Hämeentie vanhoissa kuvissa kolmannen kerran

Tuon nyt kolmatta kertaa näytille kuvia Hämeentien varrelta Helsingistä. Näihin maisemiin tulin itse vuonna 1977 junantuomana Mikkelistä. Laitan blogini loppuun suorat linkit kahdesta aikaisemmasta kuvapainotteisesta kirjoitelmastani.

Itäinen viertotie 1890-luvulla

Eipä näy vielä motorisoitunutta liikennettä Itäisellä viertotiellä 1890-luvulla tässä valokuvassa. Vasemmalla puolella on ensin Neljäs ja sitten Viides linja. K.E. Ståhlberg on tämän talvisen näkymän ikuistanut alueelta, joka vastaa tänä päivänä Hämeentietä. Kuva on Museoviraston kuvakokoelmista.

Blogini ”sisältää mainoslinkkejä, mainoslinkit merkitty *-merkillä”.

Ebeneserin kansanlastentarha

Fredrik Wilhelm Westerlund on kuvannut vuonna 1908 osoitteessa Itäinen viertotie 21 Ebenerin kansanlastentarhan aikuismaiseen tapaan pukeutuneita lapsosia. Nykyisin tämä alue vastaa puistoaluetta Hämeentie 24 kohdilla eli Alli Tryggin puistoa. Vasemman puoleisessa rakennuksessa on toiminut jo vuodesta 1891 alkaen lukusali ja kirjasto. Kuva on Museovirastosta.

Hanna Rothman ja Elisabeth Alander perustivat vuonna 1890 Sörnäisten kansanlastentarhan. Lapsimäärän kasvamisen takia lastentarha tarvitsi uusia tiloja. Vuosina 1891-1908 lastentarha toimi Aili Tryggin perustamassa Sörnäisten kansankodissa. Oman Ebeneser-talon perustamiseksi perustettiin vuonna 1900 yhdistys. Arkkitehti Wivi Lönn suunnitteli rakennuksen vuonna 1906 ja rakennus valmistui vuonna 1908. Siinä aloittivat tuolloin suomen- ja ruotsinkieliset lastentarhat ja pieni lastenkoti. Siinä aloitettiin myös lastentarhaopettajien koulutus. Taloon perustettiin vuonna 1919 lastenseimi ja koululaisten päiväkoti.

Elannon pääkonttori vuonna 1930

Tässä kuvassa ollaan Haapaniemen kentän kohdilla. Takana oikealla on Hämeentie 11-13 ja Kaikukatu 2 osoitteessa Elannon pääkonttori. Näkymän on kuvannut Hugo Sundström vuonna 1930. Kuva on Museovirastosta.

 

Elannon autonkuljettaja

Tässä on Elannon autonkuljettaja Hämeentiellä maaliskuussa 1933 pääkonttorin toimitiloissa. Kuva on Elannon kokoelmista. Se on Helsingin kaupunginmuseosta.

Hämeentie ja Helsinginkatu risteys

Tässä on sodanaikainen valokuva Hämeentien ja Helsinginkadun risteyksestä. Tämän SA-kuvan on ottanut Partanen 22.6.1941.

Elokuvateatteri Tuulensuu

Valokuvaaja Viljo Pietinen on vuonna 1943 kuvannut elokuvateatteri Tuulensuuta Hämeentien alkupäässä. Kuva on Museoviraston kuvakokoelmista. Viljo on yksi kuuluisasta Pietisten valokuvaajasuvusta.

Aikansa huipputekniikalla varustettu Tuulensuu oli Kallion ainut varsinainen ensi-iltateatteri. Tuulensuu toimi Arenan talossa Hämeentie 2 vuosina 1939-1979. Ennen sitä ja sen jälkeen teatteri toimi Arena-nimisenä. Talon on suunnitellut Lars Sonck. Tuulensuu vääntyi kansan suussa ”Luteensuuksi”.

Raidetöitä vuonna 1950

Bertel Okkola on ikuistanut näkymää, kun miehet ovat töissä Hämeentien ja Helsinginkadun risteyksessä 26.5.1950. Raiteen rakennustöitä on menossa. Kuva on Helsingin kaupunginmuseosta.

Lapsia on palaamassa Sompasaaresta

Kesäsiirtolasta Sompasaaresta on tulossa Elannon työntekijöiden lapsia 1950-luvulla. Tässä he ovat Kaikukatu 2:n kohdilla Elannon hallintorakennuksen vieressä. Eino Heinonen on tämän kuvan ikuistanut. Se on Elannon kokoelmista.

Katutöitä Kolmannen linjan ja Hämeentien risteys

Pekka Kyytinen on vuonna 1956 toukokuussa ollut kameransa kanssa paikalla, kun Hämeentien ja Kolmannen linjan risteyksessä on tehty katutöitä. Kuva on Museovirastosta.

Yleislakko vuonna 1956

Haapaniemenkentän kohdilla Hämeentiellä on menossa lakkoilevaa porukkaa kohti Hakaniemen toria yleislakon aikaan vuonna 1956. Näkymää on tuolloin kuvannut Atte Hyvärinen OTK:n mainososastolta. Kuva on Työväen arkistosta.

Kauppias Birgit Santala

Hymyhuulinen ja iloinen kauppias Birgit Santala on ASO-ryhmän myymälässään osoitteessa Hämeentie 101 vuonna 1965. Häntä on kuvannut U.A. Saarinen. Kuva on Museovirastosta.

Hämeentie ja Vilhonvuorenkatu

Nina Hackman on ikuistanut näkymää Hämeentien ja Vilhonvuorenkadun risteyksestä vuonna 1977. Nainen työntää lastenvaunuja. Kuva on Helsingin kaupunginmuseosta.

Tässä on muutamia mainoksia, joissa yleensä aina on melkoisen hyviä tarjouksia. Tämä päivänä on myös terveellistä käydä kauppaa etänä, niin välttää basillit ja bakteerit sekä pienentää hiilijalanjälkeä. Tuotteet saat halutessasi kotiovelle! Katso ja klikkaa! 

*

Tätä kautta on hyvä yllättää ystävä kukkasin! Kokeilepa!

*

Luin living on kotimainen yritys. Katso ja klikkaa, mitä löytyy! Kylpytakkeja, pyyhkeitä yms. ja bambusta tehty!

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.