Matkakertomukseni ensimmäisestä Israelin matkastani jatkuu. Nyt olen 2.4.2004 perjantaissa. Tuolloin kiertelimme Pohjois-Galileassa. Samallahan me olimme myös koko Israelin maan koillisosissa lähellä Syyrian rajaa. Kohtisuoraa pohjoisessa on rajanaapurina Libanon. Siellä rajavyöhykkeillä kävimme Danissa, Jordanin alkulähteillä. Kiersimme siellä noin puolen kilometrin mittaisen luontopolun. Siellä kasvoi muun muassa eukalyptuspuita. Elma ja Antero kutsuivat niitä eukonlepytyspuiksi.
Blogini ”sisältää mainoslinkkejä, mainoslinkit merkitty *-merkillä”.
Jordanvirta lähtee Hermonvuorelta ja Golanin kukkuloiden tienoilta ja virtaa Genesaretinjärveen . Siitä Jordan jatkuu Jordanian rajalinjaa myötäillen aina Kuolleellemerelle saakka. Se on 360 kilometriä pitkä joki. Tämän joen varrella Johannes Kastaja kastoi Jeesuksen. Nykyisin Jordan joen vedestä johdetaan suuria määriä keinokasteluun maanviljelyksen tarpeisiin sekä Israelissa että Jordaniassa. Hermon vuoren sadevesistä ja lähteistä alkunsa saava Jordan kuljettaa enää noin 18 % valuma-alueen vesistä Kuolleellemerelle. Siitä johtuu Kuolleenmeren veden pinnan lasku aina 1950-luvulta lähtien.
Täältä matkamme jatkui Hulan laaksoon ja Autuuksien vuorelle. Laakso on tätä nykyä suurimmaksi osaksi viljelyksessä olevaa aluetta. Tämä alue on myös muuttolintujen tärkeä levähdyspaikka. Bongareille voin kertoa tiedoksi, että siitä lentelee joka vuosi 500 miljoonaa lintua ohitse.
Autuuksien vuorella Jeesus piti vuorisaarnansa. Vuoren huipulla on nykyisin katolilaisten rakennuttama kirkko. Kävelytien varressa kirkkoon mennessä on kiveen hakattuna ne autuaaksi julistamiskohdat, jotka löytyvät Raamatusta Matteuksen evankeliumin 5. luvusta. Pidimme rukous- ja lauluhetken katolisessa temppelissä vuoren huipulla. Tämä alue oli aivan lähellä Syyrian rajaseutua. Ennen seitsemän päivän sotaa 1967 alue oli kuulunutkin Syyrialle. Tuon sodanhan Israel kaikkien yllätykseksi voitti.
Meillä oli tilaisuus vierailla tämän päivän aikana myös eräällä kibbutsilla täällä Pohjois-Galileassa. Tunnen muutamia ihmisiä, jotka ovat nuoruudessaan olleet Israelissa kibbutsilla töissä ja kehittämässä hebrean kielen taitoja.
Kibbutsin läheltä nousimme veneeseen ja sen kyydissä tulimme Genesaretin järveä pitkin Tiberiakseen. Kyllä siinä veneessä muistui mieleen opetuslapsien pelko myrskyävässä järvessä. Me saimme matkaa tehdä melko tyynellä säällä.
Illalla osa ryhmäämme lähti mausteostoksille. Minä lähdin etsimään liikettä, josta saisin ostetuksi videokasetteja, sillä olin jo ottanut kotoa varaamani täyteen. Nämä liikkeet olivat kuitenkin sapatin läheisyyden johdosta jo kiinni. Illalla tuli myös hotelliimme paljon juutalaisia viettämään sapattia. Kasetin löysin sitten seuraavana päivänä Nasaretista.
Illallisen jälkeen perjantaina meillä oli tilaisuus olla kuulemassa Kalervo Syväntöä. He tekevät arvokasta raamattutyötä täällä jo kolmannessa polvessa. Kalervon isä Kaarlo tuli Israeliin ensi kertaa vuonna 1947 ja vuonna 1949 perhe asettui tänne asumaan. Meidän muakanamme tuomista raamatuista osa oli hebreankielisiä ja ne olivat menossa Israelin yliopistoon opiskelijoille. He olivat sinne tilanneet niitä 30 kpl. Kalervo korosti, mitä tapahtuu niille, jotka Israelia kiroavat ja mitä taas niille, jotka Israelia siunaavat. Iloisena asiana hän kertoi, että messiaanisten juutalaisten määrä on koko ajan kasvanut.
Lauantai-aamusta lähdimme tyttäreni kanssa Länsi-Galilean retkelle. Antero ja Elma olivat siellä jo aikaisemmilla matkoilla käyneet, joten he jättivät sen nyt väliin. Kävimme tutustumassa muun muassa Nasaretiin, Haifaan, Karmel-vuoreen ja Akkon maanalaisiin raunioihin.
