikkuvia ympäri Suomen. Partioaitan valikoimassa olevissa tuotteissa korostuu toiminnallisuus, pitkäikäisyys, ympäristöystävällisyys ja huollettavuus.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.