Helsinkiä vanhoissa kuvissa – Huhti- ja toukokuun tykätyimmät kuvani

Tämä on nyt 14. koosteeni tykätyimmistä vanhoista valokuvista, joita minä olen ollut tuomassa tarjolle Facebook-ryhmässä Helsinki vanhoissa kuvissa. Olen ollut itse tässä ryhmässä pian tasan kolme vuotta. Ryhmässä menee 110 000 hengen jäsenmäärä rikki aivan näinä päivinä. Tänä aikana, mitä olen ollut ryhmän jäsen, olen julkaissut noin 2800-3000 vanhaa valokuvaa. Olen yrittänyt tuoda Helsinkiä esille mahdollisimman laajasti useiden hyvien valokuvaajien kautta. Olen heitä esitellytkin näissä koosteblogeissani jo 11 ja tänään on vuorossa Hugo Sundström. Aikaisemmin olen tuonut muutamia elämänkertatietoja esille seuraavista valokuvaajista: Constantin Grünberg, Aukusti Tuhka, Istvan Racz, Signe Brander, Pekka Kyytinen, Frans Evert Fremling, Väinö Kannisto, Ivan Timiriasew, Aarne Pietinen, U.A. Saarinen ja Kari Pulkkinen. Kaikki nämä hienot valokuvaajat ovat jo edesmenneitä.

Peltiseppä kattotöissä

Hyvät on näköalat peltiseppä Niilo Pörhösellä Hotelli Marskin katolta Pohjoisesplanadin suuntaan. Tuntematon kuvaaja on ikuistanut tätä näkymää. Talo valmistui vuonna 1961 ja sen suunnitteli Einari Teräsvirta. Tämän kuvan postasin Helsinki vanhoissa kuvissa ryhmässä 17.4.2023. Tällä kuvalla oli yli 1400 tykkääjää ja kommentteja oli yli 50. Eräissä kommenteissa arveltiin yhdennäköisyyden pohjalta, jotta Ismo Alanko on vetämässä peltiä kiinni. Kuva on Helsingin kaupunginmuseosta.

Blogini ”sisältää mainoslinkkejä, mainoslinkit merkitty *-merkillä”.

Lapsia on lätäköllä leikkimässä

Tässä on lapsia Herttoniemessä Siilitiellä leikkimässä kuralätäköllä vuonna 1959. Kuvan on ottanut Istvan Racz. Kuva on Museovirastosta. Postasin tämän valokuvan 18.4.2023. Sillä oli yli 940 tykkääjää ja kommentointia käytiin 51 henkilön voimin.

Linja-autoasema Kampissa

Räshid Nasretdin on ikuistanut näkymää Kampin linja-autoasemalta vuonna 1956. Linja-auto tässä on Scania Vabis. Kuva on Museoviraston kokoelmista. Tämän kuvan postasin 19.4.2023. Tykkääjiä oli yli 1800 ja kommentteja oli liki sata.

Elannon leiväntekijöitä

Tuntematon kuvaaja on kuvannut näitä Elannon leiväntekijöitä. Iät ja ajat on Elannon leipiä kommenteissa kehuttu. Ajankohta on vuosi 1957. Leipomo sijaitsi Kaikukatu 2 osoitteessa. Kuva on Elannon kokoelmista ja se löytyy myös Helsingin kaupunginmuseosta.

Tapio Rautavaara soittaa ja laulaa

Helsingin Velodromilla järjestettiin 13.6.1948 Suomen Työväen Urheiluliiton tilaisuus, jossa esiintyi myös urheileva laulaja Tapio Rautavaara. Samana vuonna Tapsa voitti olympiakultaa Lontoon Olympialaisista keihäänheitossa. Kisat olivat 29.7.-14.8.1948 välisenä aikana. Voittotulos oli 69,77. Tapio Rautavaara heitti voittotuloksen huonokuntoisella kentällä ensimmäisellä heitollaan. Kuvan Velodromilta on ottanut Väinö Kannisto. Postasin sen Facebook ryhmässä Helsinki vanhoissa kuvissa 25.4.2023. Tykkääjiä oli reilu 1100. Kuva on Helsingin kaupunginmuseosta.

Kuljettajarahastusta Erottajalla

Tässä ollaan kuvan myötä Erottajan pysäkillä. Kuljettaja teki rahastajan hommia oman työnsä ohella. U.A.Saarinen on tämän kuvan ottanut. Tämän kuvan toin ryhmään 25.4.2023 ja sillä oli yli 1400 tykkääjää. Kommentteja oli noin 100. Kuva on Helsingin kaupunginmuseosta.

Kemikalio Nuitsi Herttoniemi

Tässä valokuvassa on kemikalio Nuitsin henkilökuntaa tiskin takana vuonna 1970. Valokuvaamo Kienanen on käynyt kuvan ottamassa Herttoniemessä Hiihtomäentie 36. Julkaisin tämän Helsinki vanhoissa kuvissa ryhmässä 27.4.2023. Tämä on Helsingin kaupunginmuseosta peräisin. Noin 1000 tykkääjää ja 54 kommenttia oli tällä kuvalla.

