Kallio vanhoissa kuvissa kolmannen kerran

Mä kolmatta kertaa takaisin, nyt saavun jälleen, vähän Frediä lainatakseni, tänne Kallion blogeihin. Paljon on muistoja kertynyt Kalliostakin, eikä kaikkea oikein muistakaan. Jos nyt siellä liikkuisin, niin varmasti enemmän muistaisin. 22 vuotta on korkki pysynyt kiinni.

Aloitan nyt melko tuoreesta kuvasta verrattuna aikaisempiin kertoihini. Vanhin tarjolle tuomani valokuva on vuodelta 1949. Onhan siitäkin toki jo yli 70 vuotta vierähtänyt.

Agricolankatua vuonna 1949

Jyhkeänä ja komeana on takaosassa kuvaa Kallion kirkko. Se oli kotikirkkoni vuosina 1977-1989. Rakennuksia kuvassa ovat Agricolankatu 7, 9, 11 ja 13. Valokuvaaja Väinö Kannisto on tämän näkymän ikuistanut. Kuva on Helsingin kaupunginmuseosta.

Blogini ”sisältää mainoslinkkejä, mainoslinkit merkitty *-merkillä”.

Viides linja, Porthaninkatu ja Fleminginkatu

Jalmari Aarnio on ottanut upean talvisen kuvan 1950-1960-lukujen taitteessa Kalliossa. Tässä ollaan Viidennen linjan, Porthaninkadun ja Fleminginkadun risteyksessä. Taksitolpalla seisoo DeSoto vuosimallia 1949. Kuva on Helsingin kaupunginmuseosta.

Castreninkatu 9 ja 11

E. Friman on ollut kameroineen Kalliossa 8.10.1960. Hän on kuvannut rakennuksia Castreninkatu 9 ja 11  sekä niiden ympäristöä. Kirstinkatu on vasemmalla. Kallion kirkko on jälleen päässyt kuvaan. Kuva on Helsingin kaupunginmuseosta.

Kallion virastotalo

Ilmakuvan Kallion virastotalosta on ottanut Sky Foto Möller vuonna 1965. Se sijaitsee osoitteessa Toinen linja 4. Kuva on Helsingin kaupunginmuseosta. Tämä rakennus toimi myös kaupungintalona vuoteen 1970, kun sillä aikaa Kauppatorin laidalla olevaa pääkallopaikkaa rempattiin. Tässä on toiminut virastotalon lisäksi myös terveysasema vuoteen 2018 saakka. Tokoinrantaa näkyy myös kuvassa.

Kallion kirjastossa

Helsingin juhlaviikot on menossa. Kallion kirjastossakin Viides linja 11 on jokin siihen liittyvä juttu. Kolme poikaa on kirjaston portaikossa. Simo Rista on vuonna 1970 ottanut heistä kuvan. HKM

Kallion kansakoulu

Poikia poseeraa kameralle Kallion kansakoulun pihalla Neljäs linja 15. Ajankohta on toukokuu vuonna 1970. Eeva Rista on tämän näkymän ikuistanut. HKM

Koulu on perustettu vuonna 1910. 1950-luvulla alueella oli niin paljon lapsia, että koulua käytiin kahdessa vuorossa. Kallion nykyinen ala-asteen koulu on suojeltu. Se on katsottu kulttuuriperintöarvoiltaan merkittäväksi rakennukseksi Helsingissä. Aikanaan silloista kansakoulua on käynyt  muun muassa presidentti Tarja Halonen.

Porthaninkatu 2

Tässä ollaan kuvan myötä Porthaninkatu 2 ja Siltasaarenkatu 13 risteyksessä. Aulis Ryyppö on tämän kuvan ottanut vuonna 1970. Kallionkirkko on jälleen taustalla. HKM

Matti Heleniuksen puisto

Poikia on Kallion kirjaston viereisessä puistossa. Se on nimeltään Matti Heleniuksen puisto. Se sai nimensä vuonna 1963. Karhupuisto on tämän puiston länsipuolella ja Alli Tryggin puisto puolestaan itäpuolella. Matti Helenius-Seppälä (1870-1920) oli suomalainen raittiusaktivisti. Alli Trygg-Helenius oli hänen puolisonsa. Tämän kuvan on ottanut Eeva Rista toukokuussa vuonna 1970. HKM

Matti Heleniuksen puisto on melko luonnonkaltainen paljaine kalliopintoineen ja päällystämättömine polkuineen. Puiston alueella sijainneet puutalot purettiin pian sen jälkeen, kun Kallion kirjasto oli valmistunut tontin eteläosaan vuonna 1912. Tontin pohjoisosaan kaavailtiin työväentaloa, mutta se todettiin liian pieneksi. Puiston puulajeja ovat lehmus ja saarnivaahtera. Siellä kasvaa myös syreenipensaita.

