Jannen ja Ainon kotiympäristöä Järvenpäässä

Olen kävelyinnostukseni myötä tallaillut varmasti yli sata kertaa kuuluisan kulttuurikodin Ainolan ohitse muutamien viime vuosien aikana. Joskus olen mielikuvituksissani ajatellut, että olisi kiva päästä sadan vuoden taakse aikamatkalle piipahtamaan ja kävelemään. Varmasti saisin nähdä Jean Sibeliuksen myös kävelyllä, sillä hän oli ahkera  liikunnan harrastaja. Suksilla hän oli joskus kevättalvella 1902 yhdessä vaimonsa Ainon veljen Eero Järnefeltin kanssa käynyt tälläkin tienoolla katsastamassa, löytyisikö täältä hänelle kodin paikkaa. Eero oli jo asettunut asumaan perheineen Suvirantaan, noin kilometrin päähän tästä paikasta. Janne oli ihastunut tähän alueeseen. Kesti jonkin aikaa tuumasta toimeen tarttumiseen. Marraskuussa 1903 tekivät Sibeliukset tonttikaupat Järvenpään kartanon kanssa, jonka omistajina olivat Westermarckit. Saman vuoden aikana rakennettiin kivijalka tontille.

Tässä on kuusiaitaa Ainolan ympärillä. Otin kuvan muutamia päiviä sitten toukokuussa 2022.

Blogini ”sisältää mainoslinkkejä, mainoslinkit merkitty *-merkillä”.

Arkkitehdiksi oli valittu Lars Sonck. Hänellä oli toinen rakennus aivan Ainolan lähitienoilla työn alla. Kyseessä on Villa Enckell, jonka Järvenpään kartanon vävy Gösta Enckell rakennutti. Se on myöhemmin siirretty sieltä pois ja sijaitsee tällä hetkellä  Myllytien varressa Järvenpään keskustan lähellä. Jossakin vaiheessa Janne kävi työmaata katsomassa ja silloin siellä oli ollut kivijalan lisäksi viisi hirsikertaa. Myöhemmin rakennustöitä kävi valvomassa Aino Sibeliuksen ohella kiinteästi myös Eero Järnefelt. Hänellä oli osaamista ja tuoretta kokemusta Suvirannan rakentamisen ajalta.

Tämän kuvan Ainolasta nappasin 8.12.21 avoimien porttien päivän vieraillessani Ainolassa.

Rakennustyöt kestivät koko kesän 1904 ja viimeistelyjä jatkettiin vielä syksyn aikana. Syyskuun puolivälin tienoilla alkoi Ainola olla muuttokunnossa. Sitä lämmitettiin kolme viikkoa ihan kunnolla. Muutto tapahtui Sibeliuksen herrasväellä sitten 24.9.1904. Tupareissa kävivät naapurit ja jo Tuusulanjärven taiteilijayhteisöön kuuluvat Suvirannan ja Aholan porukat. Kovana kalamiehenäkin mainetta niittänyt Juhani Aho toi lahjaksi pulskan hauen.

Kuvassa on näkymä saunalta kohti asuinrakennusta.

Kun Ainola valmistui, se merkitsi Sibeliuksen perheen elämän vakiintumista. Janne matkusteli edelleen paljon sekä kotimaassa että ulkomailla. Hän kävi tekemässä tuotantoaan tunnetuksi johtamalla konsertteja laajalti ympäri Eurooppaa.

Italialainen säveltäjä ja pianisti Ferruccio Busoni yhdessä meidän säveltäjämestarimme Jean Sibeliuksen kanssa on kuvassa, joka on otettu Lontoossa vuonna 1921. Kuva on Museoviraston kuvakokoelmista. Busoni oli Sibeliuksen elinikäinen ystävä ja tämän musiikin puolestapuhuja. Hän kuoli kolmisen vuotta tämän kuvan ottamisen jälkeen.

Ainolan lähinaapurustossa asui ystäväperheitä, joiden henkinen kulttuuri ja ajatusmaailma olivat samalla aaltopituudella, kuin heillä ja lapsetkin olivat lähes  samanikäisiä. Heidän kanssaan viihdyttiin vuorovaikutuksessa niin hyvinä kuin huonoina aikoinakin. Yhtä pidettiin, jos tarvittiin nimeä vekseliin ja yhdessä iloittiin, kun kukin vuorollaan pääsi parrasvaloihin konsertissa, teatterissa tai näyttelyssä.

Tässä on Ainolan puutarha-aluetta talviseen aikaan. Kuva on 8.12.21 otettu.

