Vanhoja valokuvia Helsingistä – postauksia Facebook ryhmässä

Tuon jälleen näytille kuvapainotteisen blogini välityksellä niitä julkaisuja, joita olen tehnyt Helsinki vanhoissa kuvissa Facebook ryhmässä. Olen kasannut tähän niitä kuvia, jotka helmi-maaliskuulla 2023 on eniten kiinnostanut ryhmäläisiä minun esille tuomistani kuvista. Jos kerron, että tähän mahtuu vain sellaisia, joita 1 % ryhmästä on tykännyt, parhaimmillaan vähän yli kaksi, niin toteatte, että vähänlaisesti ovat tykänneet. No totean vielä , että 1 % ryhmästä on yli 1000, jotta onhan heitä ollut.

Olen näissä kuukausikatsauksissa esitellyt jonkun Helsinkiä kuvanneen kameraihmisen. Nyt on vuorossa kunnioitettavan määrän ikuistuksia kuvannut Aarne Pietinen. Kerron hänestä lopussa vähän henkilöhistoriaa.

Autoja on parkissa Keskuskadulla

Fredrik Runeberg on ikuistanut näkymää Helsingin Keskuskadulta 1930-luvulla. Autoja on nätisti pysäköityneinä keskellä katua. Melkoisen kantikkaita ovat menopelit tuolloin olleet. Postasin tämän kuvan Helsinki vanhoissa kuvissa ryhmässä 24.2.2023 ja sillä oli tuossa vaiheessa yli 1200 tykkääjää. Kuva on Museoviraston kuvakokoelmista.

Blogini ”sisältää mainoslinkkejä, mainoslinkit merkitty *-merkillä”.

Raitiovaunu Malmilla

Kun tämä raitiovaunu tuli teknisen käyttöikänsä päähän, niin sille löydettiin jatkoaikaa lapsien ilona Malmilla. Sitä ei romutettu, vaan se on tuotu lastentarhan pihalle. Bertel Okkola on tämän kuvan ottanut 18.9.1953. Kuvan laitoin facebook ryhmään Helsinki vanhoissa kuvissa 2.3.2023. Kuva on Helsingin kaupunginmuseosta peräisin. Sillä oli noin 960 tykkääjää ja keskustelua käytiin noin 60 kommentin voimin.

Liikennettä Lauttasaaren sillalla

Volker von Bonin on ollut kameransa kanssa Lauttasaaren sillalla vuonna 1960. Tuohon aikaan oli hyvin suosittu auto Volvo Amazon, joka on tässä keulilla. Oikealla puolella on Suomen kaapelitehdas. Myös Julius Tallbergin varastoa on näkyvissä. Postasin kuvan ryhmään 4.3.2023. Se on Helsingin kaupunginmuseosta. Sillä oli noin 960 tykkääjää ja 60 kommenttia.

Kalatuotteiden myyntiä veneistä

Monenlaisia kalavalmisteita on tarjolla silakkamarkkinoiden aikaan Helsingin Kauppatorilla kolera-altaan tienoilla olevista veneistä suoraan. Tämä kuva on otettu 5.10.1964 ja sen nappasi Constantin Grünberg. Tällä oli 1100 tykkääjää. Kuva on Helsingin kaupunginmuseosta.

Liikennettä Siltasaarenkadulla

Simo Rista on kuvannut liikennettä Siltasaarenkadulla vuonna 1971. Pompan nappi oli suosittu menopeli tuohon aikaan. Se oli tuo pikku Fiat, joita kuvassa näkyy kaksi. Suoraan edessä keskellä seisoo ylväänä Kallion kirkko. Tämä kuva on Helsingin kaupunginmuseosta. Postasin tämän 6.3.2023 ja sillä oli noin 1100 tykkääjää. Kommentteja oli yli 60.

Äiti ja lapsi sota-aikaan

Tämän sota-ajan kuvan on ottanut sotilasvirkailija Frisk 24.6.1941. Tässä on äiti ja lapsi Kaisaniemenkadun ja Mikonkadun kulmassa. Näinä päivinä Helsinkiä pommitettiin. Tämä kuva sai yli 2100 tykkäystä ja kommentteja oli myös paljon. Kuva on Sotamuseosta.

Talonmies portailla

Patrick Oras on paljon kuvannut Puu-Pasilaa. Tässä on yksi hänen otoksensa sieltä. Kuvassa on talonmies asuntonsa portailla Hertankatu 13 osoitteessa. Kuva on otettu vuosien 1970-1974 välisenä aikana. Itse julkaisin tämän kuvan 8.3.2023 Helsinki vanhoissa kuvissa Facebook ryhmässä. Tällä oli yli 1100 tykkääjää ja kommentteja noin 50. Kuva on Helsingin kaupunginmuseosta.

