Vähän Valtionarkiston eli nykyisen Kansallisarkiston historiaa

Olen mielenkiinnolla paneutunut Valtionarkiston historiaan. Myöhemmässä Kansallisarkiston vaiheessa olin noin 15 vuotta tätä historiaa osana itsekin. Aloitin siellä lokakuussa 2005 tarkastajan nimikkeellä valtion virkamiehenä. Aiemmin olin ollut valtiolla 20 vuotta rakennushallinnon alaisuudessa työsopimussuhteisena. Työpaikkani tuolloin oli ensin Uudenmaan piirirakennustoimisto, joka myöhemmin muuttui Helsingin rakennuspiiriksi ja sitten vielä Engeliksi.

Kleio-patsas Kansallisarkiston katolla ja minä vuonna 2009. Kuvan on ottanut Matti Tiisanoja.

Melko heti Kansallisarkistoon tullessani sain tietää, että toimenkuvaani kuului perehdyttää taloon tulevia uusia työntekijöitä ja korkeakouluharjoittelijoita ennen kaikkea turvallisuuteen liittyvissä asioissa. Tämä Kansallisarkiston pääkallopaikka sijaitsee Rauhankadun ja Snellmanninkadun kulmauksessa Helsingin Kruununhaassa. Kiinteistöä on rakennettu kolmessa eri vaiheessa. Se on melko isokokoinen ja sokkeloinen. Maanpäällisiä kerroksia on viisi ja maan alla on toisessa päässä 6 kerrosta kalliosuojat mukaan laskettuna. Minulla alkoi olla vähän kiire opiskella taloa itsekin, sillä muutaman viikon päästä piti olla ensimmäinen perehdyttämiseni. Hyödynsin itse karttoja palokeskuksesta, sillä niissä näkyi paljon tärkeitä tietoja poistumisteineen.

Blogini ”sisältää mainoslinkkejä, mainoslinkit merkitty *-merkillä”.

Valtionarkisto vuonna 1892 on tässä Gustaf Wilhelm Edlundin kuvaamana. Tämä on Åbo Akademin kokoelmista.

 

Aloittaessani Kansallisarkistossa oli meillä päätalon lisäksi Helsingissä toinen piste eli Siltavuorenranta 16. Sinne on matkaa vähän vajaa kilometri. Se oli aikaisemmin toiminut mm. valtion viljavarastona ja Sota-arkistona. Muutamia vuosia myöhemmin nivoutui Sota-arkisto ja valtioneuvoston arkistoa meihin, joten olimme yhtä sen jälkeen. Sota-arkisto oli Pitkäsillan läheltä muuttanut Sörnäisiin osoitteeseen Työpajankatu 6. Valtioneuvoston arkisto on osoitteessa Hallituskatu 3. Tänä päivänä ovat kaikki Maakunta-arkistot myös Kansallisarkistoa.

Tässä on kuvaa tutkijasalista vuonna 1901. Kuvan on ottanut Daniel Nyblin. Sähköä ei vielä ollut tuolloin, joten asiakirjoja tutkittiin luonnon valossa. Sähkövalaistus toteutui Valtionarkistossa vuosina 1907-1909.

Kiertelin alkuaikaan aktiivisesti ja omatoimisesti taloa ympäriinsä kellareista makasiineihin palokunnan piirustuksien pohjalta. Tein pikku vihkooni merkintöjä poistumisteistä, teknisistä tiloista ja muista tärkeistä havainnoista. Teknisiä tiloja kiertelin moneen otteeseen sen aikaisen kiinteistönhoitajan Markku Böckermanin kanssa. Makasiineja aloin kierrellä pari kertaa viikossa mitaten samalla lämpötilat ja kosteudet. Lämpötilan piti olla arkistoaineistolle melko vakaa eli melko lailla tasan 20 C. Kosteuden tuli olla 30-60 %:n sisällä. Sitä varten talvisin kuivalla kaudella toivat höyrystimet pyydetyn määrän kosteutta makasiinitiloihin. Lämpiminä aikoina jäähdytyskoneet toivat viileyttä näihin tiloihin. Arkistoaineistoista pidettiin siis erinomaisen hyvää huolta ympäri vuoden. Virkailijat olisivat toivoneet samaa huolenpitoa myös heidän omissa tiloissaan ja huoneissaan. Toimisto- ja työhuoneissa ei mahdettu kesälämpimillä juuri mitään sille, että lämpötila nousi yli 25 C.

Vanhan sisäänkäynnin portaikkoa on vuonna 1932 kuvannut Olof Sundström. Kuva on Helsingin kaupunginmuseo.

Tutustuin pikku hiljalleen myös komean talomme arkkitehtuuriin ja eri vaiheisiin talon historiassa. Vuosien varrella sain olla mukana erilaisissa kuntokartoituksissa ja remonttien suunnittelukierroksilla. Sain kiertävien alan ammattilaisten kautta lisää tietoa tietyn ajan rakentamismenetelmistä. Olin mukana esimerkiksi Arkkitehtitoimisto Okuluksen sisätilan rakennushistoriaselvityksen kierroksilla vuonna 2018. Sitä olivat tekemässä Kati Winterhalter, Mikko Bonsdorff, Kersti Tainio, Pii Nieminen ja Julia Donner. Oli ihan mukavaa kierrellä heidän kanssaan ja tehdä yhteistyötä.

Valtion arkistonhoitaja Reinhold Hausen on työhuoneessaan vuonna 1907. Taustalla näkyy käsikirjasto. Lattiassa on koristeellinen linoleum-matto. Kuvan on ottanut Signe Brander Helsingin kaupungin museo.

