Vanhoja valokuvia Helsingistä-postauksiani touko- ja kesäkuulta

Tuon jälleen näytille niitä vanhoja valokuvia, joita olen tuonut Facebook ryhmässä Helsinki vanhoissa kuvissa. Tässä on 12 valokuvan kooste touko- ja kesäkuulta 2023 kaikkein mielenkiintoisimmista kuvista. Nämä ovat minun julkaisemistani kuvista eniten saaneet tykkäyksiä eli keskimäärin siinä tuhannen ihmisen peukalo on ollut pystyssä näitä kuvia katsoessa. Ryhmässä on tällä hetkellä noin 111 000 jäsentä. Itse olen ollut kolmisen vuotta ryhmän jäsenenä. Olen nyt myös ollut kolmisen kuukautta tämän ryhmän moderaattorina. Se on ollut taksvärkkityötä ryhmän yhteisen edun hyväksi. On ollut mielenkiintoista seurata, mitä tämäkin tehtävä pitää sisällään. Se on eräänlainen sheriffin virka. Ryhmään on päivittäin pyrkimässä kymmeniä sellaisia ihmisiä, joiden päätarkoitus on jossakin muussa, kuin Helsinki-aiheisissa valokuvissa. Jotkut haluavat tuoda esille videoitaan saadakseen mahdollisimman paljon katsojia You tubessa tai jossakin muussa kanavassa. Jotkut tarjoavat rahaa lainaksi. On myös vakavasti sairaita, jotka haluavat lahjoittaa perintönä valtavan omaisuuden, kunhan vain ensin lähetät omat tietosi heille. Paljon on liikkeellä myös rekrytoijia. Näitä samoja juttuja tulee vastaan monissa facebook ryhmissä.

Olen näissä tusinan kuvan koosteissani tuonut esille myös noin kuukausittain jonkin Helsinki-kuvia valokuvanneen henkilön. Tänään otan esille Oswald Hedenströmin. Hänestä olisi paljonkin kerrottavaa, sillä sain jossakin vaiheessa työpaikallani  Kansallisarkistossa lahjaksi hänestä tehdyn kuvateoksen. Aiemmissa esittelyissä ovat olleet Constantin Grünberg, Aukusti Tuhka, Istvan Racz, Signe Brander, Pekka Kyytinen, F.E. Fremling, Väinö Kannisto, Ivan Timiriasew, Aarne Pietinen, U.A. Saarinen, Kari Pulkkinen ja Hugo Sundström.

Nuorten vaatetusliike Teinitalo vuonna 1973

Kari Pulkkinen on kuvannut Teinitaloa Kaisaniemenkatu 6 osoitteessa vuonna 1973. HOK-myymälä oli alakerrassa. Tämän valokuvan postasin ryhmässä 15.5.2023. Sillä oli 2700 tykkääjää ja kommentteja oli 247. Määräthän yleensä vielä hieman kasvavat ajan myötä. Kuva on Museovirastosta peräisin.

Blogini ”sisältää mainoslinkkejä, mainoslinkit merkitty *-merkillä”.

Kaisaniemenkatu 6 tienoota vuonna 1930

Hugo Sundström on kuvannut noin 40 vuotta aiemmin samaa tienoota kuin Kari Pulkkinen edellisessä kuvassa. Tämä valokuva on vuodelta 1930. Pientä ruuhkan poikasta on Hakaniemen suuntaan mentäessä ollut tuohon aikaan. Autot ovat olleet yksivärisiä mustia ja kantikkaita. Tämän kuvan julkaisin ryhmässä 20.5.2023. Tällä oli noin 1100 tykkääjää ja kommentteja oli 83.

Finnjet Eteläsatamassa

Finnjet valmistui vuonna 1977. Tässä se lepää Eteläsatamassa. Laiva oli aikanaan maailman suurin ja nopein autolautta. Sen pituus oli 215 metriä ja leveys 24 metriä. Volker von Bonin on tämän kuvan ottanut. Tämän postasin Helsinki vanhoissa kuvissa Facebook ryhmässä 23.5.2023. Sillä oli yli 1700 tykkääjää ja 183 kommenttia kuva herätti.

