Vuosaari vanhoissa kuvissa kolmannen kerran

Kun Vuosaari liitettiin Helsinkiin vuonna 1966, menetti Vantaa lähes kaiken merinäköalansa. Jäihän heille Vantaan joki, osittain sekin. Meren lahdet Vuosaaressa tulivat minullekin tutuksi, kun vuonna 2006 kävimme Kansallisarkiston soutuporukan kanssa harjoittelemassa kirkkovenesoutua. Osallistuimme tuon vuoden heinäkuussa Sulkavan soutuihin ja siellä kiersimme Partalansaaren. Matka oli 60 km.

Tämä on nyt kolmas Vuosaari-aiheinen blogini. Osan näistä olen postannut myös hienossa Facebook ryhmässä Helsinki vanhoissa kuvissa. Tässä Harri Jussilan perustamassa ryhmässä tuli joitakin viikkoja sitten 100 000 jäsenen määrä täyteen.

Laituri Kallvikissa

Matkustajia on laiturilla  Kallvikissa Kallahdenniemen länsirannalla. Tässä oli aikanaan höyrylaivareitin päätepiste. Ajankohta on ollut vuosi 1912, kun Greta Elmgren on ikuistanut tämän näkymän kamerallaan. Kuva on Helsingin kaupunginmuseosta peräisin.

Blogini ”sisältää mainoslinkkejä, mainoslinkit merkitty *-merkillä”.

Helene ja Maud rannalla

Tässä ovat Helene Grevling ja Maud Grevling istumassa rantakalliolla vuonna 1912 Kallvikissa. Kyseessä on todennäköisesti tontin Klytan (myöhemmin Solros) ranta. Tämänkin kuvan, kuten ensimmäisen, on ottanut Greta Elmgren. Kuva on Helsingin kaupunginmuseosta.

Tytöt purjehtimassa

Tyttöjä on purjehtimassa omatekoisella lautalla Grevlingin (Aminoffin) huvilan rannassa Kallvikissa vuonna 1920. Tuntematon kuvaaja on heistä ikuistanut jälkipolvillekin otoksen. Kuva on Helsingin kaupunginmuseosta.

 

Kallvik Taludden rantaa

Tässä on kuvaa Schroderuksen huvilan (Taludden) rannasta. Rantakivillä on istumassa Åke Roschier-Holmberg  tyttärensä Margarethan kanssa vuonna 1938. Kuvaajasta ei ole tietoa. Kuva on Kallvikista Rivelinniemestä. Åke Roschier-Holmberg (1906-1983) oli suomalainen asianajaja, jolle myönnettiin laamannin arvonimi. Hän osallistui toiseen maailmansotaan kapteenina. Eili Margaretha Schroderus oli hänen puolisonsa vuodesta 1932. Kuvassa oleva Margaretha tytär oli myöhemmin sukunimeltään Mickwitz.

Villa Harbo Kallvik

Kari Hakli on ikuistanut näkymää Kallvikista vuonna 1969. Tässä on Villa Harbo. Kuva HKM

Tyyne Saastamoinen

Eeva Rista on  ikuistanut henkilökuvaa kirjailija Tyyne Saastamoisesta vuosaarelaisessa baarissa syyskuussa vuonna 1970. Kuva on Helsingin kaupunginmuseosta. Tyyne Saastamoinen (1924-1998) oli myös toimittaja ja suomentaja. Hän aloitti novelleilla, mutta siirtyi myöhemmin lyriikkaan ja proosarunoon. Hän myös suomensi ranskalaista kirjallisuutta. Hän sai valtion kirjallisuuspalkinnon vuosina 1964 ja 1970. Tämä kuva on Helsingin kaupunginmuseosta.

Ihmisiä nakkikioskilla

Kiertävä huvipuisto on ollut Vuosaaressa syyskuussa 1970. Tässä on Eeva Rista kuvannut ihmisiä nakkikioskilla. Nakki on maksanut tuolloin 50 penniä kappale. Kuva HKM

Nordsjön kartano

J. Peltonen on kuvannut pohjoisesta nähtynä Nordsjön kartanoa 24.7.1970. Viime kesänä kiertelin tämän kartanon ympäristössä kävelylenkkejä tehden. Tästä ei ollut pitkä matka kentille, joissa pelattiin Helsinki Cuppia futiksessa. Tyttäreni poika Jasper oli siellä edustamassa Järvenpään Palloseuraa.

Aurinkolahti

Studio B. Möller on vuonna 1972 ottanut ilmakuvaa Aurinkolahdesta Uutelassa. Keskellä on Mustalahden pienvenesatama. Kuva HKM

Kallvikintien ja Vuosaarentien risteys

Laszlo Lelkes on ikuistanut näkymää Kallvikintien ja Vuosaarentien risteyksestä vuonna 1974. Kuvassa näkyvät myös Ostoskeskus ja Shellin talo sekä Ulappasaarentien terassitalot. Kuva HKM

Valmetin telakka

Laszlo Lelkes on kuvannut Vuosaaressa Valmetin Niinisaaren telakkaa 13.9.1974. Kuva on Helsingin kaupunginmuseosta.

Näkymä Haapasaarentieltä

Teuvo Kanerva on ottanut kuvan Haapasaarentieltä kohti Lokkisaarentietä vuosien 1980-1986 välisenä aikana. Kuva on Museoviraston kuvakokoelmista.

Olen silloin tällöin laittanut tänne loppupuolelle myös elävää kuvaa täydentämään valokuvia. Nyt on Finlandia-katsauksessa no 326 pieni pätkä myös Vuosaaresta Rastilasta, jossa on pidetty SPR:N ensiapuharjoitus. Lyhytelokuva on vuodelta 1957 ja sen toimitti Olavi Puusaari. Filmi löytyy tämän linkin kautta: Finlandia-katsaus 326 | Kansallinen audiovisuaalinen instituutti | Finna.fi

Laitan muutamia mainoksia yhteistyökumppaneiltani. Näiden yrityksien tarjontaan ja tuotteisiin on helppo tutustua ihan kotisohvalta käsin. Käy kurkistamassa ja klikkaamassa, mitä edullisia tavaroita tai palveluksia on tarjolla!

*

Tämä on hyvä vaihtoehto rengaskauppoihin. Nopeat toimitukset kotiisi tai asennuskorjaamollesi; useita maksutapoja sekä edulliset renkaat ja vanteet. Rengasmerkkejä ovat mm. Good year, Pirelli, Bridgestone, Hankook, Continental, Michelin ja Nokian tyres. Löytyy myös Outlet, jossa on tosi edulliset hinnat. Klikkaa kuvaa ja katso!

*

Pari vuotta sitten Naantalin hotelli valittiin Suomen parhaaksi. Kurkista, mitä tarjouksia täältä löytyy kylpylöineen! Sieltä löytyy ainakin 60+ tarjoukset, syyskuun hoitotarjoukset ja K-plussa-tarjoukset.

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.