Vanhoja valokuvia pääkaupungista – nostalgiaa kuvien kautta

Olen postaillut vanhoja valokuvia Facebook ryhmässä Helsinki vanhoissa kuvissa syyskesällä jo kolmen vuoden ajan. Olen mielenkiintoisimmista valokuvista kyhäillyt vielä kuukausittain kuvapainotteisen blogin, jossa aina kerrallaan tuon 12 vanhaa valokuvaa tarjolle ja samassa yhteydessä myös vähän paikallishistoriaa. Tähän kuukausikatsaukseen otan lähinnä sellaisia kuvia, jotka tuossa mainiossa ryhmässä ovat saavuttaneet eniten tykkäyksiä ja kommentteja omista postauksistani. Nyt niitä tuhannen tykkäyksen valokuvia on alkanut tulla vähän tiuhempaan, joten välillä tulee näitä blogejakin kolmen viikon välein. Näiden lisäksihän olen kaupunginosista tai muista Helsinkiä käsittävistä mielenkiintoisista kohteista kirjoittanut jo noin sata blogia. Niitä löytyy tämänkin kirjoitelmani lopussa olevasta Arkistot-kohdasta.

Tällä kertaa tuon näytille valokuvia maalis- ja huhtikuulta. Esittelen aivan lyhyesti blogini lopussa tällä kertaa U.A. Saarista.

Stockmannin edustaa

Kari Pulkkinen on kuvannut Stockmannin edustaa kesällä 1975. Ihmisiä liikkuu jalan vähän eri suuntiin. Tällä valokuvalla oli yli 2100 tykkääjää ja reilu 130 kommenttia. Tämän postasin Helsinki vanhoissa kuvissa Facebook ryhmässä 20.3.2023.

Blogini ”sisältää mainoslinkkejä, mainoslinkit merkitty *-merkillä”.

Vesihiihtoa Töölönlahdella

Tämä kuva on otettu 26.9.1929 Töölönlahdella. Voi olla varhaismallia sup-lautailuista. Kuvan takana on ollut merkintä Sirius Hämeentie A. Tämä on Museoviraston kuvakokoelmista peräisin. Postasin tämän kuvan ryhmässä 21.3.2023. Sillä oli yli 2200 tykkääjää ja kommentteja yli 40.

Ilmakuva Merihaasta

Tässä on Sky-Foto Möllerin ottamaa ilmakuvaa Merihaasta vuonna 1977. Puolessa välissä valokuvaa näkyy vaakasuorassa myös Valtion virastotaloa osoitteessa Haapaniemenkatu 4 ja Meijeriväen Eläkekassan taloa Kaikukatu 3. Itselläni tämä kuva on nyt ollut muutaman kuukauden tietokoneellani näytönavauskuvana. Ai ettäkö minkä ihmeen takia! Olen asunut tuossa virastotalossa ylimmässä kerroksessa aivan keskellä näitä kahta rakennusta. Siinä missä on valkea parveke, oli meidän asuntomme vuosina 1981-1989. Tämä kuva on Helsingin kaupunginmuseosta peräisin.

Asematunneli vuonna 1968

Urpo Ronkainen on ollut kameransa kanssa asematunnelissa Uudenvuodenpäivänä vuonna 1968 kuvaten tämän näkymän. Asematunneli avattiin 5.12.1967. Ihmisiä on Kahvila Tunneli Cafen sisällä ja myös sen edustalla. Tämän kuvan postasin Facebook ryhmässä 24.3.2023. Tällä kuvalla oli yli 1100 tykkääjää ja yli 50 ihmistä kommentoi. Kuva on Museovirastosta.

Lauttasaaren vesitorni

Teuvo Kanerva on ikuistanut näkymää Lauttasaaren vesitornista vuonna 1968. Tämän kuvan postasin 24.3.2023. Sillä oli noin 960 tykkääjää ja kommentteja käytiin yli 50 henkilön välityksellä. Kuva on Museovirastosta.

