Munkkiniemi vanhoissa kuvissa kolmannen kerran

Munkkiniemi, Munkkivuori ja Niemenmäki ovat näissä kuvissani samoissa nipuissa. Olen nyt kolmatta kertaa tällä alueella.

Munkkiniemen yhteiskoulu

Välitunti on meneillään Munkkiniemen yhteiskoulussa 1950-luvulla osoitteessa Lokkalantie 11 – Laajalahdentie 21. Ilona Santaholma on tämän näkymän kuvannut. Se on Helsingin kaupunginmuseosta peräisin. Munkkiniemen yhteiskoulu on perustettu vuonna 1938. Perustamisen yhtenä syynä oli koulumatkan pituus keskustan kouluihin.  Koulu on yksityinen. Sitä ylläpitää MYK:n kannatusyhdistys ry. Tämä kuvassa oleva koulurakennus valmistui 1950-luvun alkupuolella ja laajennus vuonna 1957. Vuonna 2021 peruskoulussa oli noin 500 oppilasta ja lukiossa noin 460 opiskelijaa.

Blogini ”sisältää mainoslinkkejä, mainoslinkit merkitty *-merkillä”.

Munkkiniemen puistotien taloja

Uusia taloja on kuvassa Munkkiniemen puistotie 9:n tienoilla. Jouko Tolonen on tämän kuvan ottanut vuonna 1956. Kuva on Sibelius-museon arkistosta.

Munkkiniemen puistotie

Jouko Tolonen on kuvannut Munkkiniemen puistotietä Laajalahdentieltä kaupunkiin päin vuonna 1956 syyskuussa. Kuva on Sibelius-museon arkistosta.

SVUL:n suurkisat 1956 Helsingissä

Perttelistä ja Kuusijoelta saapuneita naisvoimistelijoita on Munkkiniemen yhteiskoululla Helsingin pidettyjen SVUL:n suurkisojen aikaan 28.6.1956. Kuusjokelaisia johti Airi Jalonen ja heitä oli 25 naista. Pertteliläisiä johti Terttu Lehto. Heitä oli 12. Kuva on julkaistu myös Maaseudun tulevaisuus-lehdessä. Näkymän on ikuistanut Erkki Voutilainen. Kuva on Museovirastosta. Olen lukenut muutamia muistoja näistä kisoista muualta. Eräs mieleenpainuva on se, että Helsingin vesi kummastutti pahalla maullaan tuohon aikaan ja myöhemminkin. Vesijohdoissa virtasi tuohon aikaan Vantaanjoen vesi. Itselläni oli aivan samoja havaintoja pikku poikana Helsingissä käydessäni.

Lapsia leikkipuistossa

Lapsia on Solnan puistikon leikkipuistoalueella vuosien 1957-1963 välisenä aikana. Kuvan heistä on ottanut Teuvo Kanerva. Taustalla on Riihitie 12-14 Alvar Aallon suunnittelemat ns. Kelakartanon asuintalot, jotka alun perin olivat Kansaneläkelaitoksen henkilökunnan asuntoja. Kuva on Museovirastosta.

Tarvon saaren silta

Jalankulkijoita on talvisella Tarvon saaren sillalla. Teuvo Kanerva on kuvannut tätä näkymää Munkkiniemestä Tarvon saarelle johtavalta vanhalta sillalta vuosien 1957-1961 välisenä aikana. Kuva on Museovirastosta. Tarvo on pienehkö ja kallioinen saari Helsingin ja Espoon rajalla Laajalahden pohjoisrannalla Ison Huopalahden suulla. Aikanaan tällä saarella asui kalastajia. Kieltolain aikana saari tuli tunnetuksi pirtun salakauppapaikkana.

Ann-Monica kotitalon edustalla

Ann-Monica on kotipihan edustan metsässä kesällä 1957 Molla-nukkensa kanssa. Ruutuhousuinen tyttö on kolme vuotias. Tämä on Munkkivuorta ja rakentamatonta Ulvilantie 15-19 aluetta. Tytön isä on ottanut tämän valokuvan. Kuva on Museo Leikistä peräisin.

Bussipysäkki Munkkivuoressa

Jussi Palmio on ikuistanut näkymää bussipysäkiltä Munkkivuoressa vuonna 1959. Takana on rakennus Ulvilantie 8. Kuva on Helsingin kaupunginmuseosta.

Porintie 2

Jussi Palmio on ottanut läheisistään kuvaa Porintie 2 osoitteessa vuonna 1959. Pihalla on kävelemässä oikealla Heli Palmio (omaa sukua Lammentausta), Lyyli Lammentausta ja Kaarina Lammentausta. Takana heidän perässään kävelee Lauri Lammentausta. Kuva on Helsingin kaupunginmuseosta.

Tytöt leikkivät Teljäntiellä

Teuvo Kanerva on kuvannut tyttöjä vilteillä istumassa osoitteessa Teljäntie 7 yläpihan alueella Munkkivuoressa. Ajankohta on ollut 1960-luku. Näissä taloissa asui Keskon työntekijöiden perheitä. Kuva on Museoviraston kuvakokoelmista.

Etualalla Niemenmäki

Sky-Foto Möller on ottanut ilmakuvaa vuonna 1965. Etualalla on Niemenmäki. Taaempana vasemmalla on Munkkiniemi  ja oikealla Munkkivuori. Kuva HKM

Munkkivuoren kirkko

Volker von Bonin on kuvannut Munkkivuoren kirkkoa 1.8.1965 osoitteessa Raumantie 3. Kirkon on suunnitellut Olavi Kantele ja se valmistui vuonna 1963. Kuva on Helsingin kaupunginmuseosta. Kirkossa on istumapaikkoja 550. Ulla-Christina Sjöman muistetaan saarnaajana ja sielunhoitajana. Tämä oli hänen hengellisen työn keskuspaikkansa 1970-luvulta lähtien sanan ja rukouksen illoissa. Täällä hän teki paljon seurakuntatyötä, keskusteli ihmisten kanssa ja rukoili sairaiden parantumisen puolesta.

Tässä on vielä noin kahdeksan minuuttia elävää kuvaa vuodelta 1959. Tämä on Finlandia-katsaus no 429. Tässä vietetään muun muassa harjannostajaisia Suomen ensimmäisessä ostoskeskuksessa Munkkivuoressa: Finlandia-katsaus 429 | Kansallinen audiovisuaalinen instituutti | Finna.fi

Tässä on muutamia mainoksia, joissa yleensä aina on melkoisen hyviä tarjouksia. Tämä päivänä on myös terveellistä käydä kauppaa etänä, niin välttää basillit ja bakteerit sekä pienentää hiilijalanjälkeä. Tuotteet saat halutessasi kotiovelle! Katso ja klikkaa! 

*

Interflora on helppo tapa yllättää ystävä kukkasin, vaikka hän asuisi missä päin tahansa Suomea. Kokeile tätä kautta!

*

Luin living on kotimainen yritys. Katsopa, mitä vaatteita se osaa tehdä bambusta!

2 kommenttia artikkeliin ”Munkkiniemi vanhoissa kuvissa kolmannen kerran

  1. Hei,
    Munkkiniemen kuvat olivat kiinnostavia. Asun tuossa Alvar Aallon suunnittelemassa Kelakartanossa.

  2. Kiitos kommentista ja mielenkiinnosta! Merkinnöissäni oli mainittu myös, että ne ovat Alvar Aallon suunnittelemat. Jäi kuitenkin vahingossa pois. Lisäsin nyt tekstiin. Hyvä, kun mainitsit!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.