Kruununhaka vanhoissa kuvissa neljännen kerran

Olen nyt neljättä kertaa kuvapainotteisten blogieni kanssa lähellä sitä tienoota, jossa sain olla töissä. Olin Kansallisarkiston palveluksessa Rauhankadulla vuosina 2005-2019. Siinä oli työpaikkani ympärillä arvokiinteistöjä muitakin. Suomen Pankki ja Säätytalo olivat lähimmät naapurit valtion rakennuksista. Oli ilo katsella Suomen Pankin komeita kukkaistutuksia Snellmanninkadun puolella ohi kulkiessa. Silloin tällöin poikkesin Hallituskadulla, jossa meillä oli yksi toimipisteistämme. Kruununhaka tuli tutuksi katuineen myös Siltavuorenrantaan kävellessäni. Siellä meillä oli toimipiste meren rannalla.

Laitan blogini loppuun suorat linkit kolmesta aikaisemmasta kirjoitelmastani. Nyt lähden kuvien kanssa liikkeelle 1890-luvulta. Siltä ajalta tulee kolme vanhaa valokuvaa.

Aleksanterinkatu 18

Tämä kuva on otettu Senaatintorilta nähtynä vuosien 1891-1892 välisenä aikana. Vasemmalla on Senaatintalo osoitteessa Nikolainkatu 1, eli nykyisin Snellmanninkatu. Siinä on ollut myös vuokra-ajuriasema. Ajurikonttori Lindroos & Flodström oli tuossa keskellä olleessa kiinteistössä Aleksanterinkatu 18. Kuvan on ikuistanut A.E. Rosenbröijer. Kuva on Helsingin kaupunginmuseosta.

Blogini ”sisältää mainoslinkkejä, mainoslinkit merkitty *-merkillä”.

Uudenmaan pataljoonan miehistökasarmi

Elisabethinkatu 1 ja Maurinkatu 1 osoitteessa oli tämä Uudenmaan pataljoonan miehistökasarmi. Arkkitehti Evert Lagerspetz oli tämän suunnitellut 1882-1883. Kuva on A.E. Rosenbröijerin ottama 1890-luvulla. Nykyisin tässä rakennuksessa toimii muun muassa Sotamuseo sekä Maanpuolustuskorkeakoulun kirjasto. Tämä kuva on Helsingin kaupunginmuseosta. Tämän rakennuksen parkkipaikka oli 2010-luvulla myös minun työpaikkani Kansallisarkiston käytössä, kun remontin johdosta omat kuusi paikkaa olivat tilapäisesti menetetty.

Valtionarkisto

Näkymän Valtionarkistosta 1890-luvulla on ikuistanut K.E. Ståhlberg. Hevosraitiovaunu on juuri tulossa Rauhankatu 17 kohdilla ja kääntymässä Nikolainkadulle eli nykyiselle  Snellmanninkadulle. Eipä ollut vielä sähköjä entisessä työpaikassani tuohon aikaan. Pääosin luonnon valossa suorittivat asiakkaat tutkimuksiaan tuolloin. Tämä kuva on Helsingin kaupunginmuseosta.

Potkukelkkailija 1920-luku

Valokuvaaja L. Piltz on ikuistanut näkymää 1920-luvulla Kruununhaassa. Potkukelkkailijan takana on Säätytalon puiston suihkulähde. Kuva on Mobilian arkistosta.

Kruununhakaa ilmakuvassa

Halkolaituri ja Pohjoisranta ovat olleet muun muassa kohteena tässä Foto Roosin ottamassa ilmakuvassa vuonna 1930. Kuva on Helsingin kaupunginmuseosta.

Suihkukaivo Säätytalon puistossa

Säätytalon suunnittelija oli sama kuin Kansallisarkistonkin. Hän oli arkkitehti Gustaf Nyström. Hän on suunnitellut myös tämän suihkulähteen Säätytalon puistossa. Kohteen osoite on Snellmanninkatu 9-11. Kuvakeskus valokuvaamo on tämän näkymän ikuistanut 1930-luvulla. Kuva on Helsingin kaupunginmuseosta.

Lumenluontia Snellmanninkadulla

On pyryä ja pitkäperjantai 23.3.1951, kun Pekka Kyytinen on lähtenyt Snellmanninkadulle kuvaamaan luovaa työtä tekeviä lumimiehiä. Oikealla raitiovaunun edessä näkyy Valtionarkisto. Kuva on Helsingin kaupunginmuseosta.

Meritullinkatu ja Rauhankatu

Eino Heinonen on ikuistanut näkymää Meritullinkadun ja Rauhankadun kulmauksesta etelään päin. Ajankohta on ollut 1950-luku. Kuva HKM

Olavi Virta keittiössään

Laulaja Olavi Virtanen kokkailee keittiössään vuonna 1956. Hän asui perheineen Meritullinkadulla tuolloin. U.A. Saarinen on tämän kuvan ottanut. Se on Museovirastosta peräisin.

Liisankatu 8 ja 6

Vuonna 1964 on Raija Järvelä ollut kameransa kanssa Liisankadulla. Kuvassa on rakennukset no 8 ja 6. Kuva on Helsingin kaupunginmuseosta.

Mariankatu 28 ja 26

Constantin Grünberg on ikuistanut tämän näkymän kamerallaan 13.9.1964 Kruununhaasta. Tässä on rakennukset Mariankatu 28 ja 26. Edessä on Liisankatu. Kuva on Helsingin kaupunginmuseosta.

Ilmakuvaa Kruununhaasta

Sky Foto Möller on kuvannun Kruununhakaa ilmasta 1970-luvulla. Senaatintorin ja Tuomiokirkon kanssa samassa vaakasuoraisessa linjassa ovat oikeammalla Suomen pankki ja Kansallisarkisto.  Kuva on Helsingin kaupunginmuseosta.

Tässä tulee vielä muutamia sopimuskumppanieni mainoksia hyvistä tuotteista tai palveluista. Katso ja klikkaa!

*

Vallilasta löytyy verhoja ja mattoja edulliseen hintaan. Katso ja klikkaa! Vaimoni osti jokin aika sitten isot matot keittiöön ja olohuoneeseen tosi edullisesti. Ne tulivat postivapaasti lähikauppaan muutaman sadan metrin päähän.

*

Lindexissä on edullisia vaatteita vauvoille ja naisille! Käy kurkkaamassa!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.