Punavuori vanhoissa kuvissa kolmannen kerran

”Rööperiin mä kaipaan niin”. Sitä on laulellut Pepe Willberg ja Jormas. Paitsi lauluja on tehty sieltä, niin myös elokuva. Minulle alue on tuttua 1990-luvulta, kun meillä oli siellä kiinteistöjä hoidossa jonkin verran valtiolla töissä ollessani rakennushallinnon alaisuudessa.

Tämä on kolmas kuvapainotteinen kertomukseni blogin muodossa Punavuoresta. Laitan loppuun linkin kahdesta aikaisemmasta, joissa on jo tullut näytille 24 vanhaa valokuvaa.

Kaksi poikaa polkupyörineen

Tässä ollaan kuvan myötä Punanotkon puistossa, mikä tänä päivänä tunnetaan paremmin Johanneksen puistona. Taustalla on Korkeavuorenkatu 21 ja 23. Ajankohta on 1900-luvun alku. Varovaisesti ovat pojat joutuneet ajamaan pyörillään sateisilla keleillä, kun ei ole ollut lokasuojia. Kuva on Helsingin kaupungin museoista.

Blogini ”sisältää mainoslinkkejä, mainoslinkit merkitty *-merkillä”.

Merimiehenkatua vuonna 1911

Artur Faltin on ikuistanut näkymää Merimiehenkadulta vuonna 1911 meillekin nähtäväksi 112 vuoden päähän. Kuva on hyvin säilynyt tuon ajan Museovirastossa ja on nyt tarjolla kaikille halukkaille nähtäväksi.

Johanneksen puisto

Ensimmäisen kuvan yhteydessä tuli jo esille, että Punanotkon puisto ja Johanneksen puisto merkitsevät samaa. Tässä näkyy Johanneksen kirkko myös. Kuvan on ottanut Eric Sundström aikavälillä 1914-1919. Kuva on Helsingin kaupunginmuseosta peräisin.

Valkokaartilaisia

Tässä on Valkokaartilaisten III pataljoona ja sen 3. komppania ja II joukkue ryhmäkuvassa Korkeavuorenkatu 23 takapihalla vuonna 1918. Heitä on kuvannut Eric Sundström. Taustalla on Punanotkonkatu 3.  Kuva on Helsingin kaupunginmuseosta.

Sekatavaramyymälä vuonna 1934

Elannon kokoelmista on peräisin tämä kuva sekatavaramyymälästä, joka sijaitsi Iso Roobertinkatu 27 osoitteessa. HKM

Liikennettä Isolla Roobertinkadulla

Tässä olemme kuvan myötä 1950-luvulla Iso Roobertinkadulla. Kuvan on ottanut Räshid Nasretdin. Oikealla puolella on ollut Alkola, joka on Alkon pääkonttori. Kuva on otettu Erottajan suuntaan. Se on Museoviraston kokoelmista peräisin.

Annankatu 9

Räshid Nasretdin on ottanut myös tämän kuvan. Nyt olemme Annankadulla 1950-luvulla. Keskellä vasemmalla puolella on Annankatu 9. Kuva on Museovirastosta.

Uudenmaankatu 38

Tässä olemme Uudenmaankatu 38 osoitteessa. Tämäkin talo on minulle tullut 1990-luvulla tutuksi. Tämä oli valtion omistuksessa ja tässä myös asui joitakin Helsingin rakennuspiirin työntekijöitä, kuten autonkuljettajia ja kiinteistönhoitoa esimerkiksi. Tämän näkymän on ikuistanut 5.4.1959 valokuvaaja Constantin Grünberg. Kuva on pihalta nähtynä. Talo on puurakenteinen, mutta pintarapattu. Kuva on Helsingin kaupunginmuseosta.

Korkeavuorenkatu 21

Pekka Kyytinen on ottanut 1960-luvulla kuvaa Korkeavuorenkatu 21 rakennuksesta. Talo on aikanaan ollut Ohranan käytössä. Tämä rakennus kuului 1990-luvulla ja jo ennen sitäkin Rakennushallituksen alaisuudessa olleen Helsingin rakennuspiirin korjaus- ja kiinteistöhuoltoon. Minulle tämä tuli tutuksi 1990-luvulla. Silloin siellä toimi Rajavartiolaitos ja Ympäristöministeriö. Jälkimmäisellä oli työpisteet myös Ratakadulla ja Esplanadilla. Kuva on Helsingin kaupunginmuseosta.

Laivurinkadun ja Sepänkadun risteys

Unto Laitila on ottanut paljon valokuvia Helsingin kaupungin liikennelaitoksen busseista ja raitiovaunuista. Tässä on hänen ikuistamana näkymä Laivurinkadun ja Sepänkadun risteyksestä vuosien 1967-1969 välisenä aikana. Taustalla on niin sanottu Viiskulma. Kuva on Helsingin kaupunginmuseosta.

Näkymä Bulevardilta

Eeva Rista on ikuistanut näkymää Bulevardilta Hietalahden torin suuntaan. Ajankohta on ollut vuosi 1970. Kuva on Helsingin kaupunginmuseosta.

Ravintola Kannu

Ilari Järvinen on ikuistanut näkymää legendaarisesta Ravintola Kannusta 22.1.1996. Osoite on Punavuorenkatu 12. Kuva on Hotelli- ja ravintolamuseosta.

Laitan tähän suorat linkit kahdesta aikaisemmasta Punavuori-blogista:

Helsinkiä vanhoissa kuvissa – Punavuori – Mannari (blogaaja.fi)

Helsinkiä vanhoissa kuvissa – Punavuori toisen kerran – Mannari (blogaaja.fi)

Tässä tulee vielä muutama sopimuskumppanieni mainos hyvistä tuotteista tai palveluista. Katso ja klikkaa!

*

Tässä on hieno mahdollisuus yllättää ystävä etänä kukkasin. Katso ja klikkaa!

*

Vakuutukset on hyvä aika ajoin kilpailuttaa! Samalla on hyvä katsoa, ovatko ne ajan tasalla. Katso ja klikkaa! 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.