Olen Kalliossa neljättä kertaa blogineni. Tätä on mielletty työväen kaupunginosaksi. Nykyisin täällä asuu paljon opiskelijoita ja pienperheitä sinkuista puhumattakaan. Asunnot vanhassa talokannassa ovat kooltaan pieniä, joten perheen perustamisen ja kasvamisen myötä on hakeuduttava johonkin muualle. Kallion asunnoista noin 90 % on yksiöitä tai kaksioita.
Kadun nimissä Kalliossa on paljon viitteitä Ruotsin vallan aikaan. On kuninkaita ja sotasankareita. Näitä ovat muun muassa Kaarlenkatu, Vaasankatu, Fleminginkatu ja Sturenkatu. Pekka ja Pätkä-elokuvia tehtiin Toinen linja 13 osoitteessa, viisikerroksisessa talossa. Elokuvissa kuvitteellisesti mainittiin, että osoite on Voikukankatu 5 B 13 ja että Pekka onkin Esa Pakarinen oikealta nimeltään.
Hugo Sundström on vuonna 1930 ikuistanut näkymää Kallion yhteiskoulusta. Se sijaitsee osoitteessa Porthaninkatu 15. Tämä rakennus valmistui vuonna 1929. Sitä on myöhemmin laajennettu vuonna 1957. Kuva on Museoviraston kuvakokoelmista.
Hanna Castrenin perustama Sörnäisten yhteiskoulu aloitti toimintansa 1.9.1902 viisiluokkaisena reaalikouluna. Se oli ensimmäinen oppikoulu Pitkänsillan pohjoispuolisissa työläiskaupunginosissa Helsingissä. Vuonna 1913 koulu muuttui yliopistoon johtavaksi ja sai samalla nimen Kallion yhteiskoulu. Samassa yhteydessä koulun omistus siirtyi Kallion yhteiskoulun kannatusyhdistykselle Castrenilta.
Blogini ”sisältää mainoslinkkejä, mainoslinkit merkitty *-merkillä”.
Hugo Sundström on kuvannut näkymää, jossa keskiössä on Kallion kirkko. Kuva on Museovirastosta. Tässä ollaan Agricolankadulla.
Frans Evert Fremling on ollut kameransa kanssa Kallion kirjastossa 13.10.1942. Nuoria on ihan mukava määrä paikalla lueskelemassa. Kuva on Museoviraston kuvakokoelmista.
Äskeisessä kuvassa oltiin kirjaston sisällä ja tässä Aukusti Tuhka vuonna 1953 on kuvattu rakennusta ulkoa. Sen on suunnitellut Karl Hård af Segerstad vuonna 1912. Kuva on Museovirastosta.
Koulupoikia poseeraa Simo Ristan kameralle toukokuussa 1970 Kallion kansakoulun portilla Neljännellä linjalla. Kuva on Helsingin kaupunginmuseosta.
Talvista näkymää Toiselta linjalta on kuvannut Simo Rista vuonna 1970. Keskellä kuvaa on Ympyrätalo ja oikealla vähän näkyy Kallion virastotaloa. Kuva on Helsingin kaupunginmuseosta.
Näkymää Toisen linjan kulmasta on Eeva Rista toukokuussa 1970 kuvannut Kallion kirkon suuntaan. Kuva on Helsingin kaupunginmuseosta.
Simo Rista on kuvannut paljon Kalliossa 1970-luvulla. Tässä on yksi hänen otoksistaan Toiselta linjalta vuonna 1970. Kuva HKM
Ihmisiä on Pengerpuiston lähellä tässä Simo Ristan ottamassa valokuvassa vuonna 1970. Kuva on Helsingin kaupunginmuseosta peräisin.
Tässä on Karhupuistoa 1970-luvulla Viides linja 12-14 kohdilla. Kuvan on ottanut Keijo Laajisto. HKM
Simo Rista on jälleen ollut kuvaamassa Kalliossa. Tässä ollaan kuvan myötä Viidennellä linjalla vuonna 1974. Taustalla häämöttää Merihaka. Kuva on peräisin Helsingin kaupunginmuseosta.
Poliisi on tullut keskustelemaan puiston penkillä istuskelevien miesten kanssa. Harri Ahola on ottanut tämän kuvan vuonna 1982. HKM
Tässä on suora linkki ensimmäiseen Kallio-aiheiseen blogiini 12.10.2022. Tuolloin aloin tosissani innostua näistä kuvapainotteisista kirjoitelmista. Linkki on tässä: Helsinkiä vanhoissa kuvissa – Kallio – Mannari (blogaaja.fi) ja tässä on linkki toiseen blogiini, jonka tein 30.12.2022: Helsinkiä vanhoissa kuvissa – Kallio toisen kerran – Mannari (blogaaja.fi). Kolmas blogini on tehty 23.2.2023 ja se löytyy tästä: Helsinkiä vanhoissa kuvissa – Kallio kolmannen kerran – Mannari (blogaaja.fi)
Tässä on muutamia mainoksia, joissa yleensä aina on melkoisen hyviä tarjouksia. Tämä päivänä on myös terveellistä käydä kauppaa etänä, niin välttää basillit ja bakteerit sekä pienentää hiilijalanjälkeä. Tuotteet saat halutessasi kotiovelle! Katso ja klikkaa!
Tässä on hieno mahdollisuus yllättää ystävä etänä kukkasin. Katso ja klikkaa!
Vakuutukset on hyvä aika ajoin kilpailuttaa! Samalla on hyvä katsoa, ovatko ne ajan tasalla. Katso ja klikkaa!