Helsinkiä vanhoissa kuvissa – Sörnäinen toisen kerran

Tein ensimmäisen kuvapainitteisen blogini Sörnäisistä 17.1.2023.  Olen useita kuvia sieltäkin tuonut tarjolle Facebook-ryhmässä Helsinki vanhoissa kuvissa. Tuossa maan mainiossa tai paremminkin Helsingin mainiossa ryhmässä tuli juuri vastikään 100 000 jäsenen määrä täyteen. On ilo olla tuossa ryhmässä mukana!

Aloitan tapani mukaan tuoda esille valokuvia vanhimmasta nuorimpaan systeemillä ja tusinan verran aina kerrallaan. Vanhin kuva on 1890-luvulta tällä kertaa.

Keskusvankilan pääportti 1890-luku

K.E. Ståhlberg on ollut valokuvaajana ikuistamassa Helsingin keskusvankilan pääportista kuvaa 1890-luvulla. Kuva on Museoviraston kuvakokoelmista peräisin. Karl Emil Ståhlberg on Kuhmossa syntynyt vuonna 1862. Hän kävi koulunsa Oulussa ja opiskeli sitten maanmittausinsinööriksi Helsingissä. Hän oli valokuvaamo Atelier Apollon perustaja ja johtaja. Valokuvauksesta hän innostui häämatkallaan Pariisissa ja sieltä palattuaan hän vuonna 1889 pisti pystyyn valokuvausateljeen. Ståhlberg kuoli 56 vuotiaana vuonna 1919.

Blogini ”sisältää mainoslinkkejä, mainoslinkit merkitty *-merkillä”.

Puusepäntehtaan työntekijöitä

Sörnäisten puusepäntehdas on sijainnut Vallgård 6 osoitteessa, joka tänä päivänä vastaa Teollisuuskatu1. Tässä on henkilökuntaa ryhmäkuvassa poseeraamassa tuntemattomalle kuvaajalle vuonna 1900. Kuva on Helsingin kaupunginmuseosta.

Keskusvankilan käytävää

Tuntematon kuvaaja on ikuistanut näkymää Sörnäisten keskusvankilan käytävältä 1910-luvulla. Kaksi vartijaa on päässyt myös kuvaan. Vankilan osoite oli sopivasti Ristikkotie 6. Kuva on Helsingin kaupunginmuseosta.

Sörnäisten satamaa

Arvostettu Helsingin kuvaaja Signe Brander on ikuistanut näkymää Sörnäisten satamasta vuonna 1912. Laiturissa on parhaillaan höyryä nostava s/s Irmgard Horn. Puutavaran lastaus on menossa. HKM

Sillan rakennusta Sörnäinen – Kulosaari välillä

Valokuva sillan rakentamistyömaasta Kulosaaren ja Sörnäisten välillä on vuodelta 1918. Tuntematon kuvaaja on sen ikuistanut. HKM

Elannon maitoauto

Meijerin työntekijöitä ja Elannon maitoauto ovat kuvassa lastauslaiturin äärellä. Taustalla näkyy Elannon leipätehdas Kaikukatu 4 osoitteessa. Tuntematon kuvaaja on tämän näkymän kuvannut vuosien 1924-1939 aikana. Kuva on Suomen Valokuvataiteen museosta.

Elannon leipätehdas

Kantikkaita jakeluajoneuvoja on Osuusliike Elannon Leipätehtaan edustalla vuonna 1930. Kuva on Elannon kokoelmista. Se on löytynyt Museoviraston kuvakokoelmista.

Lumenkaatopaikka

Melkoisen hurjaa hommaa on ollut lumen kuljettaminen lumenkaatopaikalle Sörnäisissä vuonna 1932. Hugo Sundström on tämän näkymän ikuistanut. Kuva on Museovirastosta.

Naisten työtupa

Suvilahdenkadulla Sörnäisissä sijaitsi Naisten työtupa. Kuvan rakennuksesta on ottanut 24.9.1937 Hugo Sundström. Kuva on Museovirastosta.

Elannon henkilökuntaa ja heidän lapsiaan

Osuusliike Elannolla oli hyvät olosuhteet niin urheilulle kuin kulttuurille tiloissaan Kaikukadulla hallintorakennuksen yhteydessä. Tässä on henkilökuntaa ja heidän lapsiaan vuonna 1954. Kuva on Elannon kokoelmista. HKM

Pojat leikkivät inkkaria

Tässä pojat leikkivät inkkaria Vilhovuorenkuja 18 kallioilla. Teuvo Kanerva on ottanut tämän kuvan vuosien 1957-1961 välillä. Kuva on Museoviraston kuvakokoelmista.

Kruununmakasiini

Paul A. Ukkonen on ikuistanut näkymää ns. Kruununmakasiinista vuonna 1966.  Venäjän vallan aikana Suomeen rakennettiin eri puolille viljavarastoja, joihin kerättiin ns. kruununjyvät. Ne olivat osuus viljelijöiden suorittamasta kruununverosta. Suomessa oli 1900-luvun alussa yhteensä 20 kruununmakasiinia. Tämä on rakennettu vuonna 1892. Hjalmar Åberg on suunnitellut tämän Hermanninmäellä Hämeentie 39 a olevan Kruununmakasiinin. Tämä kuva on otettu Junatien puolelta. Kuva on Helsingin kaupunginmuseosta.

Tässä on lyhyt pätkä elävää kuvaa vuodelta 1945. Siinä siirretään runoilija Katri Valan tuhkauurna Helsingin konservatoriosta Sörnäisten Vilhovuoren Marjatanmäelle. Kerimäen puukirkkoa ja Olavinlinnaa näytetään myös tässä lyhyessä filmissä. Se löytyy täältä: Finlandia-katsaus 73 | Kansallinen audiovisuaalinen instituutti | Finna.fi

 

Tässä on muutamia mainoksia sopimuskumppanieni tuotteista. Katso ja klikkaa! Siellä on hyviä tarjouksia!

*

Käy katsomassa, millaisia vuokramökkejä on tarjolla!

*

Nyt voit yhdistää kaikki pikkulainat ja osamaksut ! Maksa ne tällä Suomen yhdistelylainalla pois!

*

Käy kuvaa klikkaamalla katsomassa, millaisia verhoja, mattoja ja muita sisustukseen liittyviä tekstiilejä Vallilasta löytyy!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.