Kemikalia-liike Puu- Pasilassa

Tässä on jälleen Patrick Oraksen ikuistama kuva Puu-Pasilasta. Tämä on Hertankatu 16. Kemikalia-liikkeen kanssa on samassa rakennuksessa toiminut myös Auto-sähkökorjaamo. Kuva on 1970-luvulla otettu. Tällä oli yli 1500 tykkääjää ja kommentteja oli yli 100. Postasin tämän 11.3.2023. HKM

Kotikonnun henkilökuntaa

K-Kauppa Kotikontu sijaitsi aikanaan Kontulassa ostoskeskuksessa Ostostie 4. Tuntematon kuvaaja on ottanut ryhmäkuvan henkilökunnasta vuonna 1970. Julkaisin tämän kuvan ryhmässä 13.3.2023. Sillä oli 910 tykkääjää ja kommentteja oli noin 130. Kuva HKM

Muuraustöitä korkealla

Tässä rakennetaan Mikael Agricolan kirkkoa, jonka Lars Sock on suunnitellut. Muuraustyöt ovat juuri meneillään kuvassa. Aarne Pietinen on tämän kuvan ottanut syyskuussa 1934 Tehtaankadulta. Tämän kuvan julkaisin 15.3.2023. Tällä oli yli 1200 tykkääjää ja lähes sata kommentoijaa. Rohkeutta on tämä työ vaatinut, kun melkoisen korkealla työskennellään. Turvavarusteet olivat tuohon aikaan vähäisiä. Kuva on Museoviraston kuvakokoelmista.

Kaivopuiston kylpylärakennus

Eugen Hoffers on ikuistanut näkymää Kaivopuiston kylpylärakennuksesta vuonna 1870. Tämä on C.L. Engelin suunnittelema ja se valmistui vuonna 1836. Tämä tunnettiin myös nimellä Ullanlinnan kylpylaitos. Kuva on Museovirastosta. Rakennus kärsi vuonna 1941 pommituksista. Tämän kuvan toin Facebook ryhmään Helsinki vanhoissa kuvissa 17.3.2023. Sillä oli yli 1100 tykkääjää ja kommentteja oli yli 50.

Toimitusjohtaja Karl Stockmann ja poika Kurt

Ester Stockmann on ikuistanut näkymää Jusupovin huvilan portailta Kaivopuistossa vuonna 1901. Rappusilla on toimitusjohtaja Karl Stockmann ja poikansa Kurt. Tarkempi osoite on Itäinen puistokatu 15. Tämän kuvan postasin ryhmässä 17.3.2023. Sillä oli lähes 900 tykkääjää. Kuva on Museoviraston kuvakokoelmista.

Aarne Pietinen autonsa vierellä vuonna1935

Tässä poseeraa Aarne Pietinen uuden henkilöautonsa vierellä vuonna 1935. Kuva on Museovirastosta.

Aarne Pietinen syntyi 16.6.1884 Säkkijärvellä ja kuoli 31.3.1946 Helsingissä. Pietinen muutti Karjalasta Helsinkiin vuonna 1920. Hän ehti Viipurissa työskennellä isänsä liikeyrityksissä. Pääkaupungissa Pietisellä oli huonekalu- ja patjatehdas Sörnäisissä vuoteen 1929 saakka. Silloin tehdas meni konkurssiin. Aarne oli harrastanut valokuvausta aiemmin ja nyt hän alkoi tehdä sitä työkseen. Aluksi hän pääsi ottamaan valokuvia Uudelle Suomelle. Vuosina 1929-1931 Aarnella oli yhteisyritys valokuvaaja Akseli Neittamon kanssa. Vuonna 1931 hän perusti oman valokuvaamon Kasarmikadulle. Se oli Aarne Pietinen Oy. Yhdessä poikiensa Otson ja Matin hän otti useita tuhansia valokuvia. Aarnehan tunnettiin erityisesti mainos- ja teollisuuskuvaajana. Valokuvaamo säilyi perheen omistuksessa vuoteen 1976.

Aarne Pietinen vuonna 1942

Aarnen ensimmäinen vaimo karkasi, mutta pian tuon tapahtuman jälkeen hän avioitui käsityöyrittäjä Nancy Högströmin kanssa. Pietiset viettivät koreaa elämää, poliittista nuorsuomalaista aktivismia ja näyttävää suojeluskuntalaisuutta. Harrastuksenaan Aarne soitti selloa ja kasvatti dobermanneja.

VTM Markku Pietinen on kirjoittanut kirjan sukunsa historiasta. Siinä on verbaalista muotokuvaa Aarnesta seuraavaan tapaan: ”Herrasmies, lukenutkin. Kovasti oikealla ja aina oikeassa. Hyvä kirjoittaja, musikaalinen. Humoristinen, kreatiivinen (=luova) ja kiusaksi asti aloitteellinen, mutta lyhytjännitteinen. Joviaali (= hilpeä, veikeä, iloinen, eläväinen) , mutta herkästi tulistuva ja tukevasti vaimonsa tossun alla”.

Laitan muutamia mainoksia yhteistyökumppaneiltani. Näiden yrityksien tarjontaan ja tuotteisiin on helppo tutustua ihan kotisohvalta käsin. Käy kurkistamassa ja klikkaamassa, mitä edullisia tavaroita tai palveluksia on tarjolla!

*

Lomarenkaalla on melkoisen laaja valikoima vuokramökkejä, huviloita ja huoneistoja ympäri Suomea. Kaikkiaan löytyy 4200 kohdetta. Klikkaa kuvaa ja katso!

*

Käy kurkistamassa Telian tarjouksia!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.