1810-luvulla alkoi valtion arkistotoiminta Senaatin tiloissa. Aineistoa oli sijoitettu aikalailla hajanaisesti eri paikkoihin. 1880-luvulla alkoivat arkiston tarvitsemat tilat käydä ahtaiksi. Käytössä oli tuolloin Senaatissa 16 huonetta eri puolilla ja galleriasali. Paloturvallisuus oli huono ja paikoin oli kosteusvaurioita. Niinpä Senaatti antoi tuolloin vastavalitulle valtion arkistonhoitajalle Reinhold Hausenille (1850-1942) tehtäväksi ryhtyä valmistelemaan arkistolle omaa rakennusta. Hausen sai valtuudet valita vapaasti haluamansa arkkitehdin. Hän valitsi Gustaf Nyströmin.

Tässä on arkkitehti Gustaf Nyström nuorena miehenä ja sama mies sitten varttuneena patsaana. Kuva on Aalto-yliopiston arkistosta.

Gustaf Nyström (1856-1917) suunnitteli Valtionarkistoa vuosina 1884-1890. Rakennusajankohta oli vuosina 1886-1890. Tämän jälkeen hän suunnitteli vuonna 1891 naapurissa olevan Säätytalon. Näillä rakennuksilla onkin melkoisen paljon yhtäläisyyksiä arkkitehtuurissa. Molemmissa taloissa on muun muassa Salomon Vuorion maalauksellista rakennustaidetta katoissa ja seinissä.

Tutkijasalin päivystäjän pöydän ääressä vuonna 1937 on Albin Hästesko. Kuva on Wikimedia/KA.

Toinen rakennusvaihe Valtionarkistossa ajoittuu vuosiin 1927-1928. Silloin oli rakennusprojektina Itäinen makasiini B. Suunnittelijoina olivat arkkitehti Magnus Schjerfbeck (taidemaalari Helene Schjerfbeckin veli) 1922 ja arkkitehti Ernst Kranck 1927-1928.

Aktimakasiinissa arkistokärryjen takana on vahtimestari Unto Kivekäs. Nyttemmin on nimike muuttunut arkistomestariksi, mutta monet kärrit ovat edelleen samat. Kuva on Wikimedia/KA.

Kolmas vaihe oli sitten laajennus, jota tehtiin vuosina 1968-1972. Sitä suunnitteli Olof Hansson vuosina 1961-1971. Siinä yhteydessä tuli ulkoportaat ja sisäänkäynnin muutos. Ruokala 8. kerroksessa tuli tässä yhteydessä samoin kuin 6. kerroksen uusi tutkijasali. Se on tänä päivänä edelleen samalla nimellä, vaikka se on jo 50 vuotta vanha.  Paljon tuli uutta tuossa yhteydessä. Palaan siihen myöhemmin, kun jatkan tätä historiaa.

Pommitusvaurioita helmikuussa 1944. Kuva Wikimedia/KA

Helmikuun pommitusten yhteydessä vuonna 1944 Valtionarkiston rakennus välttyi täysosumilta, mutta lähietäisyydelle putosi kymmenkunta pommia, jotka rikkoivat arkiston ikkunoita laajasti. Julkisivurappauksiin tuli vaurioita. Rauhankadun puoleisessa kivijalassa näkyy edelleen muutamia sirpalevaurioita. Pelätyiltä tulipaloilta onneksi vältyttiin. Kaikkein arvokkaimmat asiakirjat oli kuljetettu turvasäilytykseen muualle sodan ajaksi. Pommitusvaurioita korjattiin vaiheittain sodan jälkeen.

Vahtimestari Mattsson on silloisen Valtionarkiston pääovella vuonna 1901. Kuva on Wikimedia/KA.

Talo tuli itselleni tutuksi myös sen johdosta, että tehtäviini kuuluivat myös monenlaiset turva-asiat. Tein ja päivitin aika ajoin pelastussuunnitelmaa. Sehän pitää tänä päivänä muutakin sisällään kuin kiiruhtamista pommisuojaan, kun on katastrofi. Pelastussuunnitelma kattaa nykyään paljon myös ihan arkisia ja päivittäisiä asioita pahimpien skenaarioiden lisäksi. Siinä on asiaa poistumisreiteistä ja alkusammutusvälineistä ohjeineen. Yhteyshenkilöt kiinteistönhoitajineen ja työsuojeluhenkilöstöineen ovat ajan tasaisesti myös mainittu.

Tässä on Kansallisarkiston esittelyyn linkki. Se on tehty vuonna 2012. Se kestää noin 15 minuuttia ja  hyvin täydentää tätä minun vaatimatonta kirjoitustani. Sitä pääset seuraamaan tästä:  https://www.bing.com/videos/search?q=kansallisarkiston+video&docid=608025115959256180&mid=9317E46E8402B98C13B59317E46E8402B98C13B5&view=detail&FORM=VIRE

 

Tässä on muutamia hyviä mainoksia erinomaisine tarjouksineen. Katso ja klikkaa!

*

 

*

 

*

 

 

2 kommenttia artikkeliin ”Vähän Valtionarkiston eli nykyisen Kansallisarkiston historiaa

  1. No enpä ole koskaan huomannut että nuo patsaat ovat katolla! Helsingissä pitäisi kulkea aina niska kenossa kun rakennuksissa on niin paljon mielenkiintoisia yksityiskohtia.

  2. Helsingin yliopiston historian opiskelijat eli Kronos ry alkoi 2010-luvulla aikaisempien vuosikymmenten mukaisesti vappuaattona seppelöimään tuota keskimmäistä Kleio-patsasta.Ylhäällä oli kaksi kronoslaista meidän valvonnassa seppelöimässä ja alemmalta parvekkeelta puheenjohtaja piti pienen puheen. Yleisöä oli Suomen Pankin edustalla Rauhankadulla.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.