Olen kaksi kuvapainotteista blogia tehnyt Helsingin päärautatieasemasta. Tässä tuon nyt vanhoja valokuvia näytille muista asemista. Näitä ovat muun muassa Huopalahti, Malmi, Pitäjänmäki, Pukinmäki, Puistola ja Tapanila.
Malmin toinen asemarakennus on kuvassa vuonna 1890 rataosalla Pasila – Riihimäki. Liikennepaikka avattiin käyttöön vuonna 1871. Asemarakennus valmistui vuonna 1878. Kuva on Suomen Rautatiemuseosta.
Blogini ”sisältää mainoslinkkejä, mainoslinkit merkitty *-merkillä”.
Kuvassa on Huopalahden ensimmäinen asemarakennus, joka valmistui vuonna 1900. Sen suunnittelijana oli Bruno Granholm. Tämä kuva Hoplaksista, Huopalahdesta , on otettu vuonna 1910. Kuva on Helsingin kaupunginmuseosta peräisin.
Tämä kuva Huopalahdesta on otettu vuosien 1910-1917 välisenä aikana. Kuva on Suomen Rautatiemuseosta. Laiturilla on lapsia ja aikuisia odottamassa junaa.
Tässä on Malmin toinen asemarakennus vuonna 1924. Kuva on Suomen Rautatiemuseosta.
Pukinmäen pysäkkirakennus valmistui vuonna 1910. Liikennepaikkana tämä avattiin 1.6.1886. Tämä kuva on otettu 1920-luvulla. Se on peräisin Suomen Rautatiemuseosta.
Tapanila avattiin vuonna1907 aluksi seisakkeena ja korotettiin pysäkiksi vuonna 1910. Tämän kuvan on vuonna 1930 ottanut runoilijamme kaima Eino Leino. Kuva on Suomen Rautatiemuseosta. Koira on tarkalla kuuloaistillaan havainnut, että nyt on hyvä hetki mennä kiskojen ylitse toiselle puolelle.
Aukusti Tuhka on kuvannut Puistolan asemaa vuonna 1953. Kuva on Museoviraston kuvakokoelmista.
Puistolan rautatieasema sijaitsee Helsinki-Riihimäki-radalla Tapanilan ja Tikkurilan asemien välissä. Sen osoite on Tapulikaupungintie 1. Rautatieasema perustettiin vuonna 1910. Vuonna 1913 paikalle saatiin pieni odotushuone, mutta se osoittautui pian tarpeeseen sopimattomaksi. Uutta asemaa ryhdyttiin suunnittelemaan jo 1920-luvun alussa. Vuonna 1924 Puistolaan valmistui puinen asemarakennus.
Tapanilan rautatieasemaa on kuvannut 1953 Aukusti Tuhka. Kuva on Museovirastosta.
Tapanilan asema on siirretty pääradan laajennuksen yhteydessä vuonna 1993 Pikku Huopalahteen. Se toimii siellä kaupunginosan asukkaiden kokoontumistilana. Nykyisen paikan osoitteena on Tilkantori 12. Se valmistui alun perin vuonna 1933.
Aukusti Tuhka on ahkerasti kuvannut eri puolilla Helsinkiä rautatieasemia vuonna 1953. Tässä hän on ikuistanut näkymää Pukinmäen rautatieasemasta. Kuva on Museovirastosta.
Teo Jästerberg on ikuistanut näkymää Huopalahden asemalta talvella 1957. Osoite on Kylätie 25. Kuva on Helsingin kaupunginmuseosta.
Huopalahden rautatieasema on vilkas lähijunien risteysasema Helsingissä Etelä-Haagassa. Se sijaitsee rantaradalla Ilmalan ja Valimon asemien välillä. Asemalta haarautuu Vantaankosken rata, jonka ensimmäinen asema on Pohjois-Haaga. Huopalahden rataosa avattiin käyttöön 1.9.1903. Asemarakennus on vuodelta 1902. Sitä laajennettiin vuonna 1911.Sen suunnitteli Bruno Granholm.
Constantin Grünberg on kuvannut Pitäjänmäen rautatieasemaa vuonna 1958. Kuva on Helsingin kaupunginmuseosta. Asema sijaitsee Valimon ja Mäkkylän asemien välissä. Helsingin päärautatieasemalta on sinne matkaa noin 8 kilometriä. Osoite on Pitäjänmäentie 40. Avattu käyttöön vuonna 1902. Sen suunnitteli Bruno Granholm. Asemalla pysähtyvät A- ja L-junat. Museovirasto on luokitellut Pitäjänmäen rautatieaseman valtakunnallisesti merkittäväksi rakennetuksi kulttuuriympäristöksi.
Asemarakennus sijaitsee radan pohjoispuolella. Se valmistui vuonna 1902 ja sitä laajennettiin vuonna 1911.
Paikallisjunaa Pitäjänmäellä vuonna 1995 on kuvannut Nina von Svetlick. Kuva on Helsingin kaupunginmuseosta.
Laitan ohessa linkit kahteen kuvapainotteiseen blogiin Helsingin päärautatieasemalta. Ensimmäisen tein 28.1.2023 ja se löytyy tästä: Helsinkiä vanhoissa kuvissa – Päärautatieasema – Mannari (blogaaja.fi)
Toinen 17.2.2023 tekemäni blogi löytyy tästä: Helsinkiä vanhoissa kuvissa – Päärautatieasema toisen kerran – Mannari (blogaaja.fi)
Laitan kolme sopimuskumppanieni mainosta tähän vielä. Katso ja klikkaa, mitä tarjouksia heiltä löytyy!
Lindexissä on edullisia vaatteita vauvoille ja naisille! Käy kurkkaamassa!
Björn Borg oli aikoinaan maailman paras tennispelaaja. Huippua on myös hänen tuotteensa vaatetuksessa. Käy katsomassa!