Raitiovaunuliikennettä vanhoissa kuvissa Helsingissä kolmannen kerran

Helsingissä ajellaan kymmentä raitiolinjaa, jotka ovat myös sen mukaan numeroitu. Kaksisuuntaista rataa on yhteensä 55 kilometriä. Pysäkkejä on yli 300. Raitioliikenne alkoi Helsingissä vuonna 1891. Ensimmäiset linjat kulkivat Töölöstä Etelärantaan ja Sörnäisistä Lapinlahteen. Ensimmäiset raitiovaunut olivat hevosvetoisia. Ensimmäiset sähköraitiovaunut tulivat liikenteeseen syyskuussa vuonna 1900.

Blogini ”sisältää mainoslinkkejä, mainoslinkit merkitty *-merkillä”.

Hevosvetoinen raitiovaunu

Tämä on juuri äsken mainitsemilta ensimmäisiltä reiteiltä eli Sörnäinen-Lapinlahti. Hevosvoimaisella raitiovaunulla mentiin liikenteessä aina syksyyn 1900 saakka, jota ennen tämä kuvakin on otettu. Lauttasaaressa kesti hevosvetoinen liikenne paljon pitempään. Tässä on hevosvetoinen raitiovaunu kääntymässä Unioninkadulta Pohjoisesplanadille. Kuva on Helsingin kaupunginmuseosta.

Bulevardi

Tässä on Helsingin Bulevardi noin vuonna 1900. Tämä on ollut postikortti. Kuva on Museovirastosta.

Aleksanterinkatua

Tässä mennään Aleksanterinkadulla. Signe Brander on toiminut kuvaajana. Ajankohta on ollut vuosi 1907. Signe on kuvannut näkymää Kluuvikadun kulmasta Senaatintorille päin. Oikealla ovat rakennukset Aleksanterinkatu 38, 36 ja 34. Kuva on Helsingin kaupunginmuseosta.

Raitiovaunu Kaivopuistossa

Vilho Setälä on kuvannut raitiovaunua Kaivopuistossa vuonna 1909. Takana on kulmatalo Muukalaiskatu 4 ja Ullankatu 3, joka valmistui vuonna 1905. Kuva on Museovirastosta.

Raitiovaunu Saunakadulla

Vilho Setälä on tämänkin kuvan ottanut, kuten edellisenkin. Tässä on raitiovaunu Saunakadulla, mikä mykyisin tunnetaan Laivasillankatuna. Ajankohta on siinä 1910 vuoden kieppeissä. Kuva on Museovirastosta.

Kauppatori-Sörnäinen linja

Raitiovaunu perävaunuineen on kaupunginportilla Itäisellä viertotiellä vuosien 1914-1925 välisenä aikana. Nykyisin tuo katu tunnetaan paremmin Hämeentienä. Kauppatori-Sörnäinen linja on kyseessä. Oikealla on raitiovaunun ”kunkku”. Kuljettajan sukunimi on nimittäin Kuningas. Rahastaja vieressä on Elin Lahti. Kuva on Helsingin kaupunginmuseosta.

Raitiovaununkuljettajia

Raitiovaununkuljettajia on ryhmäkuvassa 1920-luvulla. Kuva on Museoviraston kokoelmista.

Raitiovaunuja Kauppatorilla

Hugo Sundström on ottanut kuvan 30.9.1939 kuvan Kauppatorin läheltä. Ponnistelua on näidenkin mukuloiden suhteen tapahtunut ja melko lailla tasatahdissa. Kuva on Museovirastosta.

Raitiovaunuja viiden minuutin pysäkillä

Tässä ollaan Porvoonkadulla ns. viiden minuutin pysäkillä 1930-luvulla. Foto Roos on ottanut tämän kuvan. Se on Helsingin kaupunginmuseosta peräisin.

Minkkiniemen raitiovaunu

Hugo Sundström on ollut kameroineen Munkkiniemen raitiovaunussa 1949-1950 välisenä aikana. Kuva on Helsingin kaupunginmuseosta.

Sotilasparaati

Marsalkka Mannerheimin juhlapäivää vietetään 4.6.1952 Mannerheimintiellä. Kuvan on ikuistanut valokuvaaja U.A. Saarinen. Kuva on Museovirastosta.

Vanhan kaluston esittelyä

Vanhan raitiovaunukaluston esittelyä on Helsinki-päivien aikana 20.6.1971 tarjolla Vallilan varikolla. Kuvan on ottanut Carl-Gustaf Gröndahl. Kuva on Helsingin kaupunginmuseosta.

Tässä on suorat linkit aikaisempiin raitiovaunu-blogeihin:

Helsinkiä vanhoissa kuvissa – Raitiovaunuliikenne – Mannari (blogaaja.fi)

Helsinkiä vanhoissa kuvissa – Raitiovaunuliikennettä toisen kerran – Mannari (blogaaja.fi)

Tässä tulee vielä muutama sopimuskumppanieni mainos hyvistä tuotteista tai palveluista. Katso ja klikkaa!

*

Tässä on hieno mahdollisuus yllättää ystävä etänä kukkasin. Katso ja klikkaa!

*

Vakuutukset on hyvä aika ajoin kilpailuttaa! Samalla on hyvä katsoa, ovatko ne ajan tasalla. Katso ja klikkaa! 

3 kommenttia artikkeliin ”Raitiovaunuliikennettä vanhoissa kuvissa Helsingissä kolmannen kerran

  1. Kiva katsella vanhoja helsinki kuvia. Itselläni on vanhoja Helsinki kortteja parisen sataa. Ei tartte ihan heti lainailka museoista. Tähänkin törmasin, kun etsin Vilho Setälän kortteja.

  2. Kiva katsella vanhoja helsinki kuvia. Itselläni on vanhoja Helsinki kortteja parisen sataa. Ei tartte ihan heti lainailla museoista. Tähänkin törmasin, kun etsin Vilho Setälän kortteja.

  3. Kiitokset kiinnostuksesta blogiini! Vilho Setälän kuvia Helsingistä on silloin tällöin tullut vastaan. Seurasaaresta hän on ainakin joitakin kuvia ottanut. Hänen isänsä on vaikuttanut Järvenpäässä, kun täällä on hänellä nimikkokatukin. Synnyinpitäjässäni Ristiinassa on ollut aikanaan heidän kesämökkinsä. Hyvää kesän jatkoa!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.