Näkymää Mannerheimintielle

Volker von Bonin on ikuistanut tämän mahtavan hienon valokuvan parlamenttitalomme eli Eduskunnan edestä etelään Mannerheimintielle. Ajankohta on ollut vuosi 1965. Tällä kuvalla oli yli 1200 tykkääjää ja kommentteja oli yli 20. Postasin kuvan ryhmässä 25.3.2023. Se on Museoviraston kuvakokoelmista peräisin.

Turun kiitojuna Huopalahdessa

Turun kiitojuna ohittaa Huopalahden asemaa vuonna 1957. Teo Jästerberg on ikuistanut tätä näkymää. Postasin tämän kuvan 25.3.2023. Sillä oli yli 1000 tykkääjää ja kommentteja noin 70. Kuva on Helsingin kaupunginmuseosta.

Toinen linja 5

Tässä on talvista näkymää Kallion kaupunginosasta Toiselta linjalta vuonna 1970. Oikealla näkyy vähän Kallion virastotaloa, keskellä Ympyrätaloa ja vasemmalla on Arenatalo. Lumi on jo peittänyt, autot… Mitenköhän se laulu menikään? Simo Rista on tämän kuvan ottanut. Se on Helsingin kaupunginmuseosta peräisin. Tätä kuvaa tykkäsi yli 1000 ryhmän jäsentä Helsinki vanhoissa kuvissa. Noin 50 henkilöä kommentoi kuvaa.

Leipomo Malmilla

Tuntematon kuvaaja on ottanut ikuistuksen 1960-luvulla leipomosta, jonka osoite on ollut Tattariharjuntie 24. Postasin tämän kuvan 28.3.2023. Sillä oli yli 1300 tykkääjää ja kommenttejakin oli liki sata. Kuva on Helsingin kaupunginmuseosta.

Skohan talo

Skohan talo sijaitsi sillä paikalla, missä Makkaratalo on tänä päivänä eli Kaivokatu 6 ja Keskuskatu 8 kulmauksessa. Tämän komean rakennuksen piirsivät yhdessä Theodor Höijer ja F.A. Sjöström. Kuva on otettu 1960-luvun alkupuolella ennen sen purkamista, joka tapahtui vuonna 1965. Tämän kuvan on ottanut Asko Salokorpi. Kuva on Helsingin kaupunginmuseosta. Postasin tämän kuvan 29.3.2023. Sillä oli yli 1000 tykkääjää ja kommentteja oli liki 90.

Kalakauppias ja kukkakimppu

Tämän komean kuvan on ottanut Osmo Kuusisto. Kalakauppias ja kukkakimppu on kalamyyjällä kädessään kolera-altaan reunalla. Kuvan ottamiselle ei ole ajankohtaa tiedossa. Se on Museoviraston kuvakokoelmista peräisin. Tämän postasin 30.3.2023. Sillä oli yli 1200 tykkääjää. Kommentteja oli noin 20.

Iäkäs torikauppias vuonna 1917

Lähteekö luu vitosella, mietiskelin itse hiljakseen. Matti Kivekäs on ikuistanut näkymää Kauppatorilta 1.9.1917. Tämä iäkäs torikauppias möi luita. Tällä kuvalla oli yli 1600 tykkääjää ja aivan ennätysmäärä kommentoijia minun postauksilleni eli yli 190. Postasin tämän kuvan 30.3.2023, Kuva on Museoviraston kuvakokoelmista.

U.A. Saarinen kameran takana

Urho Aarre Hugo Saarinen syntyi vuonna 1927 ja kuoli vuonna 1991. Oheisessa kuvassa hän on kameran takana Münchenissä Keystone Pressin palvelussa ollessaan vuonna 1953. Se oli Euroopan suurin kuvatoimisto. UA oli ensin töissä Münchenissä ja sitten Länsi-Berliinissä. Tällöin tehtävänä oli toimia erikoisreportterina ja tehdä kuvareportaaseja Itä-Berliinin alueelta.

