Muraalit lisäävät vaiheittain suosiotaan eri puolilla maatamme

Kirjoitin viime syksynä yhden ensimmäisistä blogeistani muraaleista. Nyt olen vaihtanut blogipohjaa toiseen, joten tässä samassa yhteydessä on hyvä päivittää edellistä kirjoitustani. Sen jälkeen on tänä kesänä Järvenpään Jamppaan syntynyt yksi upea muraali lisää.

Palvelutalo Tammistokoti on saanut kuluneen kesän aikana upean muraalityön päätyseinään osoitteessa Jampankaari 4 Järvenpäässä. Otin kuvan pari päivää sitten.

Tammistokodin muraali on tilaustyö Mestariasunnoilta. Sen toteutti kellokoskelainen taiteilija Laura Gröndahl, joka oli aivan innoissaan tästä projektista. Hän on aiemmin maalannut pienempiä teoksia Espoon Keran halleille ja Barcelonassa asuessaan. Tässä sinipohjaisessa työssä toistuu kasvikuvio. Laura on taustaltaan muotoilija ja vaatesuunnittelija, mutta tiettyä rytmiikkaa pystyy soveltamaan niistä myös näihin muraaleihin.

Blogini ”sisältää mainoslinkkejä, mainoslinkit merkitty *-merkillä”.

Tässä on Sauvo Jylhän ottama kuva Keski-Uusimaa lehteen Laurasta työnsä ääressä.

 

Tässä on Laura Gröndahl innoissaan saamastaan työstä. Kuva on Keski-Uusimaassa olleesta Laura Okon artikkelista.

Lenkkeilen paljon ja näillä reissuillani olen kiinnittänyt huomiota siihen, että kaupunkimme kiinteistökannassa on kerrostaloissa aika paljon harmaata ja väritöntä sävyä. 1960-luvulla ja myöhemminkin on tehty paljon taloja, joissa betonin väri on pääosassa. Onneksi viime aikoina on uusia värikkäitä taloja noussut esimerkiksi Lepolaan ja Pajalaan.

Vanhoihin betonisiin taloihin on olemassa piristävä maalauskeino, nimittäin muraali. Se määritellään suomeksi julkisella paikalla olevaksi koko rakennuksen kattavaksi seinämaalaukseksi. Muraali tulee latinan sanasta murus, mikä tarkoittaa muuria tai vallia. Se voidaan seinän lisäksi maalata myös kattoon tai muuhun pysyvään rakenteeseen.

Maailmankuulun taiteilijan Frida Kahlon puoliso Diego Rivera oli muraalien uranuurtaja. Hän koristeli kotimaassaan Meksikossa lukuisia rakennuksia seinämaalauksin.

En tiedä, kuka tai ketkä ovat Järvenpäässä olleet uraa-uurtavia seinämaalausten suhteen. Sen tiedän, että Järvenpään Mestariasunnot Veikko Simunaniemen johdolla on  aika kärjessä. Ensimmäinen muraali, johon Järvenpäässä ihastuin, oli kaunis nainen lapsensa kanssa osoitteessa Hallintokatu 7. Tämä taideteos äiti ja lapsi on tehty kuvaamaan yhteisöllisyyttä. Äiti muraali on Helsingintien puolella ja lapsi on pihan puolella. Tällä hetkellä kiinteistöä peittää pressut remontin johdosta.

Tässä on äiti ja lapsi – muraali Helsingintieltä ja Hallintokatu 7 kiinteistöstä.

Toissa kesänä tuli Wärtsilänkadulle Järvenpäässä upea muraalikokonaisuus. Kaupunkimme täytti tuolloin 70 vuotta ja nämä maalaustyöt toteutettiin sen kunniaksi. Tämän ison projektin suunnitteli kansainvälistäkin tunnustusta saanut taiteilija Jorma Hautala ja neljä nuorta taiteilijaa hänen johdollaan sen toteuttivat. Tämä neljän seinämaalauksen sarja muodostaa kokonaisuudessaan aivan mahtavan muraaliteoksen.

Tässä on Wärtsilänkatu 20 tai 22  kiinteistön päätyseinä. Kuvasin sen pari kuukautta sitten.
Tässä on toinen Wärtsilänkadun taloista 20 tai 22.

Nämä Wärtsilänkadun muraaliteokset ovat päivittäin tuhansien junamatkustajien ja radanvarsitietä kävelevien ihmisten silmäin ilona. Tämä ulkotilaan sijoitettu taideteos on yhteensä yli 1000 m2.

Vielä olen Järvenpäässä kävellessäni bongannut muitakin muraalikohteita. Vanhaa yhdystietä Terholan suuntaan mentäessä on Kakkutalo Gilanin seinät upeita muraaleja tulvillaan.

Kakkutalo Gilanin muraali
Tässä on toinen seinä Kakkutalo Gilanilta.

Ehdin viime kesänä napata kuvan myös katoavasta muraalitaiteesta Järvenpään keskuskentän tienoilla. Järvenpään Palloseuran pukukoppien päätyseinä oli komeasti koristeltu. Nyt on rakennus laitettu jo maan tasalle.

JäPS:in entinen pukukoppi viime kesältä kuvattuna.

Viime kesänä otin kuvan myös Jampasta ostoskeskuksen alueen jätepisteestä kuvan. Ostoskeskushan paloi lähes maan tasalle joitakin kuukausia sitten. En tiedä, jotta säilyikö tämä kauempana oleva jätepiste palossa. Tämän paikan töiden toteutus on tapahtunut taiteilija Oscar Palman toimesta.

Jampan roskistilamuraali

Muraalit ovat tulleet suosioon myös muualla kuin Järvenpäässä. Laitan nyt muutamia vastaan tulleita seinämaalauksia eri puolilta Suomea.

Helsinki Kontula

Kontulassa sijaitsee tämä komea muraali. Se on australialaisen taiteilija Fintan Mageen tekemä.

Espoon Karakallio

Tässä on kuvattu paikallista pariskuntaa Espoossa Karakalliossa. Tämä on Teemu Mäenpään tekemä muraali eli seinämaalaus.

Runosmäki Turku

Italialainen taiteilija Vesodi on luonut tämän tuplamuraalin Turkuun Runosmäkeen.

Mikkeli Vesitorninkatu

Tämä muraali Mikkelissä on entiseltä kotikadultani lapsuuteni ajalta. Tämän ovat tehneet Anetta Lukjanova ja Taneli Stenberg. Tämä seinämaalaus on syntynyt vuonna 2019.

Kun kuvittelee kaikkien näiden komeiden muraalien tilalle harmaan betoniseinän, niin siinä tiedostaa, että taideteos saadaan ihan kylkiäisenä. Kannattaa varmasti harmaiden seinien sijaan entistä enemmän tarttua tähän vaihtoehtoon. Onneksi tätä on tajuttu ja pikku hiljaa määrät kasvavat.

Tässä on muutamia mainoksia hienoine tarjouksineen. Katso ja klikkaa!

*

 

*

 

*

 

*

 

*

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.