Helsinki vanhoissa kuvissa – tammikuun suosituimmat postaukseni

Tein kuvapainotteisen blogin joulukuun suosituimmista postauksistani Facebook-ryhmään Helsinki vanhoissa kuvissa 25.1.2023. Nyt tuon tänne näytille tammikuisia ja muutaman myös helmikuulta niistä siinä ryhmässä julkaisemistani kuvista, jotka eniten herättivät mielenkiintoa. Tässä välissä on tuo mainio ryhmä ylittänyt maagisen 100 000 jäsenen rajan. Tämän blogin lopussa esittelen muutamilla sanoilla valokuvaaja Väinö Kannistoa, joka on aika paljon ottanut kuvia Helsingistä.

Linnanmäki vuosi 1960 Round-up

Kari Hakli on kuvannut vuonna 1960 Linnanmäellä Round-up huvipuistolaitetta. Tämä kuva poiki 155 kommenttia. On ollut hurja laite kyseessä ja se on aiheuttanut vatsan väänteiden johdosta yrjömäistä oloa monillekin. Tämän postasin Helsinki vanhoissa kuvissa ryhmään 11.1.2023. Tykkäyksiä se sai pikkuisen vaille tuhat. Kuva on Helsingin kaupunginmuseosta.

Blogini ”sisältää mainoslinkkejä, mainoslinkit merkitty *-merkillä”.

Kaisaniemenkatu 5 ja 7

Jälleen on ilo tuoda aktiivisen Helsinki-kuvaajan Kari Haklin ottama ikuistus näytille myös tämän blogini välityksellä. Tässä ollaan Kaisaniemenkatu 5 ja 7 tienoilla. Myös Vuorikatu 7 näkyy kuvassa. Rakennuksien lisäksi on Kari saanut kuvaansa myös parkissa olevia autoja ja käveleviä ihmisiä. Keskellä kuvaa takaosassa on Pukeva, kappakeskus liike verraton, kuten sitä mainoksessa kehuttiin aikanaan. Kuva on otettu vuonna 1975. Serkkuni Himma-baari oli osoitteessa Vuorikatu 5 Pukevan kohdilta oikealle. Tämän kuvan postasin 12.1.2023 ja sillä oli noin 950 tykkääjää ja 90 kommenttia. Kuva on Helsingin kaupunginmuseosta peräisin.

Jalankulkijoita Kalevankadulla

Tämä Pekka Punkarin kuva on jo toista kertaa ollut minun  julkaisemana Helsinki vanhoissa kuvissa Facebook-ryhmässä. Tässä ollaan ylittämässä suojatietä Kalevankadulla Mannerheimintien puoleisessa päässä. Ajankohta on ollut vuosi 1977. Tämän julkaisin 19.1.2023. Tällä oli yli 1200 tykkääjää ja liki 140 kommenttia. Kuva on Helsingin kaupunginmuseosta.

Viimeinen neuvostoliittolainen juna

Pasilan asemalla vietettiin lähtöjuhlia 26.1.1956. Aiheen siihen antoi se, että silloin oli viimeinen neuvostoliittolainen juna lähtenyt Porkkalasta. Kuvan on ottanut U.A. Saarinen. Tämän kuvan toin tarjolle Facebook-ryhmään 20.1.2023. Sillä oli noin 860 tykkääjää ja kommentteja oli yli 70. Kuva on Museoviraston kuvakokoelmista.

Hopeavuoren vanha myymälä

Tässä ollaan vanhassa Puu-Pasilassa 27.4.1953. Valokuvassa on Hopeavuoren vanha myymälä osoitteessa Pasilankatu 3. Börje Dilen on tämän kuvan ikuistanut. Se on Helsingin kaupunginmuseosta. Postaus oli 21.1.2023 ja sillä oli 760 tykkääjää.

Ulappasaarentie 4 Vuosaari

Simo Rista on ikuistanut näkymää Ulappasaarentie 4 osoitteesta vuonna 1970. Tässä rakennuksessa on sijainnut Shellin pääkonttori. Edessä on ns. pikku ostari. Julkaisin tämän vanhan kuvan 23.1.2023 ryhmässä. Tykkääjiä oli noin 750 ja kommentteja 80. Kuva on Helsingin kaupunginmuseosta.