U.A. Saarinen oli suomalainen lehti- ja mainoskuvaaja. Hän aloitti ammattimaisena valokuvaajana vuonna 1943. Hän oli kamera-assistenttina ja B-kuvaajana Puolustusvoiman tiedotusjoukoissa vuosina 1943-1944.

U.A. Saarinen 1950-luvulla

Sodan jälkeen hän ehti olla lukuisten valokuvaamojen palveluksessa. Vuodesta 1948 alkaen hän toimi freelancekuvaajana. Hän omisti kuvaamot Kuvapalvelu U.A. Saarinen, Haavisto & Saarinen, U.A. Saarinen Kameravintti, Studio Colorrex ja U.A. Saarisen Lentävät kamerat. Hän kuvasi monille lehdille, joita olivat muun muassa New York Times, Helsingin Sanomat, Suomen Kuvalehti, Apu, Seura, Kotiliesi, Kotiposti ja Viikkosanomat. Myöhemmin lehtikuvauksen tilalle tulivat UA:n työsaralla muoti-, messu- ja henkilökuvaukset.

U.A. Saarinen 1980-luvulla

U.A. Saarinen oli mukana myös kuntapolitiikassa. Hän oli Helsingin kaupunginvaltuuston jäsenenä vuosina 1989-1991. Hän alkoi saada taiteilijaeläkettä vuonna 1988. Museovirastossa omistamassa U.A. Saarisen kokoelmassa on yli 300 000 valokuvaa vuosilta 1947-1991. En ole tainnut vielä ihan promilleakaan ehtinyt tuoda hänen ikuistuksiaan tarjolle  Facebook ryhmässä Helsinki vanhoissa kuvissa.

Laitan tähän aikajärjestykseen suorat linkit aiemmin tekemistäni kuukausikoosteista:

”Helsinki vanhoissa kuvissa” on hieno Facebook ryhmä – Mannari (blogaaja.fi)

Helsinki vanhoissa kuvissa tulee myös minun kauttani esille – Mannari (blogaaja.fi)

Helsinki vanhoissa kuvissa – facebook ryhmä – Mannari (blogaaja.fi)

Tarjolle vietyjä kuvia Helsinki vanhoissa kuvissa facebook-ryhmään – Mannari (blogaaja.fi)

Helsinki vanhoissa kuvissa viidennen kerran – Mannari (blogaaja.fi)

Mielenkiintoisimmat postaukseni Helsinki vanhoissa kuvissa ryhmään syys- ja lokakuulta – Mannari (blogaaja.fi)

Helsinki vanhoissa kuvissa – marraskuun kiintoisimmat otokset – Mannari (blogaaja.fi)

Facebook ryhmä Helsinki vanhoissa kuvissa – omia postauksiani joulukuussa 2022 – Mannari (blogaaja.fi)

Helsinki vanhoissa kuvissa – tammikuun suosituimmat postaukseni – Mannari (blogaaja.fi)

Vanhoja valokuvia Helsinki vanhoissa kuvissa Facebook ryhmässä – helmikuun mielenkiintoisimmat kuvat – Mannari (blogaaja.fi)

Vanhoja valokuvia Helsingistä – postauksia Facebook ryhmässä – Mannari (blogaaja.fi)

 

Laitan muutamia mainoksia yhteistyökumppaneiltani. Näiden yrityksien tarjontaan ja tuotteisiin on helppo tutustua ihan kotisohvalta käsin. Käy kurkistamassa ja klikkaamassa, mitä edullisia tavaroita tai palveluksia on tarjolla!

*

Jos sinulla on kertynyt pikkuvippejä ja osamaksulainoja monista paikoista, niin tässä on hyvä keino Suomen yhdistelylainan kautta maksaa ne pois. Katso ja klikkaa!

*

Käy kurkistamassa Telian tarjouksia! 

Yksi kommentti artikkeliin ”Vanhoja valokuvia pääkaupungista – nostalgiaa kuvien kautta

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.