Raitiovaunut Porthaninkadulla

Raitiovaunut 3 ja 9 kohtaavat toisensa Porthaninkadun mäessä. Kohtisuoraan edessä on Kallion kirjasto. Kuvan oikean laidan alapuolelle jää ravintola Bistro, joka monille minunkin tutuille oli lähes toinen koti 1970-luvun lopussa ja seuraavan vuosikymmenen alussa. Portsarit Kari, Taisto ja Erkki tulivat tutuiksi myös itselleni tuohon aikaan. Tämän näkymän on ikuistanut Simo Rista vuonna 1970. Kuva on Helsingin kaupunginmuseosta.

Porthaninkatu sai nimensä vuonna 1901 suomalaisen historioitsijan Henrik Gabriel Porthanin mukaan. Sen reitti kulkee Hakaniemestä Torkkelinmäkeen. Katu on puolisen kilometriä pitkä.

Jäätelökioski Fleminginkatu

Kohokohtia lapsille on aina ollut ostokset jäätelökioskista. Tässä on äiti ja lapsi ostoksilla Fleminginkatu 1 olevalla kioskilla. Eeva Rista on tämän kuvan ottanut. HKM

Vanha vaatturikoulu

Tämä kuva on Toiselta linjalta. Aalto-yliopiston arkistosta on peräisin tämä näkymä vuodelta 1976 tai 1977 vanhasta vaatturikoulusta.

Ravintola Bistro

Tässä on sisäkuvaa ravintola Bistrosta 1980-luvun alkupuolelta. Tuntematon kuvaaja on tämän ikuistanut. Kuva on Hotelli- ja ravintolamuseosta.

Oiva on toiminut osoitteessa Porthaninkatu 5 vuodesta 1940, jolloin talo valmistui. Kun omistaja vaihtui 1970-luvulla tuli Oivasta Bistro. Nimenmuutosta vastustettiin ankarasti ja omistajat tekivät kompromissin. Kortteliravintolasta tuli Bistro Oiva.Vuonna 1968 oli Oivasta tullut kuuluisa, kun Fredi lauloi Juha Vainio käännösiskelmän Kolmatta linjaa. ”Saa oivan portsari lantin, jonka velkaa jäin.” Nykyään klassikkoravintola luottaa alkuperäiseen nimeen. Itse muistan Bistron ajoilta 1970-1980-lukujen vaihteesta portsarit Karin, Erkin ja Taiston.

Laitan tähän vielä elävää kuvaa Helsingistä noin 12 minuutin filmin pätkän. Se on nimeltään Hyvä autoilija. Sen on toimittanut Uolevi Wuorenheimo. Tässä näkyy paljon  Helsingin keskustaa ja 1954 vuoden autokantaa. Kalliossa käydään ainakin Viidennellä linjalla, jota myötä tullaan Hämeentielle. Muutamat liikennesäännöt ovat tämän jälkeen muuttuneet, jotta älkää niistä ottako oppia. Filmi löytyy Kansallisesta audiovisuaalisesta instituutista. Se löytyy tästä: Hyvä autoilija | Kansallinen audiovisuaalinen instituutti | Finna.fi

Tässä on muutamia hyviä tarjouksia sopimuskumppaneiltani erilaisista tuotteista. Katso ja klikkaa!

 

*

Jos kesämökin haluaa vuokrata, niin niitä kannattaa jo alkaa katsella! Täältä niitä vielä löytyy edullisesti eri puolelta Suomea.

*

Nyt on renkaiden vaihto ajankohtaista. Samalla kannattaa katsoa, ovatko ne myös kunnossa. Täältä löytyy edullisesti monen merkkisiä huippurenkaita ja tarvittaessa vanteineen. Katso ja klikkaa!

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.