Ulappasaarentie Vuosaaressa

Tässä on ns. terassitaloja Ulappasaarentiellä Vuosaaressa. Kuvan on ottanut Istvan Racz vuonna 1970. Postasin tämän valokuvan 28.5.2023. Sillä oli yli 1800 tykkääjää ja kommentteja käytiin 82 kertaa. Kuva on Museovirastosta.

Haapaniemenkatu 4

Vaimoni ja minun hääkuva 41 vuoden takaa 29.5.1982 otettuna sai myös yli 1600 tykkäystä. Kuvan on ottanut ystäväni Timo Nisula. Takana on Elannon pääkonttori osoitteessa Hämeentie 11-13. Parvekkeen alapuolella on Haapaniemen kenttä. Osoitteemme oli tuolloin Haapaniemenkatu 4. Rakennuksessa oli kaksi asuntoa ja tämä on toinen niistä. Muilta osin tämä oli valtion virasto. Siinä toimi muun muassa Rakennushallitus, Elinkeinohallitus, Kilpailuvirasto, Työvoimapiiri ja Työvoimatoimisto. Kuuluimme Kallion ev.lut. seurakuntaan. Pastori Seppo Mäkelä kävi meidät kotonamme vihkimässä. Vieraita oli noin 25-30 henkeä. Tämän kuvan julkaisin ryhmässä hääpäivän kunniaksi 29.5.2023.

Happy Daysin kesäterassi

Teuvo Kanerva on ollut kameransa kanssa Happy Daysin kesäterassilla vuosien 1979-1982 välisenä aikana. Sehän sijaitsee Esplanadin puistossa. Julkaisin tämän kuvan ryhmässä 2.6.2023. Sillä oli 935 tykkääjää. Kuva on Museovirastosta.

H-juna Helsingin rautatieasemalla

Volker von Bonin on ikuistanut näkymää Helsingin rautatieasemalla vuosien 1976-1979 välisenä aikana. Tämä sähkömoottorijunayksikkö 6065 on valmistunut 27.4.1976. Tämän kuvan postasin ryhmässä 2.6.2023. Sillä oli yli 1200 tykkääjää ja kommentteja oli noin 70. Kuva on Museovirastosta.

Uunisaaren rantakallio

Naiset ottavat aurinkoa Uunisaaren rantakallioilla. Miehillä on muuta puuhastelua. Eräs on veneilemässä ohitse ja toinen on kameran takana ottamassa kuvaa. Jälkimmäinen on ollut Volker von Bonin. Ajankohta on ollut 1970-luku. Kuva on Museovirastosta. Tällä kuvalla oli 1100 tykkääjää ja kommenttejakin oli lähes sata. Postasin tämän Facebook ryhmässä Helsinki vanhoissa kuvissa 6.6.2023.

Katupoikia Kauppatorin lähellä

Historiatietojen mukaan on Helsingissäkin ollut katupoikia reilut sata vuotta sitten Kansalaissodan aikoihin. Heistä yksi oli Järvenpäässäkin asunut Aarne Arvonen, joka on yksi Suomen vanhimmiksi eläneistä ihmisistä. Olen hänestäkin blogin kirjoittanut muutama vuosi sitten. Tämä kuva ei liity ”Arskaan”. Tuntematon kuvaaja on tämän kuvan ottanut vuonna 1918. Tämän kuvan postasin ryhmässä 12.6.2023. Tällä kuvalla oli yli 1100 tykkääjää ja kommentteja oli yli 60. Kuva on Museovirastosta.

Tässä on linkki mielenkiintoiseen ja pitkäikäiseen mieheen Aarne Arvoseen:

Aarne Arvonen – pisimpään elänyt suomalainen – mies Järvenpäästä – Mannari (blogaaja.fi)

Kaivopiha

Kaivopihaa on vuonna 1973 kuvannut Kari Pulkkinen. Postasin kuvan 20.6.2023. Sillä oli yli 1000 tykkääjää ja kommentteja yli 60. Kuva on Museoviraston kokoelmista peräisin.