”Mikään ei ole niin tärkeää kuin puutarhanhoito, eikä sekään ole niin tärkeää.” Näin on joku sanonut muinoin. Taiteilijayhteisön kesken puutarhan hoidolla oli suuri merkitys. Se oli heillä monien kilpailujen kohde. Pekka Halonen pärjäsi joskus hyvin tomaateillaan. Aino Sibelius oli myös taitava puutarhuri. Sitä taitoa myös Janne arvosti vaimossaan, sillä hän oli hyvän ruuan ystävä. Hän osasi nauttia tuoreen vastakorjatun vihanneksen makuvivahteista. Kilpailu puutarhan paremmuudesta pisti välillä Ainonkin mököttämään. Kun ruusut alkoivat tulla kukkaan, soittelivat Aino Sibelius ja Maija Halonen päivittäin toisilleen. Voi sitä tunnepurkausta, jos Maijan ruusut sattuivat kukkimaan ensin. Silloin Aino päätti mielijohteesta lopettaa koko puutarhanhoidon. Mutta aina se ohitse meni. Kukkimiseen vaikutti analysointien pohjalta se, että kuivina kesinä Ainola kärsi ja ranta-asukkaat menestyivät. Sateisina kesinä olivat asiat päinvastoin.

Perheiden yhteydenpito oli monipuolista ja rikasta. Vietettiin paljon aikaa yhdessä. Siellä luettiin ja musisoitiin. Maailmaa parannettiin saunan lauteilla tai kuistilla. Yhteisiä retkiä tehtiin Tuusulanjärven tienoilla. Yhdessä kalasteltiin ja ravustettiin myös. Ainolan venettä pidettiin Eero Järnefeltin Suvirannan veden äärellä.

Tämäkin kuva on 8.12.21 ottamani. Saunaa on vuosikymmenien aikana peruskorjattu varmaan moneen eri otteeseen. Sauna on Ainon suunnittelema ja se valmistui vuonna 1905.
Tässä on talon sivuprofiilia vähän kauempaa kuvattuna.
Jean ja Aino Sibelius on kumpikin haudattu Ainolan pihapiiriin. Tässä on kuva heidän haudastaan talvisessa Ainolassa 8.12.21.
Kuvassa näkyy aidan toiselta puoleen kuvaamani Cafe Aulis eli Kahvila Aulis. Otin kuvan vastikään vapun jälkeisellä viikolla 2022 Ainolan ohi kulkiessani.

Tulen vielä jatkamaan kirjoituksiani Ainolasta ja Sibeliuksesta sekä hänen perheestään ja ystävistään. Jannehan ehti saada paljon aikaan Järvenpäässä asuessaan. Hän oli 34 vuotias, kun perheineen muutti Ainolaan. Finlandia oli jo viisi vuotta vanha. Muuton jälkeisen syksyn 1904 Sibelius keskittyi Helsingin-matkoillaan vekselien uusimiseen ja usein myös juuri saatujen velkarahojen tuhlaamiseen kaupungin ravintoloissa. Pikku hiljalleen alkoi Janne asettua aloilleen Ainon toppuuttelujen ansiosta. Vielä tuli konserttoja ja sinfonioita ihan kivasti viimeisten vuosikymmenien aikana.

 

Laitan tähän loppuun yhden kyselyn ja mainoksia! Katso ja klikkaa, mitä ne sisältävät!

*

Björn Borg perustettiin 1980-luvulla ja tänä päivänä on toimintaa 20 Euroopan maassa. Vuonna 2010 alkoi verkkokauppamyynti ja sen kasvu on ollut erittäin nopeaa. Björn Borg on synonyymi korkealaatuisille tuotteille. Björn Borgin edustama urheilullinen perintö tarkoittaa värikkyyttä, luovuutta ja hauskuutta. Alusvaatteiden lisäksi myydään myös muita vaatteita, kenkiä, laukkuja ja aurinkolaseja.

*

Lindex on yksi Euroopan johtavista muotiketjuista. Sen liikeidea on tarjota inspiroivaa ja hintansa arvoista muotia naiselle. Valikoimaan kuuluu useita eri kokonaisuuksia, kuten naisten alusvaatteita, naistenvaatteita, lastenvaatteita ja kosmetiikkaa. Lindexillä on usein erilaisia kampanjoita, jotka sisältävät hienoja tarjouksia. He ovat myös sitoutuneet valmistamaan ympäristöystävällisesti valmistettua muotia.

*

Tässä on Vallilan verhoja ja mattoja sekä muuta sisustukseen liittyvää. Klikkaa kuvaa ja katso!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.