Manta Runeberginkadulla

Opel Manta oli komea ilmestys aikanaan ja on varmasti vieläkin. Tuntematon kuvaaja on ikuistanut näkymää Runeberginkatu 50 kohdilta vuonna 1970. Kuva on Helsingin kaupunginmuseosta. Postasin tämän ryhmässä 27.4.2023 ja sillä oli yli 950 tykkääjää.

Pojat juoksevat Katajannokalla

Veljekset kuin ilvekset juoksevat Linnankatu 5:n kohdilla Katajanokalla vuosien 1973-1974 aikana. Isä Jarno Peltonen on ottanut tämän kuvan. Etummaisena juoksee Karim ja perässä tulee Kasimir. Isä on valokuvauksen ohella toiminut myös Helsingin kaupunginmuseon johtajana. Sieltä tämä kuvakin on peräisin heidän kokoelmistaan. Tämä kuva oli ryhmässä Helsinki vanhoissa kuvissa minun postaamana 1.5.2023. Sillä oli liki 950 tykkääjää.

Liikennettä Manskulla

Kari Hakli on kuvannut Mannerheimintien liikennettä niin jalkakäytävältä kuin ajoradalta. Tämä valokuva on otettu vuonna 1969. Kuva on Helsingin kaupunginmuseosta peräisin. Itse julkaisin tämän vappuna 1.5.2023 ryhmässä. Tällä oli yli 920 tykkääjää.

Liikennettä Liisankadun ja Unioninkadun kulmassa

Eeva Rista on vuosien 1970-1973 aikana kuvannut liikennettä Liisankadun ja Unioninkadun kulmassa. Lukuisat bussit kulkivat kohti itää ja pohjoista tästä ennen metron tulemista ja paljon oli myös yksityisliikennettä. Tässäkin moni ajelee aivan yksin. Kuva on Helsingin kaupunginmuseosta. Tämän kuvan postasin 3.5.2023. Sillä oli noin 1100 tykkääjää ja kommenttejakin oli yli 100.

Suomenlinnan lautalla

Pikku lapsi katselee menoa ja maisemia Suomenlinnan lautalla kesällä 1979. Juhani Meronen on tämän näkymän ikuistanut. Kuva on Helsingin kaupunginmuseosta. Tällä oli yli 930 tykkääjää. Postasin tämän kuvan Facebook ryhmässä Helsinki vanhoissa kuvissa 3.5.2023.

Haluan tähän loppuun esitellä erästä tuotteliasta valokuvajaa Helsinkiä käsittävien ikuistuksien suhteen ja hän on Hugo Sundström.

Hugo Sundström vuonna 1971

Oheisen kuvan lehtikuvaaja Hugo Sundströmistä on ottanut 14.10.1971 Sverken Ström. Kuva on Museovirastosta.

Hugo Sundström syntyi Helsingissä 3.12.1907 ja kuoli myös Helsingissä kaksi vuotta tuon kuvan ottamisen jälkeen eli tarkemmin 5.11.1973. Hän oli lehtikuvaajien aatelia. Hugo Sundström toimi vuodesta 1928 alkaen Hufvudstadsbladetin kuvaajana ja oli siinä tehtävässä elämänsä loppuun asti. Hän oli pitkän aikaa alkuvaiheessa lehden ainoa kuvaaja. Hän oli edelläkävijä lehtikuvauksen alalla. Hän oli oikeamielinen ja velvollisuudentuntoinen ja se näkyi myös hänen kuvissaan. Tosiasiallinen tieto hallitsi kuvissa esteettisyyden kustannuksella.

Lehtikuvaajat ry Klaus Kurjen kabinetissa

Tässä on Lehtikuvaajat ry:n perustajajoukkoa yhteiskuvassa vuonna 1947 Klaus Kurjen kabinetissa. Alhaalla vasemmalta alkaen ovat kuvassa Paavo Poutiainen, Akseli Neittamo ja Hugo Sundström. Takana ovat Ukko Ovaskainen, Osvald Hedenström ja Erkki Viitasalo. Kuva on Helsingin kaupunginmuseosta.

 

Laitan muutaman mainoksen yhteistyökumppaneiltani. Näiden yrityksien tarjontaan ja tuotteisiin on helppo tutustua ihan kotisohvalta käsin. Käy kurkistamassa ja klikkaamassa, mitä edullisia tavaroita tai palveluksia on tarjolla!

*

Jos sinulla on kertynyt pikkuvippejä ja osamaksulainoja monista paikoista, niin tässä on hyvä keino Suomen yhdistelylainan kautta maksaa ne pois. Katso ja klikkaa!

*

Käy kurkistamassa Telian tarjouksia!

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.