Helsinkiä vanhoissa kuvissa – Vuosaari toisen kerran

Vähän vajaa kuukausi sitten kirjoitin ensimmäisen kuvapainotteisen blogini Vuosaaresta. Tässä jatkan 12 kuvalla vanhemmasta nuorempaan vanhojen valokuvien näytille tuomista. Tällä kertaa on vanhin valokuva vuodelta 1913.

Schetelingin tyttäret

Tässä ovat Schetelingin tyttäret vuonna 1913 huvila Bergbackan rannassa Vuosaaressa. Kuvaaja on ollut tuntematon, mutta oikeanpuoleinen tyttö on Gurli ja vasemmalla on Berith. Heidän isänsä Oscar Scheteling syntyi Lyypekissä Saksassa vuonna 1880. 19 vuotiaana hänet lähetettiin Suomeen auttamaan enoaan Gustav Pauligia vuonna 1899. Hän työskenteli Pauligin siirtomaatavaraliikkeessä Karl Mitterhusenin alaisena. Karlilla oli tytär, Elisabeth (Elli), josta tuli Oscarin vaimo vuonna 1907. Kuvassa oleva alue on osoitteessa Ramsinniementie . Kuva on Helsingin kaupunginmuseosta.

Blogini ”sisältää mainoslinkkejä, mainoslinkit merkitty *-merkillä”.

Kallvikintie 31

Kahvinjuontia huvila Åsan pihalla vuonna 1924 on osoitteessa Kallvikintie 31. Kuvassa vasemmalla on Mauritz Lassenius (1865-1952), joka on toiminut muun muassa Enso Gutzeit Oy:n johtokunnan sekä Suomen Työnantajain Keskusliiton puheenjohtajana. Tuntematon kuvaaja on näkymän ikuistanut. HKM

Liisa ja Leila pesevät pyykkiä

Liisa ja Leila Syvähuoko pesevät pyykkiä perheen huvilalla Kallahdessa. Tyttöjen äiti Elli Syvähuoko on ottanut tämän kuvan vuonna 1927. Isä oli urakoitsija Jalo Syvähuoko (1886-1963). Hän saavutti uranuurtajan aseman Suomessa betonirakennustekniikan ja rakennuskoneiden kehittäjänä. Hänen perustamansa Rakennustoimi Oy kasvoi yhdeksi maan suurimmista rakennusliikkeistä 1930-luvulla. Huvilan osoite on Leikosaarentie 21. HKM

Kansakoulunopettajien asuntola

Tässä on Rannikkopiirin kansakoulun opettajien asuntola Heteniityntiellä Vuosaaressa. Kuvan on ottanut Mauno Mannelin 16.4.1951. Kuva on Vantaan kaupunginmuseosta.

Oy Saseka Ab

Kallahden alueella on sijainnut Oy Saseka Ab. Kuvan on ottanut Lauri Leppänen 1950-luvulla. Saseka nimi tulee sanoista santa, sementti ja kalkki. Tehdas Vuosaareen valmistui vähän ennen talvisotaa. Saseka oli ostanut Vuosaaren kartanon suurine hiekkavaroineen. Sementti saatiin Lohjan kalkkitehtaalta ja kalkki tuli Sipoon kalkkitehtaalta. Tämä kuva on Vantaan kaupunginmuseosta.

Entinen kansakoulurakennus

Entinen kansakoulurakennus, Porslahden tilan päärakennuksen puolikas, on osoitteessa Porslahdentie 23. Kuvan on ottanut Raija Järvelä vuonna 1965. HKM

Laiva Valmetin telakalla

Voitto Kivi on kuvannut 1970-luvulla Valmetin Helsingin telakalla olevaa laivaa. Se on nykyään Vuosaaren telakka. Kuva on Helsingin kaupunginmuseosta.

Rastilan kartano

Rastilan kartanoa Vuosaaressa on kuvannut 1970-luvulla Jalmari Aarnio. Kuva on Helsingin kaupunginmuseosta. Rastilan kartanon mailla sijaitsevat nykyään Rastilankallion, Meri-Rastilan ja Rastilan osa-alueet. Kartanon tiloissa toimii nykyään kahvila-lounasravintola Cafe Monami ja mainostoimisto Monami Agency.

Kivisaarentie 6

Simo Rista on kuvannut vuonna 1970 Kivisaarentie 6 tienoota. Näytillä on tuon ajan automallistoa. HKM

Haapasaarentie 4

Kesäkuussa 1970 on Eeva Rista kuvannut Haapasaarentie 4 taloryhmää. HKM

Porslahdentien rivitaloja

Kuvassa on laajemmaltikin rakennuksia Vuosaaresta. Etualalla on Porslahdentien rivitaloja ja keskellä on Punakiventien kerrostaloja vuonna 1971. B. Möller on tämän ilmakuvan ottanut. HKM

Rastilaa ilmasta kuvattuna

Studio B. Möller on vuonna 1972 kuvannut Rastilan leirintäaluetta. Taustalla on Vartiokylän lahti. Jos aivan oikein muistan, niin tuollakin tienoilla harjoiteltiin Kansallisarkiston porukan kanssa vuonna 2006 kirkkovenesoutua ennen kuin sitten heinäkuussa menimme Sulkavalle Partalansaarta kiertämään. Tämä kuva on Helsingin kaupunginmuseosta.

 

Laitan tähän loppuun vielä muutamia mainoksia sopimuskumppanieni tarjouksista. Katso ja klikkaa.

*

Katso ja klikkaa, mitä Lindex tällä kertaa tarjoaa naisille ja lapsille!

*

Yllätä ystäväsi Interfloran välityksellä kukkasin!

*

Käypä kurkistamassa, mitä Cellbes tarjoaa! Kokoja löytyy vähän isommillekin ihmisille!

 

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.