Nasaret oli Marian ja Joosefin kotikaupunki, jossa Jeesus vietti lapsuuttaan ja nuoruuttaan. Se sijaitsee 30 kilometrin päässä Genesaretin järvestä Pohjois-Israelissa. Sieltä on yhdeksän kilometriä Taaborinvuorelle. Siellä kävimme Marian ilmestyksen kirkossa. Sen yhteydessä on kaupungin tärkein paikka turismin kannalta, Marian ilmestyksen luola. Siellä Raamatun mukaan enkeli Gabriel kertoi Marialle hänestä tulevan Jeesuksen äiti.
Nasaretin jälkeen kävimme Haifassa. Se on tätä nykyä Israelin kolmanneksi suurin kaupunki. Siellä on asukkaita yli 280 000. Se sijaitsee Välimeren rannalla ja Karmelvuoren juurella. Haifa on satamakaupunki ja myös yksi Israelin merkittävimmistä teollisuuden keskuksista. Siellä on esimerkiksi paikallisia öljynjalostamoja.
Kävimme myös Karmelvuoren huipulla. Täällä profeetta Elia Vanhan testamentin aikana kohtasi Baalin palvojat. Se löytyy raamatussa ensimmäisestä kuninkaiden kirjasta luvusta 18. Korkein kohta Karmelvuorella on 564 metriä.
Kävimme sitten ristiretkeläisten aikaisessa kaupungissa Akkossa. Siellä on asukkaita 49 000. Se on läntisessä Galileassa. Arabit muodostavat siellä noin neljänneksen kaupungin asukkaista. Kaupunkiin kuuluu muurien suojaama vanhakaupunki. Se on ollut vuodesta 2001 Unescon maailmanperintöluettelon kohde. Siellä on rakennuksia ja linnoituksia Osmanien valtakunnan ja ristiretkeläisten ajoilta. Tietöiden yhteydessä löytyi tuon aikainen hautautuneena ollut ritarien halli aivan vahingossa. Se on nykyisin Akkon tunnetuimpia nähtävyyksiä.
Sunnuntai 4.4.2004 oli meidän kotiin palaamisen päivä. Meidän ryhmämme jakaantui kahteen osaan. Matkustimme ensin linja-autolla Tel Aviviin. Minä olin tässä ensimmäisessä ryhmässä ja tyttäreni Hanna oli jälkimmäisessä. Lentokentällä minun varhaisemman ryhmän aikaan kesken kaiken kuulutettiin, että kaikkien oli pysähdyttävä ja mentävä maahan rähmälleen. Keskellä aulaa oli ollut kassi, jossa oli epäilty olevan pommi. Vähän ajan päästä kaikki oli onnellisesti ohitse. Osa porukasta lähti aikaisemmin unkarilaisen lentoyhtiön Malevin koneella. Se lensi Budapestiin. Siellä oli muutaman tunnin odotus ja sitten lensimme toisella koneella Helsinkiin. Paljon myöhemmin lähti toinen puolisko Finnairin koneella suoraan Helsinkiin. Minä olin tuossa vaiheessa jo monta tuntia aiemmin kotiutunut ja ajelin omalla autollani tytärtäni lentokentälle vastaan. Kyllä seurueemme jäsenten ihmetys oli suuri, kun minä olin siellä jo tytärtäni vastassa.
Oli kaiken kaikkiaan niin sykähdyttävän hieno matka Pyhään maahan, jotta on sinne kyllä lähdettävä uudestaan!
Tässä on linkit kolmeen aikaisempaan Pyhällä maalla – blogiini, jotka olen tästä samasta kevään 2004 Israelin matkasta kirjoittanut alkaen Jerusalemista:
Pyhällä maalla Israelissa – Jerusalem vuonna 2004 – Mannari (blogaaja.fi)
Pyhällä maalla Israelissa Vapahtajan jalanjäljillä – Mannari (blogaaja.fi)
Pyhällä maalla Israelissa – Tiberias – Mannari (blogaaja.fi)
Tässä on muutama mainos, joissa on mahtavia erikoistarjouksia. Tarjoan teille tätä vaihtoehtoa tehdä tilauksia eri tuotteista netin kautta. Se on ekologista ja terveellistä! Toimitukset tulevat lähimpään haluamaasi postin toimipisteeseen tai ihan kotiovelle. Katso ja klikkaa!
Offerillasta löytyy monenlaisia lahjakortteja eri yrityksiin. Käy katsomassa!
Hobbybox on monien tuotteiden tavaratalo. Sieltä löytyy joskus tavaraa jopa 70 %:n alennuksella. Käy kurkistamassa!