Liikennelaitoksen raitiovaunu kymppi

Raitiovaunu kymppi on Ensi linjalla 1970-luvulla. Tuntematon kuvaaja on napannut tämän otoksen. Postasin tämän kuvan ryhmään 22.6.2023. Tällä oli  yli 1200 tykkääjää. Keskustelua tämä herätti 83 kommentin verran.

Metroa rakennetaan Herttoniemessä

Tässä ollaan lähellä Siilitien asemaa Herttoniemessä. Metroa rakennetaan 1970-luvulla. Tuntematon kuvaaja on ikuistanut tätä näkymää. Kuva on Helsingin kaupunginmuseosta. Tämän kuvan postasin ryhmään 24.6.2023. Tätä tykkäsi 853 ryhmän jäsentä.

TK-mies Oswald Hedenström

Oswald Hedenström toimi sodassa TK-kuvaajana. Oheinen kuva hänestä on vuodelta 1944.

Oswald ”Hede” Hedenström syntyi vuonna 1913 Helsingissä. Hän kuoli 85 vuotiaana Karina-kodissa Turussa pitkäaikaiseen syöpäsairauteen. Hede oli valokuvaajamestari ja Suomen lehtikuvaajat ry:n kunniapuheenjohtaja. Hän oli myös charmantti herrasmies ja piinkova lehtikuvauksen ammattilainen.

Hede hioi itsestään oman alansa huipun 1930-luvulta alkaen. Oppi-isänä hänellä oli Aarne Pietisen poppoo Pietinen Oy:n palveluksessa. Vuonna 1939 Hedenström perusti oman yhtiön Helsinkiin Hede-Foton. Se siirtyi vuonna 1952 Turkuun. Hedelle myönnettiin taiteilijaneläke vuonna 1977.

Oswald Hedenström – Kuva on Kirjasta Oswald Hedenström.

Laitan tähän pienen kuvauksen siitä, kuinka Oswald pestautui töihin Aarne Pietiselle:

Aarne Pietinen oli kuvaamassa kanoottimelojia Helsingin Kauppatorin rannassa vuonna 1933. Oli alkamassa joka keväinen Lauttasaaren ympärimelonta. Lähtöseremonioita odottavat melojat lilluivat kiikkerissä kanooteissaan Kauppatorin kolera-altaassa, ja runsain määrin, sunnuntai kun oli, joutilasta väkeä pällisteli tapahtumaa. Pietisellä oli vaikeuksia saada yleiskuvaa melojista porukan tungeksiessa koko ajan kameran edessä. Kohta parikymppinen Oswald ryhtyi järjestyspoliisiksi ja hätisteli väkeä sivummalle. ”Ei minulla ennakkoon mitään suunnitelmallisuutta tai taka-ajatuksia ollut, mutta kun kuvaus oli ohi, esittäydyin Pietiselle ja kysäisin, eikö hän tarvitsisi työssään apulaista”, kertoi Oswald. ”Olettekos te kovin juoppo mies?”, kysyi Pietinen. ”Tähän ikään en ole vielä viinaa maistanut tippaakaan”, vastasi Oswald. ”No, tulkaa sitten huomenna töihin”, totesi Aarne Pietinen.

Laitan tähän pari mainosta sopimuskumppanieni hyvästä tarjonnasta. Klikkaa ja katso kuvaa, niin näet mitä edullisia tuotteita heillä on saatavana:

*

Vallilasta löytyy verhoja ja mattoja sekä paljon muuta kodin sisustukseen liittyvää tavaraa. Outletissa on aikamoiset alennukset nyt! Pikakatsauksella suurin alennus oli 77 %. Siellä on verhoja, julisteita, liinoja, patakintaita, kangaskasseja, mattoja, kankaita, pyyhkeitä, pussilakanoita, tyynynpäällisiä, essuja, kulhoja, mukeja, tarjottimia, lautasia ja vahakankaita. Katso ja klikkaa!

*

Katso ja klikkaa, mitä Björn Borgilta löytyy! Sieltä löytyy myös Outlet edullisin hinnoin1

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.