Raitiovaunuliikennettä Helsingissä vanhoissa kuvissa toisen kerran

Tämä on jo kolmatta raitiovaunuliikennettä koskevaa aineistoa, jota nyt käsittelen blogissani. Ensimmäinen 20.10.2022 tekemäni kuvapainotteinen kirjoitelmani käsitti sekä raitiovaunuja että bussiliikennettä. Sen nimi oli Helsinkiä vanhoissa kuvissa – Joukkoliikenteen kehitystä hevosraitiovaunuista alkaen. Toisen blogini raitiovaunuista tein 3.1.2023. Laitan tämän blogin loppuun suorat linkit noista kahdesta ensimmäisestä.

Ensimmäinen valokuva tällä kertaa on 1890-luvulta. Siinä ollaan vielä hevosraitiovaunuliikenteessä.

Hevosraitiovaunu 1890-luku

Tässä on hevosraitiovaunu reitiltä Töölö – Kaivopuisto. Vaunu no 5 päätepysäkillä Tehtaankadun alkupäässä. Tuntematon kuvaaja on ikuistanut tätä näkymää talvisessa Helsingissä. Kuva on Helsingin kaupunginmuseosta.

Blogini ”sisältää mainoslinkkejä, mainoslinkit merkitty *-merkillä”.

Nikolainkatua vuonna 1907

Signe Brander on vuonna 1903 kuvannut Nikolainkadulla talvisissa olosuhteissa. Kuvassa on rakennukset numeroiltaan 23-29 oikealla puolella. Hevonen on nousemassa mäkeä ylös kohti Valtionarkistoa. Taustalla näkyy Siltavuorenpenger 20. Kuva on Helsingin kaupunginmuseosta.

Läntinen viertotie

Linja 10 raitiovaunu on Läntisellä viertotiellä vuonna 1909 nykyisen Mannerheimintie 74 kohdilla. Tämä linja käsitti reitin Rautatieasema-Kaivopuisto-Töölö. Eipä sitten muuta liikennettä olekaan kuin hevosrattaita pääkaupunkimme liikenteessä tuohon aikaan. Kuvan on otattanut kustantaja M.L. Carstens ja se on Museovirastosta peräisin.

Raitiovaunujen kääntöpaikka

Tässä on raitiovaunujen kääntöpaikka ylioppilastalon aukiolla. Taustalla on Läntinen Heikinkatu 16 ja 18. Valokuvaaja Rafael Roos on ikuistanut näkymää vuonna 1930. Kuva on Helsingin kaupunginmuseosta.

Raitiovaunuja kuljettajineen

Tuntematon kuvaaja on ottanut kuvaa Kaisaniemenkadulla 1930-luvulla. Raitiovaunut ovat jostakin syystä pysähtyneet ja henkilökunta on astunut ulos vaunuista. Kuva on Helsingin kaupunginmuseosta.

Raitiovaunu Erottajalla

Raitiovaunu numero kolme on Erottajankadulla 1930-luvulla. Vasemmalla on RAKE:n talo. Kalle Havas on ikuistanut näkymää. Kuva on Helsingin kaupunginmuseosta.

Raitiovaunu pysäkillä Mannerheimintie

Raitiovaunu on pysäkillään Mannerheimintien ja Nordenskjöldinkadun risteyksessä 1940-luvulla Taka-Töölössä. Rafael Roos on tämän kuvan ottanut. HKM

Liikennelaitoksen tarkastusauto

Liikennelaitoksen tarkastusauto on Mannerheimintie 9:n tienoilla 10.5.1952. Rafael Roos on ikuistanut näkymää. HKM

Raitiovaunun avoperävaunu

Raitiovaunu avoperävaunuineen on menossa Munkkiniemeen vuonna 1952. Tuntematon kuvaaja on ottanut tämän kuvan. Kuva on Helsingin kaupunginmuseosta.

Raitiovaunu lastentarhan pihalla

Bertel Okkola on kuvannut 18.9.1953 raitiovaunua, joka on liikenteestä poistamisen jälkeen siirretty pikkulasten iloksi lastentarhaan Malmilla. Kuva on Helsingin kaupunginmuseosta.

Liisankadun ja Snellmanninkadun risteys

Per Rickheden on kuvannut näkymää vuonna 1964 Liisankadun ja Snellmanninkadun risteyksessä Kruununhaassa. Raitiolinja ykkösen vaunu on liikenteessä. Oikealla puolella on Liisankatu 20. HKM

Mannerheimintie 7 ja 5

Studio B. Möller on kuvannut ihmisiä ja liikennettä Mannerheimintiellä vuonna 1966. Kuva on Helsingin kaupunginmuseosta.

 

Tässä on muutama hyvä tarjous sopimuskumppaneiltani erilaisista tuotteista. Katso ja klikkaa!

 

*

Lomarenkaalla on melkoisen laaja valikoima vuokramökkejä, huviloita ja huoneistoja ympäri Suomea. Kaikkiaan löytyy 4200 kohdetta. Klikkaa kuvaa ja katso!

*

Partioaitasta löytyy teltat, reput ja makuupussit! Käy kurkistamassa!

 

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.