Ulkoilijalle mieluinen on Vesipisaroiden puisto Järvenpäässä

Yksi minun suosikkikohteistani kävelylenkeillä on Vesipisaroiden puisto Järvenpäässä. Se on lähellä Boogien yritysaluetta, joka sijaitsee itäpuolella tätä rataa ja puistoa. Etelässä tulee vastaan Ristinummi, pohjoisessa Kyrölä ja luoteessa on Lepola.  Kotoani on sinne matkaa kolmisen kilometriä. Puiston yhteydessä on ovaalin muotoinen kävelyrata, joka on noin 900 metriä pitkä. Puiston keskiössä kulkee pieni puro, josta vesi kulkeutuu aina Tuusulanjärveen asti rautatien alitse, ellei ehdi haihtua ennen sitä. Viime kesä oli suurimmaksi osaksi niin kuiva, että eipä ollut vettä virtaavaa kovin pitkältä matkaa. Tähän on kehitelty hulevesien viivytysallas. Vettä tulee johdetusti Kyrölän kaupunginosasta ja Boogien yritysalueelta sekä myös Kinnarista ja Mikonkorvesta.

Tässä kuvassa näkyy hulevesiputkia idän suunnasta eli Boogien yritysalueen puolelta.

Vesipisaroiden puisto rakennettiin viime vuoden puolella. Istutuksineen, ratoineen ja hulevesijärjestelmineen kustannuksia tuli kaupungille lähes miljoona euroa. Tällä alueella saa selkeästi nähdä kolme eri vuodenaikaa minun kävelykilpailuni aikana. Se alkoi vappuna ja kestää syyskuun loppuun. Kesäkuun alku häämöttää ja monet viime vuonna näkemäni kukkaset antavat vielä odottaa itseään. Innolla odotan päivänkakkaroita, ruiskaunokkeja, leinikkejä, kissankelloja ja valmuja. Kun viheralue syksyllä täysin ajettiin matalaksi, niin se ei vielä ole päässyt kasvultaan vauhtiin.

Blogini ”sisältää mainoslinkkejä, mainoslinkit merkitty *-merkillä”.

Vielä ei näy kukkaloistoa, kun ollaan toukokuussa ja pari viikkoa jäljessä viime vuoden kesän tuloa.

Kuusi linnun pönttöä olen onnistunut näkemään kävelyradan varresta. Asukkaita on jo niihinkin tullut. On ilo kuunnella lintujen laulua metsässä eli fågelien sjungaamista skutsissa niin kuin se 30 km etelämpänä stadissa ehkä sanottaisiin.

Ulkomailta saapuvat linnut on hyvin noteerattu täällä Järvenpäässäkin.

Sorapintaisen kävelyradan molemmin puolin on sekä luonnon kasveja että myös istutettuja. Radan ulkopuoli on selkeämmin luonnonvaraisten kasvien valloittamaa aluetta. Sisäpuolella alempana on tulvatasanteelle istutettu niittykasvillisuutta ja uoman viereen rantaperennoja. Niiden tehtävä on puhdistaa hulevesiä ennen niiden pääsyä Tuusulanjärveen.

Tässä on näkymää hulevesialtaan pikku purosta, joka johtaa lännen suuntaan. Hulevesiä tulee 5-6 eri putkesta ja suunnasta.

 

900 metrin matkalla on kymmenen penkkiä huilaajia varten. Itsekin mielelläni pitkän rupeaman jälkeen huilailen välillä. Tänä vuonna olen tehnyt havainnon, että paljon koiraväkeä on ottanut tämän myös lenkkialueekseen. Minulle alkaa kohta Turret ja Murret käydä tutuksi.

Puita, penkkejä ja puistotie löytyy! Siitähän on laulukin tehty.

 

Tässä on näkymää Boogien suunnasta kuvattuna. Kesähelteellä on mukavampi kävellä metsän puoleista reunaa.

