Helsingin Kauppatori vanhoissa kuvissa neljännen kerran

Ilmastomuutosta on media ollut tulvillaan vuosia. Saan varmaankin kännykkääni tiedon, milloin pitää varata kumisaappaat, kun menen Kauppatorille. Eikä se minun mielestäni ole ilmastomuutosta Kauppatorin alueella, jos siellä alkaa tulvimaan. Vesi vaan valloittaa sen alueen takaisin, mikä sillä on ollut. Täytemaatahan siihen ajettiin meren paikalle, kun Kauppatoria tehtiin ja laajennettiin  noin 100-150 vuotta sitten.

Tällä kertaa alkaa vanhojen valokuvien esittäminen vähän ennen maamme itsenäistymistä otetusta valokuvasta vuodelta 1917.

Iäkäs torikauppias

Valokuvaaja Matti Kivekäs on ikuistanut 1.9.1917 näkymää Kauppatorilla. Iäkäs torikauppias myy luita. Hauveli muutaman metrin päässä tarkkailee, jospa sekin pääsisi edes yhtä pientä luuta nakertelemaan. Luusoppa on ollut aikoinaan hyvin pidetty keittoruoka. Sen sain tietää lukuisista kommenteista, kun tämän samaisen kuvan postasin Helsinki vanhoissa kuvissa Facebook ryhmässä. Kuva on Museovirastosta peräisin.

Blogini ”sisältää mainoslinkkejä, mainoslinkit merkitty *-merkillä”.

Latvian presidentti vierailulla

Latvian presidentti Janis Cakste vieraili Suomessa 15.5.-18.5.1926. Tässä yhteydessä hän piipahti tietysti myös Kauppatorilla. Kuva on Museovirastosta. Hän toimi maansa ensimmäisenä presidenttinä vuodesta 1922 kuolemaansa saakka vuonna 1927. Hän oli poliitikko ja lakimies.

Tupakanmyyjä Kauppatorilla

Myyntikärryn mainoskyltissä lukee suomen ja ruotsin kielellä ”Osta tupakkaa ja savukkeita sairaalta mieheltä”. Tuntematon kuvaaja on ikuistanut näkymän vuosien 1928-1930 välisenä aikana. Kuva on Museovirastosta peräisin.

Arvovaltainen vieras

Tässä odotellaan arvovaltaista vierasta Kauppatorilla vuosien 1928-1930 välisenä aikana. Kuvan on ottanut Korttikeskus. Se on Museovirastosta peräisin.

Vapun viettäjiä Kauppatorilla

Kuvatiedoston mukaan on jo 3.5.1930, kun vappua vietetään Kauppatorilla. Tuntematon kuvaaja on ikuistanut näkymää. Kuva on Museovirastosta.

Lottia on Kauppatorilla

Lotta Svärd-järjestö vietti 10-vuotisjuhliaan Senaatintorilla. Nyt on lottia saapunut jo Kauppatorillekin tuosta juhlasta. Aarne Pietinen on ottanut tämän kuvan vuonna 1931. Se on Museovirastosta peräisin.

Nainen myy vihanneksia

Aarne Pietinen on ikuistanut torinäkymää vuonna 1934. Tässä ollaan vihannesten myyntipisteen luona. Kuva on Museovirastosta.

Toimittaja Reino Hirviseppä

Tässä on tilanne, missä toimittaja Reino Hirviseppä haastattelee Kauppatorilla Vallisaaren räjähdysonnettomuudessa loukkaantunutta henkilöä 9.7.1937. Aarne Pietinen on ollut myös kameransa kanssa paikalla. Kuva on Museovirastosta.

Puolustusvoimien ammusvarikolla Vallisaaressa tapahtui yllä mainittuna päivänä suuronnettomuus. Siinä sai surmansa 12 ihmistä ja kymmeniä ihmisiä loukkaantui. Useita rakennuksia tuhoutui täysin tai vaurioitui. Onnettomuus sai ilmeisesti alkunsa rannikkotykistön taistelupanosten varomattomasta käsittelystä. Varasto varastolta edennyt räjähdysten sarja jatkui koko päivän ja se näkyi sekä tuntui kaupungissa asti. Saarella olleet yrittivät pelastautua keinolla millä hyvänsä, osa veneillä ja osa uiden.

Reino Hirviseppä ja Palle olivat Reino Palmrothin taiteilijanimiä tai nimimerkkejä. Reino (1906-1992) oli sanoittaja, radiotoimittaja, kirjailija ja majuri. Pallesta olisi vaikka kuinka paljon kerrottavaa, koska hän oli ansiokkaasti niin monissa asioissa mukana. Vuonna 1982 hän sai kamarineuvoksen arvon.

Lotat myyvät mämmiä

Aarne Pietinen on kuvannut 1930-luvulla lottien myyntipistettä Kauppatorilla. He ovat olleet siellä myymässä mämmiä. Kuva on Museovirastosta peräisin.

Suomen suurkisat 1947

Runsain joukoin on Kauppatorilla ollut järjestäytyneenä Suomen Suurkisoihin osallistuneita henkilöitä vuonna 1947. Heitä on kuvannut Hede-Foto. Kuva on Museovirastosta.

Maanantaina 30.6.1947 suoritettiin Suurkisojen avajaismarssi. Siinä oli marssirivistössä noin 51 500 osanottajaa, 44 ratsua, 45 polkupyörää, 9 moottoripyörää ja 12 autoa. Se oli ylivoimaisesti suurin yhtenäinen marssimuodostelma, mitä meillä Suomen maassa koskaan on ollut liikkeellä. Sen sai aikaan urheilun aatevoima. Avausmarssia seurasi 150 000 henkilöä. Marssi alkoi Eläintarhan ja stadionin liepeiltä. Ohimarssi suoritettiin Eduskuntatalon halki, jossa pääministeri Mauno Pekkala ja muita arvovaltaisia henkilöitä ottivat kulkueen vastaan.

Kalakauppias ja kukkakimppu

Osmo Kuusisto on ottanut hienon kuvan kalakauppiaasta kukkakimppuineen kolera-altaan tienoilla Kauppatorilla. Kuva on Museoviraston kuvakokoelmista peräisin.

Vihanneskauppaa on meneillään

Vihanneksia on tarjolla kesäisellä Kauppatorilla tässä Volker von Boninin ottamassa valokuvassa. Kuva on 1970- tai 1980-luvulla. Se on Museoviraston kuvakokoelmista peräisin.

 

Tässä on muutama mainos, joissa yleensä aina on melkoisen hyviä tarjouksia. Tämä päivänä on myös terveellistä käydä kauppaa etänä, niin välttää basillit ja bakteerit sekä pienentää hiilijalanjälkeä.  Katso ja klikkaa! 

*

Tässä on hieno mahdollisuus yllättää ystävä etänä kukkasin. Katso ja klikkaa!

*

Vakuutukset on hyvä aika ajoin kilpailuttaa! Samalla on hyvä katsoa, ovatko ne ajan tasalla. Katso ja klikkaa! 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.