Suomenlinna Kustaanmiekka

Atte Matilainen on kuvannut Suomenlinnassa Kustaanmiekassa Bastioni Lantingshausenia. Ajankohta on ollut vuosi 1954. Kaunis aurinkoa ottava nuori nainen on samalla päässyt kuvaan. Kommenttien pohjalta kerrottiin, että hän on Elina Pohjanpää. Postasin kuvan ryhmään 25.1.2023. Sillä oli yli 720 tykkääjää ja noin 50 kommenttia. Kuva on Helsingin kaupunginmuseosta.

Pieniä potkulautailijoita

Pietinen on kuvannut Eteläsatamassa pieniä potkulautailijoita 10.4.1933. Taustalla on satamamurtaja s/s Hercules. Julkaisin kuvan ryhmässä 28.1.2023. Yli tuhat tykkääjää oli tällä valokuvalla ja 52 kommenttia. Määrähän ei näissä ilmoittamissani luvuissa ole lopullinen, vaan ne vielä vaiheittain kasvavat. Kuva on Museovirastosta.

Auringonpalvojia Uunisaaressa

Juhani Aarnio on tämän näkymän ikuistanut 1970-luvulla eteläisestä Uunisaaresta. Kauniina ja kesäisenä päivänä on lämpö ja aurinko saaneet ihmisiä rannoille. Mukavahan se on sitten välillä käydä uimassakin. Kuvalla oli noin 1000 tykkääjää ja 50 kommenttia. Postasin sen 1.2.2023.

Lallukan taiteilijakoti

Antti Taskinen on ollut kameransa kanssa Lallukan taiteilijakodissa ja kuvannut siellä asukkaita. Tämä valokuva on vuodelta 1963. Osoite on Apollonkatu 13. Kuva on Museoviraston kuvakokoelmista. Helmikuun alkupuolilla vuonna 2023 oli tämä kuva ryhmässä minun postaamana.

Super-Caravelle Seutulassa

Urho Hokkanen on kuvannut Aero Oy:n ensimmäistä Super-Caravellea Seutulassa 25.7.1964. Kuva on Suomen Ilmailumuseosta. Tämän kuvan postasin Helsinkiä vanhoissa kuvissa-ryhmässä 7.2.2023. Sillä oli noin 800 tykkääjää ja yli 100 kommenttia.

Helsingin jäähalli

Teuvo Kanerva on kuvannut Helsingin jäähallia Nordenskiöldinkadulla 1960-luvun loppupuolella. Halli on komea iltavalaistuksessa. Kuva on Museovirastosta. Sillä oli noin 800 tykkääjää. Postasin sen 7.2.2023.

Valokuvaaja Väinö Kannisto 1943. Kuva on Helsingin kaupunginmuseosta

Muutamilla sanoilla haluan tässä blogissani esitellä valokuvaaja Väinö Kannistoa. Hän syntyi vuonna 1897 ja kuoli 1971. Olen muutamien vuosien aikana melko usein tuonut hänenkin ottamia kuvia näytille Helsingin kaupunginmuseon kuvakokoelmista. Hän on itseoppinut kuvaaja. Hän alkoi toimia Helsingissä valokuvauksen parissa vuodesta 1922 alkaen. 1940-luvulla hän perusti Itseni-nimisen valokuvaamon Kallioon. Jossakin vaiheessa Väinö on perheineen asunut Agricolankatu 2 C Torkkelinmäessä. Väinö kuvasi paljon perhejuhlissa. Hän kuvasi myös sotainvalideja, sankarihautajaisia, työpaikkoja ja kaupunkinäkymiä.

Väinö Kannisto ja jalustalla oleva kamera 1950-luku. Kuva Helsingin kaupunginmuseo

Minä olen nähnyt Väinö Kanniston ottamia kuvia paljon Hakaniemen ja Kallion alueelta. Helsingin kaupunginmuseo on digitoinut ja luetteloinut Väinön kuvia ja negatiiveja kerrotaan olevan noin 10 000 kpl. Väinö Kannisto kuvasi paljon Suomen kommunistisen puolueen tilaisuuksia ja välitti niitä Suomen sosiaalidemokraatti lehdelle.

 

Laitan tähän muutamia sopimuskumppaneiden mainoksia. Käy kurkistamassa heidän tarjouksiaan. Katso ja klikkaa!

*

Luin living on suomalainen vaatetusalan yritys. Katso, mitä kaikkea voi tehdä bambusta!

*

Very Nice on spesialisoitunut farkkuihin. Klikkaa kuvaa ja katso!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.