Vesipisaroiden puiston läheisyydessä tulee tapahtumaan suuria muutoksia lähivuosikymmenen aikana. Katurakentamistyöt ovat jo aloitettu rautatien välittömässä läheisyydessä. Ainolaan on tulossa uusi rautatieasema nykyisestä seisakkeesta etelään päin jonkin matkaa Poikkitien eli Ainolanväylän eteläpuolelle.

Ainolan aluekeskusta aletaan rakentamaan myös Ristinummen kaupunginosassa. Asuin-, liike- ja toimistotilaa tulee noin 100 000 kerrosneliömetriä. Uusia asukkaita odotetaan noin 2000. Alue saattanee valmistua vasta 2030-luvulla, mutta esivalmistavia töitä aletaan tehdä huomattavasti aiemmin. Ensimmäiset talonrakentamisetkin voivat jo alkaa kevään 2023 aikana. Kaava-alueen pohjoisosaan Ainolanväylän varteen rakennetaan pysäköintitalo. Aseman lähelle tulevat alueen korkeimmat kahdeksankerroksiset talot. Isoimpien talojen yhteyteen alakerroksiin tulee kivijalkaliikkeitä.

Uusi Ainola siirtää Järvenpään painopistettä jonkin verran etelään. Alueesta tulee eteläisen Järvenpään palvelukeskus. Siitä tulee Järvenpään painopistealue tulevina vuosina.

Soraläjiä ja rakennelmia on jo kummallakin puolella rataa Lepolan tienoilla, jotka jollakin tapaa liittyvät aseman siirtymiseen etelämmäksi. Ehdin muuten kotiin kuivin nahoin tuon pilven alta.

Ainolan aluekeskus tuo myös taiteellisuutta tullessaan. Sitä on katujen nimistössä ja tulevissa taideteoksissa. Pääväylästä tulee Viulukonsertonkatu ja sen varrelta löytyy mm. Iltalaulunkuja, Metsälaulunkuja, Kesälaulunkuja ja Kevätlaulunkuja. Alueen pohjoisosassa on Valse Tristen puisto ja siitä etelään Fillipolku. Lähelle asemaa rakennetaan Sinfonia-aukioksi ristitty avoin tila. Näitä Ainolaa koskevia tietoja sain muutama päivä sitten lueskella paikallisesta Keski-Uusimaa lehdestä. Täytyy olla varovainen jatkossa kävellessä, ettei tule laulettua Säkkijärven polkkaa Viulunkonsertonkadulla. Muutaman vuoden päästä pitää laittaa litteät housut jalkaan, kun tulee Kulttuuripolulta näihin maisemiin.

Tässä on muutamia mainoksia, joissa on todella hyviä tarjouksia! Lisäksi on yksi kysely, jossa voit voittaa polttoainetta tuhannella eurolla!

*

Björn Borg perustettiin 1980-luvulla ja tänä päivänä on toimintaa 20 Euroopan maassa. Vuonna 2010 alkoi verkkokauppamyynti ja sen kasvu on ollut erittäin nopeaa. Björn Borg on synonyymi korkealaatuisille tuotteille. Björn Borgin edustama urheilullinen perintö tarkoittaa värikkyyttä, luovuutta ja hauskuutta. Alusvaatteiden lisäksi myydään myös muita vaatteita, kenkiä, laukkuja ja aurinkolaseja.

*

Vallila on suomalainen sisustus- ja tekstiilialan perheyritys, joka on perustettu Helsingin Vallilaan vuonna 1935. Mallisto uudistuu kahdesti vuodessa. Se on aina sekä ajankohtainen että leimallisesti vallilalainen: rohkea, värikäs ja eri tyyleillä leikittelevä. Mallisto kattaa astiat, tapetit, sekä sisustus- että käyttötekstiilit aina metritavarasta suihkuverhoihin ja torkkupeittoihin asti, sillä kodin jokainen nurkka on erinomaisen muotoilun arvoinen – tai kuten vallilaisilla on tapana sanoa – Vallilaa vaille valmis. 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.